ZARA
ZARA
ΠΕΛΑΓΙΑ ΧΡΙΣΤΑΚΗ

Η τέχνη του layering -Mάθε όλα όσα χρειάζεσαι για να το πετύχεις


Μπαίνοντας σταδιακά στον χειμώνα θα αναρωτιέσαι πάλι γιατί δεν έχεις τίποτα να φορέσεις και πού πήγαν όλα τα ρούχα, πώς την έβγαλες καθαρή τον περσινό χειμώνα και αν η ντουλάπα τελικά «καταπίνει» τα ρούχα σου όπως το είχες υποπτευθεί.

Θα θίξουμε κάποια άλλη φορά το θέμα περί απολεσθέντων ρούχων στα άδυτα της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Σήμερα συγκέντρωσα ό, τι ερωτήσεις είχαν προκύψει σχετικά με το πώς να ντυθούμε τον χειμώνα, αλλά και πώς θα πετύχουμε το πολυσυζητημένο layering.

Τι είναι το layering και πώς να ξεκινήσω την δομή του;

Για να μην κολλάμε στις ξένες ορολογίες, με απλά λόγια το layering είναι «ντύνομαι σαν κρεμμύδι ή σαν τριαντάφυλλο, πέταλο πέταλο». Σκοπός του layering είναι να φορέσεις στρώσεις ρούχων για να σε μονώσουν, να σε ζεστάνουν αλλά και να μπορείς σε εσωτερικούς χώρους να βγάλεις μερικά layers μένοντας με το βασικό outfit.

To outfit σου δομείται κάθε φορά από το τι θα ήθελες να φορέσεις. Για παράδειγμα αν σκέφτεσαι πως ήρθε η ώρα για μια maxi φούστα μπορείς να φορέσεις μαζί τα sneakers ή ένα μποτάκι. Αν επιλέξεις ένα πουλόβερ με λεπτή και πυκνή πλέξη, αυτό θα σε διευκολύνει να το τοποθετήσεις εξωτερικά της φούστας τονίζοντας την μέση σου με μία ζώνη μέσης με 2 αγκράφες ή βάζοντάς το μέσα από την φούστα. Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μία ζώνη πιο φαρδιά για να ενώσει την φούστα με το πουλοβεράκι σου.

 

Αφού λοιπόν έχεις δημιουργήσει τον καμβά, μπορείς να παίξεις βάζοντας από πάνω ένα ανοιχτό πουκάμισο για πιο ανάλαφρο ντύσιμο. Αν πάλι θες κάτι πιο ανατρεπτικό μπορείς να βάλεις ένα τζιν μπουφάν σε αντρική γραμμή στους ώμους.

Shutterstock
Shutterstock

Πώς να τα συνδυάσω μεταξύ τους για να δείχνουν ένα ενιαίο σύνολο;

Μπορείς να προτιμήσεις τους γήινους τόνους ή τα σκούρα χρώματα και ενδιάμεσα να φωτίζεις με ένα κόκκινο ή κίτρινο πουλόβερ. Μην ξεχνάς να αρχίζεις από το εσωτερικό ρούχο και να προχωράς σταδιακά στο εξωτερικό. Τα εσωτερικά είναι πάντα πιο λεπτά από τα εξωτερικά για να μην μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και να στρώνουν οι υφές καλά η μία πάνω στην άλλη. Σκοπός του layering είναι να νιώθεις και καλά όχι εγκλωβισμένη στα ρούχα σου.

Που θα βρω τόσα εσωτερικά ρούχα και μπλουζάκια;

Θα έλεγα να μην βιαστείς να φυλάξεις τα καλοκαιρινά σου ρούχα, θα σου φανούν χρήσιμα στο να "χτίσεις" το ντύσιμό σου ξεκινώντας από αυτά.

Πάντα έχω θέμα με το μήκος του παλτό. Ή θα είναι πιο κοντό από το ντύσιμο ή πιο μακρύ αλλά ποτέ δεν θα έχει το ίδιο μήκος

Το ξέρω είναι δύσκολο. Εκεί που έχεις αγοράσει το τέλειο παλτό...βλέπεις ότι στην πράξη δεν κολλάει με κανένα outfit. Σε προηγούμενο άρθρο ανέλυσα το πώς να αγοράσεις παλτό και γιατί το μήκος είναι σημαντικό. Προτίμησε τα μίντι ή τα παλτό ως το γόνατο. Θέλω να σε προλάβω να μην πάρεις ένα που να τελειώνει στην αρχή τον γοφών γιατί είναι το πιο δύσκολο για layering. Οι ζακέτες συνήθως εξέχουν μέσα από αυτό και δεν στρώνουν με τίποτα.

Τέλος, καλό είναι να επενδύσεις σε αξεσουάρ που θα δώσουν λίγο φως στο ντύσιμο, και αφού γενικά δεν είμαστε τολμηρές στις καθημερινές μας επιλογές ας δώσουμε λίγη ένταση μέσα από ένα ωραίο μεταξωτό μαντήλι της μητέρα μας φορεμένο αντί για ζώνη ή στον λαιμό με δέσιμο στην πίσω μεριά ως άλλες αεροσυνοδοί. Να παίζεις με τα υφάσματα και τα χρώματα και να δοκιμάζεις τι σου αρέσει, είναι πιο σημαντικό από το να κινείσαι μονίμως σε μια ασφαλή ζώνη. 

 

 

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο ihavenothingtowear.gr@gmail.com

H Πελαγία Χριστάκη είναι wardrobe curator και βρίσκεται πίσω από το I have nothing to wear

Διαβάστε επίσης: Layering: Η τέχνη του να φοράς το ένα πανωφόρι πάνω από το άλλο