Diko & Dipoles: Η Δώρα Χαραλαμπάκη δημιουργεί τα πιο παιχνιδιάρικα καφτάνια και κοσμήματα | 0 bovary.gr
Diko & Dipoles: Η Δώρα Χαραλαμπάκη δημιουργεί τα πιο παιχνιδιάρικα καφτάνια και κοσμήματα | 0 bovary.gr
DIKO & DIPOLES

Diko & Dipoles: Η Δώρα Χαραλαμπάκη δημιουργεί τα πιο παιχνιδιάρικα καφτάνια και κοσμήματα


H Δώρα Χαραλαμπάκη είναι μία από αυτές τις γυναίκες που καταφέρνουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόλις μπουν σε ένα δωμάτιο. 

Πολυσχιδής και πολυτάλαντη, δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να πετύχει με ό,τι κι αν καταπιαστεί, ωστόσο η μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την οδήγησε στη δημιουργία εντυπωσιακών κοσμημάτων. Τα dipoles γίνονται από χυτό αλουμίνιο και έχουν διττή φύση. Πάνω τους αφήνει το αποτύπωμά της για να φαίνεται σε αυτό η ανθρώπινη έμψυχη επαφή. 

Το ανήσυχο πνεύμα της όμως δεν σταματά εδώ. Τα diko kaftans είναι το άλλο της αγαπημένο "παιδί", που έχει ξετρελάνει τις γυναίκες. Παιχνιδιάρικα αλλά διαχρονικά, τα καφτάνια της μπορούν να φορεθούν από την παραλία μέχρι τις βόλτες στα νησιώτικα σοκάκια. 

Συναντηθήκαμε με τη Δώρα Χαραλαμπάκη και σε μια κουβέντα που θέλαμε να κρατήσει κι άλλο μας είπε την μικρή ιστορία της..

«Γεννήθηκα στην Αθήνα από δυο υπέροχους γονείς που από τότε που ήμουν πολύ μικρή διέκριναν την αγάπη μου για τη ζωγραφική τότε και αργότερα για όλες τις τέχνες και με ενθάρρυναν να ασχοληθώ με αυτό που εγώ είχα έχω και θα έχω ανάγκη. Για μένα η ενασχόληση με οτιδήποτε δημιουργικό είναι αναπνοή και αισθάνομαι πολύ τυχερή που μπόρεσα να εκφραστώ μέσα από αυτό το μονοπάτι.
 

«Αρχικά ήταν το χρώμα,το σχέδιο, η φόρμα, το τελάρο. Μέτα ήρθε η ανάγκη να βγω από τις δυο διαστάσεις και να επεκταθώ στο χώρο… κι έτσι ανακαλύπτω τη λάσπη…. Και γειώνομαι θαρρώ για πάντα.

Η κεραμική μπαίνει δυναμικά στη ζωή μου και μέσα από τη λάσπη που τόσο πολύ με συνεπήρε περνάω στο κόσμημα. Ένα υλικό που είναι χώμα πλάθεται με νερό στεγνώνει στον αέρα και ψήνεται με τη φωτιά..

Ενεργειακά ό,τι καλύτερο να ακουμπάει στο σώμα σκέφτομαι κι αρχίζω να το πλάθω πάνω μου. Γεννιούνται τα πρώτα κοσμήματα γύρω από τα δικά μου χέρια με το δικό μου αποτύπωμα, έτσι αδρά και σκληρά αλλά συνάμα εύθραυστα (αφού κινδυνεύουν να σπάσουν) και ζεστά (παίρνουν τη θερμοκρασία του σώματος) που παράλληλα έχουν και σχήμα και φόρμα και χρώμα αλλά και τεχνική.

