Salty Bag: Οι ελληνικές τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά που μυρίζουν καλοκαίρι | 0 bovary.gr
Salty Bag: Οι ελληνικές τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά που μυρίζουν καλοκαίρι | 0 bovary.gr
SALTY BAGS

Salty Bag: Οι ελληνικές τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά που μυρίζουν καλοκαίρι


Στην Κέρκυρα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου νησιά του Ιονίου, εδώ και τέσσερα χρόνια μια ομάδα ανθρώπων εμπνέεται και δημιουργεί κόντρα στην κρίση και τη μιζέρια της εποχής.

 Ο Σπύρος Ντάικος, η Χρύσα Χαλικιοπούλου και ο Στρατής Ανδρεάδης, με ετερόκλητες καριέρες ο καθένας, (ο Σπύρος ασχολούνταν με το εμπόριο, η Χρύσα δούλευε ως product designer στο Μιλάνο ενώ ο Στρατής ήταν διεθνής match racer) βρέθηκαν το 2013 για να ξεκινήσουν ένα brand που τέσσερα χρόνια μετά θα λάτρευαν όλες οι γυναίκες.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι κανένας από εμάς δεν είχε πριν από τη δημιουργία της Salty Bag σχέση με το χώρο. Η ιδέα ξεκίνησε από την Κέρκυρα. Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτό το πανέμορφο νησί του Ιονίου. Μάλιστα, οι 2 από εμάς, έχουμε καταγωγή από εκεί (Χρύσα, Σπύρος) ενώ ο Στρατής είναι από την Αθήνα» μας λέει ο Σπύρος.

Τον Γενάρη του 2013, ο Στρατής επισκέφθηκε την Κέρκυρα για ένα ναυταθλητικό σεμινάριο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας. Εκεί γνωρίστηκε με τον Σπύρο Ντάικο όπου μέσα από τις πρώτες τους συζητήσεις, συνειδητοποίησαν ότι εκτός από την αγάπη τους για τη θάλασσα, τους «ενώνει» η αγάπη για τα πανιά, αυτούς τους «ζωντανούς οργανισμούς», που κρύβουν τη δική τους ιστορία, όντας πολυταξιδεμένα στις ελληνικές θάλασσες. «Ο ίδιος με έφερε σε επαφή  με τη Χρύσα Χαλικιοπούλου και έτσι σχηματίστηκε αυτή η ιδρυτική ομάδα της Salty Bag που επίσημα πια συστήθηκε τον Μάρτιο του 2013. Οι ρόλοι μας ναι μεν είναι διακριτοί αλλά τις περισσότερες φορές εμπλέκονται. Η Χρύσα έχει αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι, του design, ενώ ο Σπύρος και ο Στρατής τρέχουν το marketing και τις πωλήσεις» καταλήγει ο Σπύρος Ντάικος.

O Σπύρος, η Χρύσα και ο Στρατής

Γιατί επιλέξατε να δουλέψετε με παροπλισμένα πανιά, ρωτάω την ομάδα, ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους; 
«Είναι σημαντικό να δεις κανείς τι χρησιμοποιούμε αλλά επίσης τι *δεν* χρησιμοποιούμε. Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το upcycling παροπλισμένων πανιών γιατί έχουμε δει τα πανιά στην πρώτη ζωή τους και θέλαμε να την μεταφέρουμε μέσα από τις ιστορίες στην επόμενη ζωή τους. Πέρα από αυτό χρησιμοποιώντας ξανά τις πρώτες ύλες, βοηθάμε στην δημιουργία ενός κύκλου κατανάλωσης όπου τα απορρίματα ενός σταδίου είναι τροφή για το επόμενο. Από την άλλη πλευρά, σχεδιαστικά είναι μια πρόκληση να δουλέψουμε με τα πανιά και να πετύχουμε την ποιότητα δερμάτινων προϊόντων - μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που μας κάνει καλύτερους».

Στη Salty bag την κάθε τσάντα συνοδεύει η ιστορία του πανιού. Πώς βρίσκετε τα πανιά και πώς καταφέρνετε να καταγράψετε όλες τις ιστορίες;
«Πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών έρχονται σε επαφή μαζί μας καθώς ενθουσιάζονται με την ιδέα των πανιών που επιστρέφουν σε αυτούς πλέον σαν τσάντες. Πέρα από αυτό έχουμε έρθει σε επαφή με ιστιοπλοϊκούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό που μας στέλνουν τα αχρηστευμένα πανιά τους. Και φυσικά έχουμε κατά καιρούς μαζέψει πανιά από τα σκουπίδια».


Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω από κάποιο πανί που αξίζει να μας πείτε; «Μια αγαπημένη μας ιστορία συνέβη πρόσφατα: ανακαλύψαμε τα πανιά ενός cruising yacht και φτιάξαμε από αυτά τσάντες για το ζευγάρι που πέρασε σε αυτό τον μήνα του μέλιτος!»

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επιμείνουμε να δουλεύουμε στον τόπο μας, εξηγεί ο Σπύρος Ντάικος, εδώ που γεννήθηκε η ιδέα και να δημιουργούμε εκτός Αθηνών. Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες λόγω της απόστασης από την πρωτεύουσα, ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με καλή διάθεση τις ξεπερνάμε. Η Κέρκυρα για εμάς είναι πηγή έμπνευσης καθώς συνδυάζει πλούσια φυσική ομορφιά, σημαντική ιστορία και φιλόξενους κατοίκους».

Συνολικά η Salty bag έχει δημιουργήσει 7 συλλογές μέχρι σήμερα «Η τελευταία μας δημιουργία παρουσιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο και κυκλοφορεί από τον Μάρτιο- η συλλογή μας Mantara, μια σπουδαία συνεργασία με την κορυφαία ομάδα Beetroot Design Group.

 

Τις Salty Bag μπορείτε να τις αναζητήστε στο πολυκαταστήματα Attica City Link, σε διάφορα corners σε προορισμούς ανά την Ελλάδα, (όπως Σπέτσες, Κρήτη, Σαντορίνη, Παξοί, Πάρος και φυσικά Κέρκυρα) καθώς και στο e-shop www.saltybag.com ή με e-mail στο orders@saltybag.com».

Saltybag.com

Facebook/Saltybag

Instagram/Saltybag

TAGS