Apimages
Apimages
ΚΑΤΕ SPADE

Κate Spade: Η ρετρό σχεδιάστρια που λάτρεψε η ελίτ της μόδας έδωσε τέλος στη ζωή της με ένα κόκκινο μαντήλι


Ο χώρος της μόδας θρηνεί για τον χαμό μίας μοναδικά ταλαντούχας γυναίκας που άφησε το δικό της σημάδι-υπογραφή με το στιλ της και τις αγαπημένες δημιουργίες της να περνούν το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

34 Δεκεμβρίου 1962: Γεννιέται η Kate Valentine (Katherine Noel Brosnahan) γνωστή ως Kate Spade, Αμερικανή σχεδιάστρια μόδας καθώς και επιχειρηματίας.

H Brosnahan γεννήθηκε στην πόλη του Κάνσας, στο Μισσούρι, και ήταν κατά κύριο λόγο ιρλανδικής καταγωγής. Από το Καθολικό σχολείο θηλέων συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και αποφοίτησε με πτυχίο στη δημοσιογραφία το 1985.

Στην συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει στο περιοδικό Mademoiselle όπου υπηρέτησε για πέντε χρόνια στο τμήμα αξεσουάρ.

1993: Τότε ήταν που ξεκίνησαν όλα

Καθώς δεν μπορούσε να βρει τσάντες στην αγορά που να την εμπνέουν να τις κρατήσει, η Spade χρησιμοποίησε τα χρήματά της, για να φτιάξει την δική της συλλογή.

Ξεκίνησε με πολλή αγάπη και πάθος να σχεδιάσει την τέλεια τσάντα. Δημιούργησε έτσι μια σειρά από τετράγωνες totes και μόλις ένα βράδυ πριν την κυκλοφορία τους, πήρε την γρήγορη απόφαση να τοποθετήσει τις ετικέτες στο εξωτερικό αντί για το εσωτερικό των τσαντών. Αυτό το στοιχείο έμελλε να γίνει η υπογραφή της.

Στην αρχή με μόλις έξι κομμάτια, συνδύαζε τα κομψά, λειτουργικά σχήματα και τις πολύχρωμες παλέτες με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Και έτσι γεννήθηκε η Kate Spade New York. Η Spade και ο σύζυγός της Andy Spade ίδρυσαν μαζί την επιχείρηση, το brand με το όνομα της, το 1993, δημιουργώντας ποιοτικές και κομψές τσάντες.

Οι δημιουργίες της γρήγορα έγιναν κάτι παρά πάνω από δημοφιλείς, έγιναν iconic.

Οι γυναίκες και οι fashion editors λάτρεψαν την φρέσκια και σύγχρονη ευαισθησία τους και πολύ σύντομα άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1996.

Δημιουργούσε κομμάτια φωτεινά, που ταίριαζαν με την θηλυκή, ρετρό αισθητική της, η οποία δεν περνούσε απαρατήρητη. Πότε με τα ιδιόμορφα χτενίσματα και τους vintage κότσους και πότε φορώντας pedal pushers (τις ομορφάσχημες βερμούδες μέχρι το γόνατο) αλά Audrey Hepburn.

Καθώς η εταιρεία ολοένα και μεγάλωνε η σχεδιάστρια συνέχισε με την δημιουργία παιχνιδιάρικων αξεσουάρ που, επεκτάθηκαν σε παπούτσια, χαρτικά, γυαλιά, παιδικά ρούχα, αρώματα και κλινοσκεπάσματα.

Το 1999 πούλησε το 56% της εταιρείας στον Όμιλο Neiman Marcus.

Η Κate Spade New York έφτασε να διαθέτει σήμερα πάνω από 140 καταστήματα λιανικής πώλησης και καταστήματα πώλησης σε όλη την Αμερική και περισσότερα από 175 καταστήματα διεθνώς.

Το 2007 το εμπορικό σήμα πωλήθηκε στην Tapestry, η οποία φιλοξενεί επίσης τους οίκους Coach και Stuart Weitzman.

Παρ 'όλα αυτά, η αγάπη της Kate για τη μόδα ήταν ασταμάτητη. Έτσι ίδρυσε ένα νέο label το Frances Valentine, το 2016.

