Dr Strange -Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον πιο περίεργο ρόλο του Κάμπερμπατς | 0 bovary.gr
Dr Strange -Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον πιο περίεργο ρόλο του Κάμπερμπατς | 0 bovary.gr
31|10|2016 12:51
SHARE
ΤΑ 9 ΣΗΜΕΙΑ

Dr Strange -Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον πιο περίεργο ρόλο του Κάμπερμπατς


Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, αφού μας καθήλωσε ως Σέρλοκ Χολμς στην ομώνυμη σειρά και αφού τάραξε το θεατρικό Λονδίνο με την ερμηνεία του στον σαιξπηρικό « Άμλετ»,  αυτή τη φορά, στον πιο περίεργο ίσως ρόλο της καριέρας του,  μας συστήνει έναν  υπερήρωα αλλιώτικο από τους άλλους, τον Doctor Strange.

Γνωστός από τα κόμικς της Μάρβελ, ο  ψυχεδελικός  αυτός νευροχειρουργός μαθαίνει μετά από ένα  δυστύχημα ότι οι δυνάμεις του σύμπαντος είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι νόμιζε. Με τη βοήθεια μιας γυναίκας, της Αρχαίας ( Τίλντα Σουίντον), θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει  τα  μυστικά και θα αντιμετωπίσει σκοτεινές δυνάμεις. 

Τα κόμικς της Μάρβελ  έχουν χιλιάδες θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, όμως παρόλο που  έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική, είναι αμφιλεγόμενα ως προς τις ιδεολογικές τους  θέσεις. Η ερμηνεία  πάντως του Βρετανού ηθοποιού θεωρείται πως δίνει μια άλλη διάσταση σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά. Πριν όμως δείτε την ταινία, ίσως δεν ξέρετε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τα συγκεκριμένο χαρακτήρα και την ιστορία του.  

  • 1. Η  έμπνευση για το Doctor Strange  ήρθε από μια ραδιοφωνική εκπομπή του 1930

 Τον Dr. Strange τον δημιούργησε  τo 1963 ο Στιβ Ντίτκο, ο οποίος  σήμερα είναι  88 χρόνων και παραμένει ακόμα ενεργός κομίστας!  Ο Doctor Strange  είναι ένας μυστικιστικός χαρακτήρας με σκοτεινές δυνάμεις.  «Η ψυχή» της Μάρβελ, ο Σταν Λη,   και ο   Ντίτκο  ήθελαν να εισάγουν το στοιχείο  της μαγείας στα κόμικς της εταιρείας. Έτσι ανακάλυψαν ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα της δεκαετίας του ’30  του μάγου  Chandu, που εντυπωσίαζε το κοινό με τις μεταφυσικές του δυνάμεις και ισχυριζόταν ότι θα υποτάξει το κακό που απειλεί την ανθρωπότητα. Αυτός ο μάγος λοιπόν ήταν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του Dr. Strange.  Αλλά  η εμφάνισή του και το όνομά του είναι ένας φόρος τιμής των δημιουργών στον ηθοποιό Vincent Price, που πρωταγωνιστούσε σε ταινίες τρόμου τη δεκαετία του  ‘50 και του ‘ 60. Γι' αυτό άλλωστε και το μεσαίο όνομα του χαρακτήρα είναι  Vincent  Μάλιστα αρκετά κόμικς έχουν στο εξώφυλλο το πρόσωπο του ηθοποιού και σίγουρα αν η ταινία είχε γυριστεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα,  θα ήταν αυτός που θα έπαιρνε το ρόλο. 

  • 2. Αυτή δεν είναι η πρώτη ταινία με τον  Doctor Strange  

Ελάχιστοι  το θυμούνται-  ίσως μόνοι οι φανατικοί του περιέργου γιατρού-  αλλά  το 1978  είχε γυριστεί μια τηλεταινία, βασισμένη στον χαρακτήρα του Doctor Strange  από το CBS. Η εν λόγω τηλεταινία   που διαρκούσε 93 λεπτά ήταν ένας πιλότος στην πραγματικότητα, μιας και η αρχική πρόθεση ήταν να γίνει μια εβδομαδιαία σειρά. Η δοκιμή αυτή δεν είχε την απήχηση  που περίμεναν οι παραγωγοί κι έτσι το σχέδιο ναυάγησε.   Επίσης  ο χαρακτήρας του  Doctor Strange  εμφανίζεται σε ένα  animation του 2007 με τίτλο  «Doctor Strange: The Sorcerer Supreme».

  • 3. Το πρώτο κόμικ με τον  Doctor Strange  απέσπασε αστρονομικό ποσό σε δημοπρασία

Αν και δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της Mάρβελ,   ο Doctor Strange έχει τους δικούς του αφοσιωμένους οπαδούς.  Έτσι  το πρώτο τεύχος που  κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1963  πουλήθηκε σε δημοπρασία για $61,000. Βέβαια, άλλα κόμικς της Mάρβελ έχουν «χτυπήσει» πολύ πιο εξωφρενικά ποσά, αλλά  για έναν  ήρωα που δεν θεωρούταν μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτος δεν είναι και λίγα τα $61,000. Και λέμε μέχρι πρότινος, γιατί  η ερμηνεία του δαιμόνιου Κάμπερμπατς  απογειώνει   τον παράξενο αυτό τύπο. 

