Η μεγάλη αλλαγή του οίκου Βurberry -Τα διαφορετικά, άλλου στιλ, ρούχα που παρουσίασε | 0 bovary.gr
Η μεγάλη αλλαγή του οίκου Βurberry -Τα διαφορετικά, άλλου στιλ, ρούχα που παρουσίασε | 0 bovary.gr
21|02|2017 11:48
SHARE
BURBERRY

Η μεγάλη αλλαγή του οίκου Βurberry -Τα διαφορετικά, άλλου στιλ, ρούχα που παρουσίασε


Στο σόου του οίκου Burberry ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα χθες, στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

Ενα σόου μόδας που έμοιαζε με εικαστική έκθεση, με τα έργα να παίρνουν σάρκα και οστά και να περνούν μπροστά από τα μάτια σου. Η ready to wear συλλογή του ιστορικού οίκου της Μεγάλης Βρετανίας δικαίωσε την αναμονή μας και τα κομμάτια- έργα τέχνης, -με την υπογραφή του Κρίστοφερ Μπέιλι- ήταν η επιτομή του εκλεκτικού στιλ.

Η φινέτσα και η υψηλή αισθητική είναι οι λέξεις που μπορούν να τα ορίσουν.

Τα ρούχα εμπνευσμένα από τον Χένρι Μουρ, ίσως τον μεγαλύτερο γλύπτη του 20ου αιώνα: λάτρης του σουρεαλιστικού και του αφαιρετικού, γνωστός για τις αφηρημένες ανθρώπινες φιγούρες του.

Τα έργα του είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο και στην δύναμη της μορφής. Η συλλογή του οίκου απέτισε φόρο τιμής στο καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου δημιουργού και η αισθητική του σόου πήρε άλλη διάσταση.

H συνεργασία του οίκου Burberry με το ίδρυμα Χένρι Μουρ έφερε νέα εποχή στην «λογική» των ρούχων του οίκου.

Η διαλεκτική συνάντηση της μόδας και της τέχνης είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των συμβάσεων στις τάσεις που μέχρι τώρα λάνσαρε ο οίκος. Ρούχα που «αλλάζουν το σχήμα του σώματος και το κάνουν πιο αντισυμβατικό». Ετσι χαρακτήρισε τις δημιουργίες του οίκου ο Μπέιλι μετά το σόου. «Χρησιμοποιήσαμε υφάσματα που σμιλεύουν το κορμί και αλλάζουν τις αναλογίες».

Ο τρόπος που ο Μουρ απέδιδε τις αναλογίες του γυναικείου σώματος στα έργα του δεν ενόχλησε τον Μπέιλι. Στα έργα του Μουρ, το γυναικείο σώμα δεν έχει αρμονία και αυτό θέλησε να εκφράσει και ο οίκος μέσα από τις δημιουργίες του.

Η συνεργασία Burberry–Μουρ δείχνει ότι ο οίκος ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, γίνεται μια δημιουργική δύναμη που θα επηρεάσει την αγορά. Ηδη έδωσε μια νέα διάσταση στην Εβδομάδα Μόδας που έψαχνε έναν τρόπο να αναγεννηθεί και να γίνει μια εμπειρία που μπορεί να βιωθεί σε όλες τις διαστάσεις μόνο αν την παρακολουθείς ζωντανά.

AP
AP

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεατές της επίδειξης μπορούσαν να απολαύσουν μια έκθεση με μοναδικά έργα τέχνης πριν το σόου.

Οι αποχρώσεις των ρούχων ήταν σύμφωνες με την χρωματική παλέτα που χρησιμοποιούσε ο Μουρ για τα έργα του. «Ο Χένρι Μουρ μου δίνει έμπνευση σε όλη τη ζωή μου. Μεγάλωσε πολύ κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Μπέιλι για τον πρωτοποριακό γλύπτη.

Η ερμηνεύτρια και συνθέτης, Αννα Κάλβι μαζί με την μπάντα της «έντυσε» την βραδιά με υπέροχη, ζωντανή μουσική.

«Οταν η ιστορία συνάντησε την μόδα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επίδειξης. Ασύμμετρα φορέματα. Η αποθέωση του παλτό. Μονοχρωμία. Λευκό και μαύρο κυριάρχησαν (να σημειωθεί ότι τα μοντέλα φορούσαν μαύρα μποτάκια κατά την διάρκεια της επίδειξης). Είδαμε ρίγες, οversized λευκά πουκάμισα. Οσοι ενδιαφέρονται γι' αυτή τη συλλογή του οίκου δεν χρειάζεται να περιμένουν έξι μήνες. Στρατηγική του είναι να δημιουργεί seasonless συλλογές.

Ανάμεσα στις καλεσμένες που παρακολούθησαν την επίδειξη στις πρώτες σειρές ήταν η σιδηρά κυρία της Vogue, Αννα Γουίντορ, η  Ναόμι Κάμπελ και  η Πενέλοπε Κρουζ που ξεχώρισαν με την κομψή παρουσία τους.

 

\

\

Πηγή φωτογραφιών: Associated Press