Το ανατρεπτικό χρώμα, οι γραφικές εκτυπώσεις και η παιχνιδιάρικη πολυπλοκότητα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δουλειάς της. Εκείνης που την έκανε αυτό που ήταν και εξασφάλισε την ξεχωριστή θέση της στην βιομηχανία.

Splashnews
Splashnews

Από τις τσάντες και τα ρούχα μέχρι τα κοσμήματα, τα αξεσουάρ μόδας, τα αρώματα, τα γυαλιά, τα παπούτσια, τα μαγιό, το ντεκόρ στο σπίτι, τα αξεσουάρ γραφείου, χαρτικά, επιτραπέζια και δώρα όλα ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία εκείνη της γελαστής μορφής της που σε προέτρεπε να ζήσεις με χρώμα «live colorfully»!

5 Ιουνίου 2018: Η σχεδιάστρια βρίσκεται νεκρή στο διαμέριμα της στο πάρκο Avenue στη Νέα Υόρκη από την οικονόμο της. Η ίδια είχε πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στην ζωή της στα 55 της χρόνια με ένα κόκκινο μαντήλι δεμένο στην πόρτα της ντουλάπας της.

Η εμβληματική μορφή Kate Spade άφησε ένα σημείωμα στην 13χρονη κόρη της, Frances Beatrix στο οποίο όπως αναφέρεται έγραφε: «Bea πάντα σε αγάπoύσα, αυτό δεν είναι δικό σου λάθος. Ρώτησε τον μπαμπά».

Η οικογένεια της υποστήριξε, πως τα τελευταία χρόνια η σχεδιάστρια αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και εμμονές, όμως δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια, φοβούμενη πως αυτό θα έβλαπτε την δουλειά της, ενώ είχε σοβαρά προβλήματα στον γάμο της.

Η αρχισυντάκτρια της Vogue και artistic director του Condé Nast, Anna Wintour, μίλησε για τη γοητεία και το χιούμορ της όμορφης σχεδιάστριας μόδας.

«Η Kate Spade είχε ένα αξιοζήλευτο δώρο. Μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς ήθελαν να κρατούν οι γυναίκες παγκοσμίως. Ξεκίνησε το brand της σε μια εποχή που όλοι πίστευαν ότι ο ορισμός μιας τσάντας ήταν αυστηρά ευρωπαϊκή υπόθεση», δήλωσε η Wintour. «Στη συνέχεια ήρθε αυτή η Αμερικανίδα νεαρή γυναίκα που άλλαξε τα πάντα. Υπήρξε μια στιγμή που δεν μπορούσες να περπατήσεις ένα μπλοκ στη Νέα Υόρκη χωρίς να δείς μια από τις τσάντες της, που ήταν ακριβώς όπως εκείνη. Πολύχρωμες και ανεπιτήδευτες».

Τα σχέδια της συνέβαλαν στον ορισμό μιας νέας luxury κατηγορίας που άνοιξε την πόρτα σε μια σειρά άλλων εμπορικών σημάτων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των Tory Burch, Michael Kors και Rebecca Minkoff.

 Ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα quotes της που θα μας χαρίζουν από σήμερα ακόμα περισσότερη έμπνευση:

«Βρίσκω το χρώμα αισιόδοξο και ενθουσιώδες, και το λατρεύω»

«Δεν νομίζω ότι η μόδα είναι κάτι που οι άνθρωποι ενθαρρύνουν σε πολλά σχολεία, αλλά πιστεύω θα έπρεπε -έχει να κάνει με την προσωπική έκφραση»

«Eλπίζω ότι οι άνθρωποι θα με θυμούνται όχι μόνο ως καλή επιχειρηματία, αλλά ως μια καλή φίλη -και πολύ διασκεδαστική».

Ο κόσμο της μόδας σήμερα την τιμά, αφού οι δημιουργίες της ήταν εκείνες, που υπενθύμισαν ότι η κύρια λειτουργία της μόδας είναι να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Ίσως γι'αυτό το χαμόγελο της Kate ήταν πάντα εκεί. Και θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην καρδιά μας.


 

apimages
apimages