Infanta bags -Οι ρετρό τσάντες της Αθανασίας ανθίζουν όλο τον χρόνο | 0 bovary.gr
Infanta bags -Οι ρετρό τσάντες της Αθανασίας ανθίζουν όλο τον χρόνο | 0 bovary.gr
INFANTA BAGS

Infanta bags -Οι ρετρό τσάντες της Αθανασίας ανθίζουν όλο τον χρόνο


Ιs she a shoe or a bag person? 

Υπάρχουν δύο είδη γυναικών. Αυτές που αγαπούν τα παπούτσια και αυτές που δεν ζουν χωρίς τις τσάντες τους. 

Και τα δύο πάθη είναι δύσκολο να συνυπάρξουν στον ίδιο βαθμό. Σίγουρα κάποιο υπερισχύει του άλλου. Αν νιώθεις ότι είσαι bag person, συνέχισε να διαβάζεις.  Αν πάλι είσαι shoe person, δώσε μου πέντε λεπτά και θα σε μεταπείσω. 

Τις Infanta bags, έτυχε να τις δω στην «Ερμού του διαδικτύου» δηλαδή στο Jamjar, όπου κάνω τις βόλτες μου όταν θέλω να βρω κάτι πραγματικά μοναδικό. Η πρώτη μας επαφή είχε άρωμα Γαλλίας. Το πάντρεμα του floral με την ρετρό αισθητική του brand με πήγε στις Βερσαλλίες όπου οι κυρίες της αυλής πασπαλίζονταν με στρώματα πούδρας για να προσελκύσουν τα αρσενικά της εποχής. Με ταξίδεψε στην μεταπολεμική Ελλάδα όπου οι γυναίκες ψώνιζαν, δειλά ακόμα, στον μπακάλη φυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού το μικρό τσαντάκι που κούμπωνε και ξεκούμπωνε πιέζοντας στην αντίθετη πλευρά τις δύο μεταλλικές μπίλιες. 

Η Αθανασία Μπακιρλή, συνέλαβε την ιδέα των Infanta bags και αποφάσισε να την κάνει πράξη. Όπου Infanta βάλε το όνομα μιας από τις ηρωίδες στο βιβλίο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη «Τα ψάθινα Καπέλα» και τον τίτλο για τις Πριγκίπισσες της Ισπανίας.

Τσαντάκια, πουγκιά, τσάντες, σαν ολάνθιστος κήπος, κρέμονται στους ώμους των κοριτσιών που πάνε τη μόδα ένα βήμα πιο πέρα. Της ζήτησα να μου μιλήσει για το brand και το κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη δεν μου αρνήθηκε. 

Την ρωτάω τι κάνει ένα κορίτσι της Φιλολογίας ανάμεσα σε φλοράλ υφάσματα και ραπτομηχανές... «Η αλήθεια είναι πως πάντα ήμουν από εκείνα τα κορίτσια που περιβάλλονται από βιβλία» μου απαντά «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσα να ράψω αν και αγαπούσα πάρα πολύ τη μόδα, τα vintage υφάσματα και τις παστέλ αποχρώσεις. Αυτή ήταν η βάση μου μέχρι τη στιγμή που θέλοντας να δημιουργήσω για προσωπική χρήση ρούχα και αξεσουάρ, αποφάσισα να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια κοπτικής-ραπτικής. Έπειτα αγόρασα τη ραπτομηχανή μου, έφτιαξα κάποια δωράκια για τις φίλες μου κι εκείνες ενθουσιάστηκαν. Με δική τους παρότρυνση ξεκίνησα τις Infanta Bags και από τότε δε σταμάτησα να ράβω». 

Η κουβέντα πάει στην φιλοσοφία των Infanta bags..Θέλω να μάθω περισσότερα για την προσωπικότητα τους.. 

«Αυτό που ήθελα εξ αρχής ήταν να δημιουργήσω κομμάτια που θα δίνουν χαρά σε άλλα κορίτσια. Δεν είχα πρόθεση να συναγωνιστώ τα προϊόντα μαζικής παραγωγής καθώς το χειροποίητο προϊόν είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Στόχος μου ήταν να βρίσκω όμορφα υφάσματα, υφάσματα που βλέποντας τα κι εγώ η ίδια τα "ερωτευόμουν" και να δημιουργώ με αυτά ξεχωριστά αξεσουάρ. 
Ξεκίνησα με zipper Pouches και πουγκάκια σε floral αποχρώσεις και σταδιακά εντάχθηκαν στη συλλογή lunch bags από δερματίνη και vintage τσάντες με μεταλλικό πλαίσιο. Στη νέα συλλογή υπάρχουν πουγκάκια σε bucket σχήμα, backpacks και κάποιες νέες τσάντες Messenger με καπάκι που συνδυάζουν δερματίνη και χαρούμενα υφάσματα στο κάπακι τους καθώς και κάποιες νέες τσάντες με μεταλλικό πλαίσιο που θα κυκλοφορήσουν μετά το Πάσχα» μου λέει η Αθανασία, η οποία ζει και δημιουργεί της τσάντες της στην Θεσσαλονίκη.  

«Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα η πόλη στην οποία θα γυρίζω. Μπορεί να είναι αρκετά μικρότερη από την Αθήνα αλλά η μαγεία της είναι ακριβώς αυτή, πως διατηρεί τη ζωή μιας μεγάλης πόλης χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλη ώστε να απομακρύνεσαι από τη "καρδιά " της. 
Μου αρέσει πολύ η Άνω Πόλη καθώς και τα Λαδάδικα που διατηρούν ένα νοσταλγικό, Retro κομμάτι της παλιάς Θεσσαλονίκης χωρίς να λείπει όμως και μια μικρή αδυναμία σε κεντρικά σημεία όπως η Ικτίνου με τα τόσο χαριτωμένα μαγαζιά της». 

Οι τσάντες σου ακολουθούν την πληθωρική νοοτροπία των κοριτσιών του βορρά; Ή ταιριάζουν καλύτερα στις πιο μίνιμαλ Αθηναίες; την ρωτάω και θέλω να δω αν θα πέσει στην παγίδα που κρύβει η ερώτηση, για την αιώνια κόντρα...
«Νομίζω πως ακριβώς επειδή κι εγώ σαν χαρακτήρας βρίσκομαι κάπου στη μέση, οι τσάντες μου ισορροπούν μεταξύ των δύο τάσεων. Προσπαθώ να διαθέτω σχέδια που ικανοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα γούστα έχοντας από τη μια τσάντες με πιο minimal ύφος όπως παραδείγματος χάρη αυτές από faux δερματίνη σε λευκές ή καφέ αποχρώσεις και από την άλλη πιο έντονα σχέδια με λουλούδια και φωτεινά χρώματα» (Δεν έπεσε, άλλο ένα δείγμα ευφυίας). 

Ας μιλήσουμε όμως τώρα για ρομαντισμό, λέω στην Αθανασία. Και συγκεκριμένα για τον ρομαντισμό που αναδύουν οι τσάντες σου..Πιστεύεις ότι λεχει χαθεί από την πραγματική ζωή και τον τοποθετείς εκεί;
«Έχω την αίσθηση ότι ο ρομαντισμός δε χάνεται γιατί πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν λιγότερο κυνικά, σκέφτονται αισιόδοξα και θέλουν να κάνουν πράγματα που διαθέτουν ευαισθησία και ποιότητα. Αυτό που έχει συμβεί είναι πως οι πιο πολλοί ρομαντικοί άνθρωποι έχουν μάθει να κρύβουν το ρομαντισμό τους γιατί η κοινωνία προσπαθεί να τους δείξει πως είναι κάτι ξεπερασμένο και παρωχημένο. Σχεδόν νιώθουμε ενοχικά αν διαθέτουμε μια ευαισθησία ή μας αρέσουν πράγματα λιγότερο μοντέρνα. Οι Infanta τσάντες είναι μια ρομαντική υπενθύμιση πρώτα προς εμάς τις ίδιες πως ο ρομαντισμός ποτέ δε χάνεται όσο και αν προσπαθεί η σκληρή πραγματικότητα». 

Το διάστημα που χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια Infanta τσάντα εξαρτάται αποκλειστικά από το σχέδιο. Τα πουγκάκια είναι έτοιμα σε 2-3 ήμερες ενώ οι τσάντες με τα μεταλλικά πλαίσια ετοιμάζονται σε 4-5 καθώς χρειάζεται να κολληθούν. Σύμφωνα με την Αθανασία Μπακιρλή μια τσάντα πρέπει να έχει μέσα τα βασικά καθημερινά αντικείμενα: ένα όμορφο πορτοφόλι, μερικά είδη μακιγιάζ (κραγιόν και μάσκαρα), λαστιχάκια μαλλιών. «Στη δική μου τσάντα εκτός από αυτά υπάρχουν επίσης ακουστικά για το κινητό μου ώστε να ακούω παντού την αγαπημένη μου μουσική και ένα βιβλίο σε pocket size για να έχω τους αγαπημένους μου συγγραφείς παντού μαζί μου» μου λέει η ιδρύτρια του brand. 

Και αφού πιάσαμε αυτού του είδους τη συζήτηση, την ρωτάω τι προσέχει περισσότερο σε μια γυναίκα...
«Το πρώτο πράγμα που πάντα προσέχω όταν βλέπω μια γυναίκα είναι τα ρούχα της. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που βγάζουν συμπέρασματα για κάποιον από την εμφάνιση του αλλά αυτό που κυρίως προσέχω είναι πολλές φορές η προσπάθεια που κάνουν νέα κορίτσια να φορέσουν κάτι που είναι στη μόδα και δεν αντιπροσωπεύει το style τους. Είναι πολύ δύσκολο τη δεδομένη εποχή που η μόδα είναι παντού να καταφέρουμε να επιλέξουμε αυτά που πραγματικά μας ταιριάζουν ακόμη και αν δεν είναι τόσο μοντέρνα.Θεωρώ πως όσο μεγαλώνουμε αντιλαμβανόμαστε καλυτερα τι μας εκφράζει στο ντύσιμο μας ίσως γιατί έχουμε δει πολλές φορές τη μόδα να έρχεται ξανά και ξανά οπότε έχουμε βρει αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε». 


Μπορείτε να βρείτε τις Infanta Bags στο Facebook 
Στο instagram και στο e-shop