Εικαστικό κόσμημα λοιπόν και ναι δεν υπήρξα ποτέ λάτρης των μονόπετρων αλλά της έκφρασης με όποιο υλικό την εξυπηρετεί. Πηλός και πορσελάνη για μένα που τα βάζω σε διάλογο με νήμα, μέταλλο, χαρτί η ότι άλλο βολέψει τη στιγμή. Εκείνη την μοναδική στιγμή που κουμπώνει η ιδέα με την πράξη…»

«Τα Δίπολα [dipoles] είναι μια παλιά ιδέα. Οι δυο πόλοι που έχουν τα πάντα γύρω μας, το καλό και το κακό, το μέσα και το έξω (η φόρμα είναι σαν κόκαλα για να συμβολίζει το μέσα έξω, σαν ο σκελετός να γίνεται στολίδι σαν ένα παιχνίδι σατυρικό και συνάμα αισθητικό γιατί κάποιος εν ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΕ).. το ζεστό και το κρύο, το φως και το σκοτάδι κλπ κλπ.

Το υλικό είναι χυτό αλουμίνιο, τα πρότυπα έχουν γίνει σε πορσελάνη και στο αλουμίνιο αποτύπωμα έχω αφήσει όλες τις ατέλειες και τις δαχτυλιές γιατί μ ενδιαφέρει πολύ να φαίνεται σ αυτό το φθηνό ελαφρύ μέταλλο η χειροποίητη διαδικασία και η ανθρώπινη έμψυχη επαφή. Η χειρονομία και η έκφραση η ακόμα και η ένταση της στιγμής που φτιάχτηκαν.

Το δέσιμο τους ιδιαιτέρως δωρικό ακριβώς για να βοηθήσει την αυτόνομη παρουσία της φόρμας.

«Τα καφτάνια είναι τρόπος ζωής… Της δικής μου Τα λατρεύω. Μπορεί να γίνουν από πολύ μίνιμαλ μέχρι πολύ έθνικ μέχρι πολύ φλύαρα έως πολύ αποκρυφιστικά, μέχρι πολύ τελετουργικά. Τα συναντάμε σε όλες τις κουλτούρες και παραδοσιακά σε όλες τις θρησκείες.
Είπα ότι για μένα είναι τρόπος ζωής. Άνετα αέρινα δροσερά, φοράς μόνο ένα κομμάτι και φεύγεις, δουλεύεις περπατάς ζεις άνετα και εύκολα!! Παράλληλα είναι όμορφα και πολύ επιβλητικά.

Τα Diko έχουν σχεδιαστεί από μένα με πολύ αγάπη για τη φόρμα και το ύφασμα, τα εμπριμέ είναι δικά μου τυπώματα και έχουν γίνει σε ψηφιακές μηχανές. Το μόνο trend που με ενδιαφέρει είναι το στυλ. Με γνώμονα αυτό τα diko γίνονται φορέσιμα από μεγάλο εύρος ηλικιών και προσωπικοτήτων και αναζητούν τη γυναίκα με ισχυρή αυτοπεποίθηση που θα τα φορέσει για να φωτιστεί από τον αέρα τους.


Δουλεύω πάντα με concept. Οι συλλογές έχουν από πίσω σκεπτικό για να αλληλοσυμπληρώνονται και γιατί όχι να είναι και διαχρονικές. Στόχος μου η καλυτέρευση ό,τι αυτό σημαίνει… Ναι είναι τα μωρά μου…Τα χαϊδεύω πολύ και χαμογελάω στα λάθη τους.. μικρά είναι ακόμα».

Κοσμήματα φοράω παντού και πάντα και πολλά! Ίσως υπερβάλω, αλλά η υπερβολή είναι και η ασπίδα μου. Η Iris Apfel λεει φοράω πολλά κοσμήματα γιατί τραβάνε το μάτι από τις ρυτίδες… γιατί όχι;
Μου φτιάχνουν τη διάθεση τα μπιχλιμπίδια! Είναι και ένας τρόπος οπτικής επικοινωνίας άλλωστε… Ναι και στην παραλία γιατί αλλιώς αισθάνομαι γυμνή…χωρίς οπλισμό.

Πολλά νέα παιδιά με πολύ ταλέντο και πολύ καλά καταρτισμένα με λαμπερές σπουδές! Εξυπνα σχέδια καλόγουστα με ισορροπία. Πολλές καλές μεμονωμένες προσπάθειες που όμως χρειάζονται εξωστρέφεια και διάλογο σε πολλά επίπεδα με άλλες αγορές. Αυτό απαιτεί συντεχνίες και ομαδικές προσπάθειες, άλλα αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Dora Haralambaki

Diko kaftans