ΑΝΝΑ ΓΟΥΙΝΤΟΡ

Πώς ντυνόταν η σιδηρά κυρία της Vogue, Αννα Γουίντορ στα 30 της [εικόνες]


Τελειομανής και δυσπρόσιτη, δύσκολη, πεισματάρα και απαιτητική. Δεν βρίσκεται τυχαία στο τιμόνι της αμερικάνικης Vogue εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Η σιδηρά κυρία της Vogue, Αννα Γουίντορ έχει χαρακτηριστεί ως Στάλιν του στιλ.

Για το εκλεκτικό της γούστο, την αυστηρή ματιά της στα πράγματα που αφορούν τον μεγάλο κόσμο της μόδας. Ο ετήσιος μισθός της εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια δολάρια και παίρνει «επίδομα» 200.000 δολαρίων μόνο για το ντύσιμό της που πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Μεγάλοι οίκοι μόδας της ασκούν τεράστια πολιορκία καθώς αναγνωρίζουν την σημασία που έχει η προβολή των προϊόντων τους μέσα από τις σελίδες της «Βίβλου του στιλ» όπως έχει χαρακτηριστεί η Vogue. Η ίδια κρατά τα έσοδά της σταθερά, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η μεγάλη οικονομική της επιφάνεια την έχει καταστήσει μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες του κόσμου.

Ας πάμε όμως τον χρόνο πίσω. Οταν η Αννα Γουίντορ έκανε τα πρώτα της βήματα στον μεγάλο κόσμο της μόδας. Με καταγωγή από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αννα Γουίντορ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη αφού έκλεισε τα 20 χρόνια της. Πώς ντυνόταν η σιδηρά κυρία της μόδας στην πολύ σημαντική δεκαετία στη ζωή μιας γυναίκας, αυτής των 30; Μιας δεκαετίας που «κρίνει» το στιλ μιας γυναίκας στην μετέπειτα ζωή της.

Εάν παρατηρήσετε στις σπάνιες και συλλεκτικές φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε ότι το στιλ εκείνων των χρόνων δεν απέχει από το στιλ που έχει μέχρι σήμερα. Σίγουρα έχει εξελιχθεί και σίγουρα έχει αναβαθμιστεί. Αλλά οι «σταθερές» του παραμένουν οι ίδιες. Για παράδειγμα ο συνδυασμός jacket- pencil φούστα παραμένει ψηλά στην προτίμησή της. Τα μεγάλα γυαλιά και τα κλασικά χρώματα – μαύρο, μπεζ, λευκό- ήταν ανέκαθεν αγαπημένα της. Μπορεί σε κάποια βραδινή της εμφάνιση να τολμούσε πχ. Τις παγιέτες και το βελούδο αλλά απεδείχθη ότι ακόμα και αυτά τα στοιχεία παραμένουν διαχρονικά.

Είναι λίγες οι γυναίκες που μας κάνουν να θέλουμε να «μελετήσουμε» με επιμέλεια το στιλ τους και την διαδρομή του. Η Αννα Γουίντορ γεννήθηκε το 1949, έχει φτάσει αισίως δηλαδή τα 67. Στην δεκαετία του 80' λοιπόν ζούσε την ζωή μια τριαντάρας που θέλει να εκτοξεύσει την καριέρα της. Το 1988, στα 39 της χρόνια, ανέλαβε τα ηνία της Vogue.

 

H εμφάνιση της Αννας Γουίντορ σήμερα δεν είναι απλά η τελευταία λέξη της μόδας. Καθορίζει την μόδα ή μάλλον για την ακρίβεια «προσδιορίζει» το καλό στιλ και την υψηλή αισθητική. Μίντι και μάξι φορέματα με prints, ταγιέρ,  ιδιαίτερες υφάνσεις, μακιγιάζ απαλό και μαλλί πάντα καρέ και πάντα περιποιημένο. Παπούτσια φυσικά Manolo Blahnik.