9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» -Με τσιγάρο και μπράντι στο σταυρό ο Πάουελ | 0 bovary.gr
9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» -Με τσιγάρο και μπράντι στο σταυρό ο Πάουελ | 0 bovary.gr
15|04|2017 14:17
SHARE
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ Ο ΤΖΕΦΙΡΕΛΙ

9 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» -Με τσιγάρο και μπράντι στο σταυρό ο Πάουελ


Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Μια σειρά «θρύλος» που γοητεύει ακόμη και σήμερα, 40 και περισσότερα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή και οι ιστορίες από τα γυρίσματα εξακολουθούν να εξάπτουν το ενδιαφέρον. 

Και μπορεί κάθε Πάσχα, εκατομμύρια Ελληνες τηλεθεατές να καθηλωνόμαστε μπροστά στη μικρή οθόνη για να παρακολουθήσουμε τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», κι ας το έχουμε δει τόσες φορές που έχουμε μάθει τους διαλόγους απ'έξω, ωστόσο, παρά τις δεκάδες φορές που το έχουμε δει, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον πρωταγωνιστή, Ρόμπερτ Πάουελ, και τα γυρίσματα της σειράς, που σίγουρα... μας διαφεύγουν. Ή τουλάχιστον μας διέφευγαν μέχρι τώρα γιατί θα τις μάθουμε παρακάτω:

  • Πρωταγωνιστής, στο ρόλο του Χριστού, ο Ρόμπερτ Πάουελ. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός επιλέγη επειδή τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν περισσότερο στην εικόνα που είχαν οι παραγωγοί για τον Ιησού. Αρχικά, όμως, ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι δεν προόριζε τον Πάουελ για τον ρόλο του Χριστού, αλλά για τον ρόλο του Ιούδα. Για τον ρόλο του Χριστού σκεφτόταν πιο γνωστά ονόματα, όπως ο Αλ Πατσίνο ή ο Ντάστιν Χόφμαν.

  • Ο Ρόμπερτ Πάουελ δεν ήθελε πάντα να γίνει ηθοποιός. Σπούδασε νομικά και η πρώτη επαφή του με το θέατρο ήταν η θεατρική ομάδα της σχολής.

  • Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα ο Πάουελ παντρεύτηκε την αρραβωνιαστικιά του Μπάρμπαρα Λορντ, καθώς ο παραγωγός Σερ Λιου Γκρέιντ δεν δεχόταν ο ηθοποιός που θα υποδυόταν τον Χριστό να ζει στην αμαρτία.

  • Ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα για τη σειρά δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και δεν είχε καμία απολύτως άποψη για το πρόσωπο του Χριστού. «Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Υστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία», είχε πει σε συνέντευξή του ενώ ακόμη γυριζόταν η σειρά. 

  • Για τη σκηνή της Σταύρωσης ο Πάουελ χρειάστηκε να χάσει αρκετά κιλά (περίπου 20) ώστε να μοιάζει αποστεωμένος, αλλά και εξαντλημένος. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι 12 ημέρες πριν το συγκεκριμένο γύρισμα υπεβλήθη σε εξαντλητική δίαιτα έτσι ώστε να μοιάζει ταλαιπωρημένος, ενώ κουβάλησε στους ώμους του έναν μεγάλο κορμό. Κατέληξε, έτσι, να εξαντληθεί όντως μη μπορώντας να σταθεί ακόμη και δεμένος στο Σταυρό, με τους παραγωγούς να αναγκάζονται να τον συγκρατήσουν με σχοινιά!

  • Με τσιγάρο και μπράντι πάνω στο σταυρό. «Έκανε απόλυτη παγωνιά. Και αντί να με κατεβάζουν από τον σταυρό μεταξύ των γυρισμάτων, με άφηναν εκεί πάνω, δινοντάς μου μια ρόμπα και ένα ζευγάρι παντόφλες. Θυμάμαι ότι ερχόταν που και που η σύζυγος μου και μου έδινε μια τζούρα τσιγάρο. Ενώ επίσης θυμάμαι κάποιον από την παραγωγή να μου ανεβάζει και ένα σφηνάκι μπράντι», είχε πει σε συνέντευξή του παλαιότερα ο ίδιος ο Πάουελ.

  • Οσον αφορά για το αν τελικά του άρεσε που έπαιξε τον Χριστό, η απάντηση που έδωσε στο μοναδικό δημοσιογράφο που σκέφτηκε –εδώ και 40 χρόνια- να τον ρωτήσει, ήταν ένα ξερό, μονολεκτικό και περιεκτικότα «όχι».

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ταινία χρειάστηκαν τρία χρόνια προετοιμασίας και ένας χρόνος γυρισμάτων (από το 1975 έως το 1976) σε Μαρόκο και Τυνησία.

  • O Πάουελ πληρώθηκε μόλις 20.000 λίρες για ένα χρόνο εξοντωτικών γυρισμάτων και από τότε δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τις επαναλήψεις.