Sun.dals by Helena Ioannidi
Sun.dals by Helena Ioannidi
SUN.DALS

Sun.dals by Helena Ioannidi: Τα χειροποίητα αρχαιοελληνικά σανδάλια που ενώνουν τον ήλιο με τη θάλασσα


Τελειόφοιτη Βιομηχανικού Σχεδίου στην Ελλάδα και έχοντας στο βιογραφικό της foundation πάνω στο ίδιο αντικείμενο στην Academia di Belle Arti di Brera του Μιλάνου, η Έλενα Ιωαννίδη αποφάσισε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα.

Ανήκοντας στην τέταρτη γενιά της ιστορικής οικογένειας στον χώρο της κοσμηματοποιίας Ιωαννίδη, με κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, ο σχεδιασμός κοσμημάτων ήταν από μικρή ηλικία –και φυσικά γονιδιακά- το πάθος της, όμως δεν αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο ενασχόλησής της και τα Sun.dals το αποδεικνύουν.

«Η ιδέα των Sun.dals γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα πως στην αγορά κυκλοφορούν σανδάλια, δερμάτινα και μη, στολισμένα με χάντρες, με κορδέλες, με ό,τι μπορούμε να φανταστούμε κοινώς, όμως σπάνια έως ποτέ θα συναντήσουμε ένα ζευγάρι σανδάλια με μοναδικό κόσμημα το χρώμα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα σανδάλι με απλό σχέδιο στο πλαίσιο του αρχαιοελληνικού μοντέλου που θα μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίσταση από το πρωί μέχρι το βράδυ, με το χρώμα που θα έχει επιλέξει η κάθε γυναίκα να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που θα καθορίζει την «επισημότητα» του υποδήματος.

Όπως καταλαβαίνετε η ονομασία των Sun.dals προέκυψε από τον ήλιο, που αν μη τι άλλο είναι το σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, ενώ τα ονόματα των τριών σχεδίων που κυκλοφορούν στη σειρά είναι εμπνευσμένα από τρείς από τις Νηρηίδες, οι οποίες κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία ήταν εγγονές του Ωκεανού και λατρεύονταν ως θεές της θάλασσας: τη Μελίτη, τη Θέτιδα και την Αμφιτρίτη.

Πιστεύω πως διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία οι επιχειρηματικές κινήσεις πρέπει να μένουν στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό επέλεξα να συνεργαστώ με ελληνική βιοτεχνία για το υλικό. Τα Sun.dals είναι φτιαγμένα από δέρμα, στο κλασικό χρώμα αλλά και σε μαύρο ανάλογα με την προτίμηση, ενώ τα χρώματα που χρησιμοποιούνται προορίζονται ειδικά για δέρμα και είναι ανεξίτηλα.

Η παλέτα που χρησιμοποιώ περιλαμβάνει το άσπρο, το μαύρο και τα τρία βασικά χρώματα: το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο. Οι συνδυασμοί των χρωμάτων είναι άπειροι και φυσικά διαμορφώνονται ανάλογα με αυτό που θα ζητηθεί στην κάθε παραγγελία. Ήθελα τα σανδάλια να εκπροσωπήσουν επάξια το όνομά τους και να αποπνέουν ένα στοιχείο της θάλασσας και έτσι επέλεξα να εφαρμόσω μία τεχνοτροπία με ειδικό πινέλο που θα δημιουργούσε την εικόνα –και ευελπιστώ την αίσθηση- του αφρού που προκαλεί το κύμα όταν βγαίνει στην άμμο.»

Η Μελίτη, η Θέτις και η Αμφιτρίτη κυκλοφορούν σε όλες τις αποχρώσεις και τους συνδυασμούς σε σανδάλι από κλασικό ή μαύρο δέρμα.

Οι παραγγελίες των Sun.dals γίνονται μέσω της σελίδας HelenisSundals στο etsy.com ή μέσω προσωπικού μηνύματος στη σελίδα Helena Ioannidi Designs στο Facebook.

Φωτογραφίες: Δάφνη Ρήγα