Οταν η μόδα δίνει ζωή σε μνημεία και μουσεία -Σε ποια «σύμβολα» ανά τον κόσμο έχουν γίνει επιδείξεις  | 0 bovary.gr
Οταν η μόδα δίνει ζωή σε μνημεία και μουσεία -Σε ποια «σύμβολα» ανά τον κόσμο έχουν γίνει επιδείξεις | 0 bovary.gr
16|02|2017 19:34
SHARE
ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Οταν η μόδα δίνει ζωή σε μνημεία και μουσεία -Σε ποια «σύμβολα» ανά τον κόσμο έχουν γίνει επιδείξεις


Με τη συζήτηση για την αρνητική απάντηση του ΚΑΣ στο αίτημα του οίκου Gucci να κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη να... μαίνεται ακόμη η BOVARY παρουσιάζει τις περιπτώσεις αρχαιολογικών υπηρεσιών άλλων χωρών που δέχθηκαν να «ανοίξουν» τα μουσεία τους και τα μνημεία τους (το Σινικό Τείχος) στη ζωή και να μην τα κρατούν ερμητικά κλειστά στο σκοτάδι, δίνοντάς τα σε μεγάλους οίκους μόδας προκειμένου να παρουσιάσουν τα δικά τους έργα τέχνης. 

Σινικό Τείχος-Fendi

Στις 19 Οκτωβρίου του 2007 το Σινικό Τείχος (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco) φιλοξένησε την επίδειξη μόδας του Fendi. 

Αβαείο του Γουέστμινστερ-Gucci

Ο οίκος Gucci έκανε την επίσημη επιδείξεων σε πολιτιστικούς χώρους, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο.

Ετσι, για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στήθηκε πασαρέλα εκεί που τα τελευταία 1.000 χρόνια περπάτησαν οι βασιλιάδες της Αγγλίας για τη στέψη και τους γάμους τους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιτράπηκε να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στον βρετανικό ναό. 

 

Λούβρο-Dior 

Toν Οκτώβριο του 2015 ο οίκος Dior παρουσίασε τη συλλογή του για την επόμενη Ανοιξη στο Λούβρο. Εχτισε, μάλιστα, για χάρη της επίδειξης ένα βουνό από λουλούδια στην αυλή του μουσείου. 

Μουσείο Ροντέν -Dior 

Η αντίστοιχη γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία με το ελληνικό ΚΑΣ, όπως φαίνεται, δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαθέτει τα μεγάλα μουσεία του Παρισιού για να γίνονται επιδείξεις μόδας. Εκτός από το Λούβρο, ο Dior έχει κάνει σόου και στο Μουσείο Ροντέν, το Σεπτέμβριο του 2013. 

Κούβα-Chanel 

Πέρυσι στις 3 και στις 4 Μαίου όλα τα μεγάλα ΜΜΕ ανά τον κόσμο αναφέρονταν στην επίδειξη της Chanel στην Κούβα. Ο γαλλικός οίκος μόδας παρουσίασε την κολεξιόν του στους δρόμους της Αβάνας με τους ντόπιους να παρακολουθούν σαστισμένοι τα όσα πρωτόγνωρα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους. 

Φοντάνα ντι Τρέβι -Fendi

Η Fendi πέρυσι γιόρτασε τα 90 χρόνια της με ένα εκπληκτικό σόου στη Φοντάνα ντι Τρέβι, η οποία μετατράπηκε σε catwalk!

Οπερα του Σιδνεϊ -Dion Lee

Τον Μάιο του 2016 ο σχεδιαστής Dion Lee παρουσίασε την κολεξιόν του στην Οπερα του Σίδνεϊ. 

Aκρόπολη -Dior το 1951

Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη φωτοράφιση του οίκου Dior στην Ακρόπολη. Το 1951 ο φωτογράφος του γαλλικού περιοδικού Paris Match, Jean Pierre Pedrazzini, ταξίδεψε στην Αθήνα συντροφιά με μερικά από τα ωραιότερα μοντέλα του Dior.

Ο σχεδιαστής ήθελε να φωτογραφίσει τη νέα συλλογή του στην Ακρόπολη και τα μοντέλα πόζαραν στο Ερέχθειο στα πόδια των Καρυάτιδων.

Οι φωτογραφίες εκπλήσσουν με την σχεδόν εικαστική της αξία και βέβαια γεννά και πάλι ερωτήματα και αντιπαραθέσεις σχετικά με τη χρήση της Ακρόπολης και σημαντικών αρχαιολογικών τόπων και μουσείων για θέματα εμπορικής χρήσης που όμως ταυτόχρονα προβάλλουν μοναδικά στοιχεία της ελληνικότητας.