  • 4. Ο Χαοκίν Φοίνιξ ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο

 Μπορεί τελικά ο Κάμπερμπατς να δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας κατά κοινή ομολογία, όμως η πρώτη επιλογή  για το  ρόλο ήταν ο Χοακίν Φοίνιξ.  Οι παραγωγοί επί τρεις μήνες διαπραγματεύονταν με τον διάσημο ηθοποιό και τους ατζέντηδές του, αλλά τελικά δεν τα βρήκαν στα λεφτά κι έτσι η συμφωνία δεν προχώρησε. Στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του Τζόνι Ντεπ,  που δεν δέχτηκε την πρόταση, οπότε οι παραγωγοί στράφηκαν στον Κάμπερμπατς. Οι φήμες λένε πως δεν τον θεωρούσαν σταρ πρώτου μεγέθους, αλλά τελικά φαίνεται πως  ο καλός αυτός ηθοποιός όχι μόνο τους έβγαλε ασπροπρόσωπους, αλλά θα τους φέρει  αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία τους. 

  • 5. O Doctor Strange  δεν ανήκει στη κατηγορία των ηρώων-εκδικητών

Παρά τις προσπάθειες να τον εντάξουν στο σύμπαν της Μάρβελ και να αποκτήσει τη διάσταση ενός ήρωα-εκδικητή, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.  Αν και το 2008  τον  έβαλαν στην ομάδα των  «New Avengers»,  φαίνεται πως ο Doctor Strange  είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. 

  • 6. Το αρχικό του όνομα είναι Mr. Strange

 O επικεφαλής της Μάρβελ,  Σταν Λη,   αποκάλυψε ότι το αρχικό όνομά του χαρακτήρα ήταν  Mr. Strange.  Επειδή έμοιαζε όμως πολύ με τον Mr. Fantastic  των «Fantastic Four», αποφάσισαν να το αλλάξουν την τελευταία στιγμή.  Το γεγονός όμως ότι τον έκαναν  γιατρό ήταν επίσης πρόβλημα,  γιατί ένας ανάλογος χαρακτήρας με το ίδιο όνομα έχει εμφανιστεί στον Spider-Man.  Ο  Σταν Λη  πάντως  ισχυρίζεται ότι  «βάφτιση»  αυτού του χαρακτήρα κόντεψε να τον  τρελάνει. 

  • 7. Ο Doctor Strange έχασε τον τίτλο του Ανώτατου Μάγου για ένα διάστημα

Τον Αύγουστο του 2009,  κι ενώ για 35 χρόνια διατηρούσε τον τίτλο του «Ανώτατου Μάγου», o Doctor Strange παραιτήθηκε από το αξίωμα, έπειτα από διαδοχικές μάχες με τον Hulk, αλλά κι ένα  κακό στρατό με επικεφαλή τον The Hood, καθώς αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει απαγορευμένη μαύρη μαγεία. Ο τίτλος  δόθηκε σε έναν άλλο χαρακτήρα γνωστό ως Brother Voodoo,  σύμμαχο του Doctor Strange.  Τελικά επανέκτησε τον τίτλο το 2013, όταν ο Brother Voodoo, θυσιάστηκε για τη σωτηρία του κόσμου.

  • 8. Ο Doctor Strange ζει στη Νέα Υόρκη

Όπως συμβαίνει και με άλλους χαρακτήρες της Μάρβελ, ο Doctor Strange μένει στο μεγάλο Μήλο  Υόρκη και μάλιστα η διεύθυνση του σπιτιού του είναι πραγματική. Το Sanctum Sanctorum, όπως αποκαλεί το σπίτι του,  βρίσκεται στην οδό 117Α Bleecker Street, στη γειτονιά Greenwich Village του Μανχάταν. Mπορείτε  να τη βρείτε και στο Google Maps. 

  • 9.  Η ταινία σχεδιάζεται από το 1986

Πολλοί πιστεύουν ότι η Μάρβελ βιάστηκε να γυρίσει αυτή την ταινία μετά την επιτυχία του «Iron Man» και των «The Avengers», αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπήρχαν πλάνα για την κινηματογραφική μεταφορά του Doctor Strange από το 1986. Γράφτηκαν πολλά σενάρια, που όλα απορρίφθηκαν, σκηνοθέτες πήγαν κι ήρθαν,  κι επειδή το όλο εγχείρημα είχε μεγάλες δυσκολίες λόγω των ειδικών εφέ που απαιτεί, η παραγωγή  καθυστέρησε. Τελικά το 2014 ο Σκοτ Ντέρικσον ανέλαβε το σκηνοθετικό τιμόνι κι  όλα πήραν το δρόμο τους. Το εικαστικό αποτέλεσμα πάντως είναι ενδιαφέρον, ένα πολύχρωμο, διαστρεβλωμένο σύμπαν, με εφέ πολύ εντυπωσιακά, από τα καλύτερα που έχουμε δει.