INSIDE CHANEL, το νέο φιλμ: Gabrielle, κυνηγώντας την ελευθερία  | 0 bovary.gr
INSIDE CHANEL, το νέο φιλμ: Gabrielle, κυνηγώντας την ελευθερία | 0 bovary.gr
16|05|2017 16:16
SHARE
INSIDE CHANEL

INSIDE CHANEL, το νέο φιλμ: Gabrielle, κυνηγώντας την ελευθερία


Το 2017, όπως έχει ξαναγράψει η Bovary.gr, η Chanel τιμά την Gabrielle. 

Ο Karl Lagerfeld σχεδίασε μια τσάντα προς τιμή της, ενώ το ερχόμενο Φθινόπωρο, ο Οίκος θα λανσάρει και άρωμα με το όνομά της: GABRIELLE CHANEL. 

Το Gabrielle, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το όνομα από όπου βγήκε το ψευδώνυμο Coco και απηχεί, ουσιαστικά, την προσωπικότητα της ιδρύτριας του Οίκου. Στην πραγματικότητα, το όνομα το οποίο δανείστηκε από έναν αρχάγγελο, αντηχεί την επαναστατικότητα, την ελευθερία, το πάθος και τη γοητεία, τα τέσσερα χαρακτηριστικά που διέπουν τη ζωή της Gabrielle Chanel.

Τέσσερις αξίες που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνεχίζουν να εμπνέουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και αποτελούν τη σύνοψη των τεσσάρων φιλμ μικρού μήκους που θα προβληθούν μέσω της ιστοσελίδας Inside Chanel, φέτος. 

Ετσι, μετά την κυκλοφορία του πρώτου φιλμ, αφιερωμένου στην επαναστατική φύση της Gabrielle, ερχεται το νέο (Νο 20): Gabrielle, The Quest for Freedom (Gabrielle, το κυνήγι της ελευθερίας).

«Εάν έχετε γεννηθεί χωρίς φτερά, μην κάνετε τίποτα που θα σταματήσει την ανάπτυξή τους».

Να κατακτάς, να κυριαρχείς, να αγαπάς: Ετσι όριζε την ελευθερία η Gabrielle Chanel. Την προσωπική της ελευθερία. Αρνούμενη να εξαρτάται από άλλους, η σχεδιάστρια ίδρυσε τον Οίκο μόνη της, αγωνίστηκε για την επιτυχία της και κέρδισε την ελευθερία της. Η Gabrielle έβαλε τη δουλειά πάνω απ' όλα: Γι' αυτήν ήταν η προϋπόθεση για τη επιτυχία και τη μακροζωία.

Απορρίπτοντας την καταδυνάστευση, έδωσε στη γυναίκα ελευθερία κινήσεων και έκανε κλασικά ανδρικά υλικά, όπως το ζέρσεϊ και το τουίντ, ταυτότητά της. 

Μεταμόρφωσε αυτά τα εμβληματικά υφάσματα σε σύμβολα που έσπασαν τους κώδικες και κυριάρχησαν σε κάθε γραμμή, σιλουέτα, μαρινιέρα και κοστούμι. Πέταξε τα καπέλα για να αποκαλύψει τα μαλλιά των γυναικών και καθιέρωσε το ηλιοκαμένο πρόσωπο ως το σύμβολο της  λαμπερής ομορφιάς και της ανεξάρτητης θηλυκότητας. 

Σπάζοντας τους φραγμούς, αντέκρουσε την παράδοση και έφτιαξε το δικό της άρωμα, το  N°5, μια λουλουδένια σύνθεση η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε τη βάση της μοντέρνας αρωματοποιΐας. Για να το παρουσιάσει επέλεξε ένα απλό μπουκάλι, με καθαρές γραμμές και ένα οκταγωνικό πώμα που είχε το σχήμα της Place Vendôme. 

Αργότερα, έκανε την υψηλή κοσμηματοποιοία αγαπημένη περιοχή έκφρασης: Με τη συλλογή Bijoux de Diamants, γνώρισε στις γυναίκες τα διαμάντια. 

Επιλέγοντας τις φιλίες από τις κοινωνικές συναναστροφές η Gabrielle Chanel έγινε ξεχωριστή: Αγαπούσε χωρίς ψέματα, με πάθος και ειλικρίνεια. Δούλευε για τον εαυτό της, τα κατάφερνε μόνη της και πολύ απλά... έγινε ο εαυτός της.

Αν και μεγάλωσε κάτω από ένα συγκεκριμένο καθεστώς, παραγκωνίζοντας τα όποια δεσμά και καθιερωμένους κανόνες που εμπόδιζαν τη δημιουργικότητα, ανατρέποντας τα συμβατικά, και απελευθερώνοντας το σώμα άφηνε το πνεύμα να επιλέξει αυτό που ήθελε να είναι: Καθορίζοντας μόνης της το πεπρωμένο της, η Gabrielle κέρδισε την ανεξαρτησία της, το δικαίωμα που άδραξε ήδη από παιδί και δεν παρέδωσε ποτέ και σε κανέναν. 

Σαν ένα ανοιχτό βιβλίο για την ιστορία του Οίκου και την προσωπικότητα της ιδρύτριάς του, το Inside Chanel απεικονίζει και φέρνει ξανά στη ζωή μια κληρονομιά που μπορεί κανείς να γνωρίσει από την αρχή της. Κάθε ταινία μικρού μήκους αποκαλύπτει μια όψη της Gabrielle Chanel ή του οράματος του Karl Lagerfeld: Αποκαλύπτει τι αποτέλεσε έμπνευση για δημιουργίες του Οίκου, αποκωδικοποιεί ένα αγαπημένο σύμβολο, ανακαλεί την προέλευση ενός αρώματος, λάμπει μαζί με τη λάμψη των κοσμημάτων, και αποκρυπτογραφεί κάθε μια από τις θεμελιώδεις αρχές τςη Chanel για να τις προβάλλει στο μέλλον. Οι ταινίες μικρού μήκους της Chanel βρίσκονται εκεί για να μπορέσει  καθεμιά να φτιάξει.. τη δική της. Βρίσκονται εκεί για να τα δει καθεμιά μας όπως θέλει, ελεύθερα, απεριόριστα, απαλλαγένα από τους περιορισμούς της ιστορίας. Η Gabrielle, άλλωστε, το ίδιο θα έκανε. 

Το φιλμ «Gabrielle, The Quest for Freedom έκανε πρεμιέρα στο Inside CHANEL χθες...