Στάθης Σαμαντάς: Ο Ελληνας Manolo Blahnik γράφει σε κάθε κουτί παπουτσιών και μια ιστορία | 0 bovary.gr
Στάθης Σαμαντάς: Ο Ελληνας Manolo Blahnik γράφει σε κάθε κουτί παπουτσιών και μια ιστορία | 0 bovary.gr
STATHIS SAMANTAS

Στάθης Σαμαντάς: Ο Ελληνας Manolo Blahnik γράφει σε κάθε κουτί παπουτσιών και μια ιστορία


«Δεν φοβάμαι τα ύψη...έχεις δει τα παπούτσια μου;» είχε πει η Κάρι Μπράντσο (Aka Σάρα Τζέσικα Πάρκερ) που δεν δίσταζε να θυσιάσει το ενοίκιό της για ένα ζευγάρι Manolo Blahnik, στο Sex & the city.

Αν και η σειρά (που ανέδειξε το ψηλοτάκουνο ως τον κυρίαρχο παίκτη του ερωτικού παιχνιδιού) έχει τελειώσει εδώ και χρόνια, οι μετοχές του Ισπανού σχεδιαστή στο χρηματιστήριο της μόδας συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Κάτι που αποδεικνύει ότι όσο υπάρχουν γυναίκες, θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερα παπούτσια.

Αυτό ωστόσο που ώθησε τον Στάθη Σαμαντά, τον σχεδιαστή παπουτσιών να ξεκινήσει να σχεδιάζει γυναικεία ψηλοτάκουνα, δεν ήταν σίγουρα η ανάγκη αυτή ή κάποιο κενό στην αγορά. Ήταν η δική του εσωτερική ανάγκη να «ντύσει» αυτό το μέρος του σώματος. «Η σχέση μου με τα γυναικεία παπούτσια δεν ξεκίνησε από μητρικές εικόνες» μου απαντά ειλικρινά, στην ερώτηση για τη σχέση του με τα γυναικεία παπούτσια «Με έλκυε το πόδι και η γραμμή του και ήθελα να το "ντύσω" με ένα αντικείμενο (παπούτσι) το οποίο όχι μόνο θα ακολουθούσε τις γραμμές αυτές αλλά θα τις αναδείκνυε, διότι πάντα έδινα προσοχή στο πώς δείχνει ένα πόδι γυμνό και πώς δείχνει μέσα σε ένα παπούτσι. Το παπούτσι είναι το σπίτι του ποδιού. Άρα πρέπει να νιώθεις καλά μέσα σε αυτό. Σχεδίαζα παπούτσια παντού, σε όποιο χαρτί και αν έπεφτε στα χέρια μου. Ειδικά στην σχολή, κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο βιομηχανικό σχέδιο».

Ήταν αυτές οι σπουδές του Στάθη στο βιομηχανικό σχέδιο, που τον βοήθησαν να εξελίξει κάθε εικόνα και να μετουσιώσει κάθε του εμπειρία σε πολυπόθητο δεκάποντο.

Τα γεωμετρικά σχήματα, οι λιτές γραμμές, τα εντυπωσιακά χρώματα, τα λουράκια, τα εκπληκτική ποιότητας ιταλικά δέρματα, είναι η υπογραφή του σχεδιαστή, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσει φανατικές θαυμάστριές εντός και εκτός συνόρων.

Από το λίγο χρόνο που γνωρίζω τον Στάθη, αντιλαμβάνομαι ότι βλέπει τα γυναικεία ψηλοτάκουνα ως μέρος της σεξουαλικότητας της γυναίκας και τον ρωτάω να μου πει περισσότερα γι' αυτό

«Σκοπός μου είναι να διερευνήσω τη σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια τους, εξετάζοντας την ψυχολογική και ερωτική έννοια αυτών των αντικειμένων. Γι’ αυτό και μέσα σε κάθε κουτί παπουτσιών της συλλογής μου υπάρχει μια ιστορία γραμμένη από μένα, η προσωπική μου άποψη η οποία εξετάζει αυτό ακριβώς. Το παπούτσι είναι ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο μια γυναίκα βλέπει έναν εαυτό. Ίσως αυτόν τον οποίο έχει τώρα, ίσως και έναν άλλον που θα ήθελε να έχει. Υποστηρίζω πως μια γυναίκα με ψηλοτάκουνα δυναμώνει την εικόνα της και γίνεται πιο θελκτική. Το μάτι του άνδρα πέφτει πρώτα στα τακούνια και σιγά-σιγά ανεβαίνει προς τα πάνω».

Αν και τον έχουμε γνωρίσει στην ελληνική αγόρά με τον υπερπιασάρικο τίτλο ο «Ελληνας Manolo», ο Στάθης Σαμαντάς δεν προτίθεται να ταυτιστεί με τον 75χρονο Ισπανό σχεδιαστή, όχι από σνομπισμό (προφανώς) αλλά επειδή πιστεύει ότι η αξία ενός ανθρώπου στέκεται και μόνη της χωρίς την ανάγκη ταυτίσεων. Άλλωστε όλο αυτό «ξεκίνησε από ένα αστείο που έκαναν οι φίλοι μου για μένα αποκαλώντας με Έλληνα Μανόλο και τελικά πήρε άλλες διαστάσεις! Καταλαβαίνω πως αυτό λέγεται για να δοθεί μια επιπρόσθετη αξία στην δουλειά μου συγκρίνοντας με, με έναν τόσο σημαντικό σχεδιαστή παπουτσιών» μου απαντά. 

Πάμε όμως στα πιο σημαντικά. Τα παπούτσια του Στάθη αγαπάς να τα φοράς, τόσο γιατί σε δείχνουν σούπερ stylish δίνοντας στο look ένα εντυπωσιακό τελείωμα (ή μια απίθανη αρχή αν προτιμάτε) όσο και για τα εκπληκτικά, μαλακά δέρματα που χρησιμοποιεί ο σχεδιαστής «Τα υλικά (δέρματα, καλαπόδια, υφάσματα κλπ.) είναι από την Ιταλία από σημαντικούς προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται κορυφαίοι σχεδιαστές του εξωτερικού. Η κατασκευή γίνεται στην Αθήνα σε ένα εργοστάσιο με εμπειρία στο χειροποίητο παπούτσι την οποία οι τεχνίτες απέκτησαν κατασκευάζοντας από παλιά την συλλογή Bally-Μουριάδη».

«Στάθη ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον»; Τον ρωτάω λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα «Επέκταση της συλλογής στο εξωτερικό και νέες συνεργασίες. Με ενδιαφέρει πολύ το νέο, κάτι με το οποίο δεν έχω ξαναπιαστεί» μου απαντά. Του το εύχομαι ολόψυχα.

Stathis Samantas

Τα παπούτσια του Στάθη Σαμαντά τα βρίσκετε στο Passion Alley Ξάνθου 5 Κολωνάκι και σύντομα στον δικό του χώρο Αναγνωστοπούλου 22

Credits

Ασπρόμαυρες φωτο
Φωτογράφος Αναστάσιος Χάννα
Στυλίστας - Φίλιππος Μίσσας
Μοντέλο - Michelle Haall - Ace models
Μαλλιά - Denise Maragkos
Make up - Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου

Έγχρωμη φωτο
Φωτογράφος - Γιάννης Φράγκος
Στυλίστας - Φίλιππος Μίσσας
Make up - Αλεξάνδρα Ρέντζου
Μαλλιά - Γιολάντα Σοφούλη