nymag.com
nymag.com
ZADIG & VOLTAIRE

Αυτό το προβοκατόρικο έργο τέχνης κρύβει ένα δυνατό μήνυμα και αναμένεται να πιάσει 1,5 εκατ. δολάρια


Γιος του ιδρυτή της Lacoste André Gillier, ο Thierry Gillier μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια που ήταν αρρηκτα συνδεδεμένη με τα έργα τέχνης του 17ου και του 18ου αιώνα.

Σημερα, ο Gillier είναι ο ιδρυτής του γαλλικού brand μόδας Zadig & Voltaire, ενώ έχει ασχοληθεί για χρόνια με τη σύζυγό του, Cécilia Bönström, με τη δημιουργία της δικής του συλλογής σύγχρονης τέχνης, εκ της οποίας περισσότερα από σαράντα κομψοτεχνήματα πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα στον οίκο Christie’s.

Η συλλογή αυτή έχει τίτλο «Θάνατος στην Αμερική: Επιλογές από τη Συλλογή Zadig & Voltaire» («Death in America: Selections from the Zadig & Voltaire Collection») και μέρος των εσόδων της δημοπρασίας θα διατεθεί στο Ιδρυμα του Leonardo DiCaprio (Leonardo DiCaprio Foundation) και στο Oceana Shark Conservation Program.

Στα κυριότερα έργα της συλλογής ανήκουν το «Buste de femme» του Picasso (1970), το «Death in America #1» του Steven Parrino (2003) το οποίο ενέπνευσε και τον τίτλο της δημοπρασίας αυτής καθώς και το έργο Untitled Sculpture του Maurizio Cattelan, που απεικονίζει το σώμα ενός κοριτσιού που είναι αλυσοδεμένο σε ξύλινο πλαίσιο και αναμένεται η τιμή πώλησης του να φτάσει μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό έργο, που μαζί με τα υπόλοιπα, κάνει ένα σχόλιο στις πρόσφατες πολιτικές απειλές σε κρίσιμα θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η ελευθερία του λόγου και η περιβαλλοντική πολιτική.

nymag.com
nymag.com

Μάλιστα, ο Loic Gouzer, πρόεδρος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie, εξήγησε αναλυτικότερα το έργο του Maurizio Cattelan, σημειώνοντας ότι «απεικονίζει το θέμα (υποκείμενο) ως ένα κατοχυρωμένο αντικείμενο, του οποίου η κίνηση, οι σκέψεις και η ελεύθερη βούληση είναι εντελώς περιορισμένα. Πρόκειται για μια αγχωτική ιδέα που πάντα ελοχεύει στην κοινότητα των καλλιτεχνών, αλλά κερδίζει γρήγορα έδαφος ως παγκόσμια απειλή».