Η μεγάλη γιορτή του Christian Dior για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του | 0 bovary.gr
Η μεγάλη γιορτή του Christian Dior για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του | 0 bovary.gr
CHRISTIAN DIOR

Η μεγάλη γιορτή του Christian Dior για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του


Η μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα με τίτλο «Christian Dior, Σχεδιαστής του ονείρου» για τα 70 χρόνια του Οίκου Dior αποτελεί γεγονός.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού- Musee des Arts Decoratifs- όπου έδωσαν το «παρών» αγαπημένα πρόσωπα του Οίκου, όπως η  Natalie Portman, η Bella Hadid, η Jennifer Lawrence, ο Robert Pattinson, η Eva Herzigova και η Laetitia Casta, αλλά και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Brigitte Macron.

Σε περισσότερα από 3.000 τμ ξετυλίγονται η ιστορία και η εξέλιξη του Οίκου Dior υπό τις οδηγίες και των 7 καλλιτεχνικών διευθυντών του, από τον ίδιο τον Christian Dior μέχρι τη Maria Grazia Chiuri έχει αναλάβει σήμερα τη σκυτάλη.

Η ιστορική αναδρομή ξεκινάει με την εξιστόρηση της ζωής του Christian Dior: τα παιδικά του χρόνια στη Granville, την δεκαετία του ‘20 τότε που ανακάλυψε το κόσμο της avant garde τέχνης και τη διασκέδαση του Παρισιού, την εκπαίδευση του ως fashion illustrator και το ξεκίνημά του στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Η επίσκεψη συνεχίζεται με ένα ταξίδι στο χρόνο που καλύπτει τα 70 χρόνια του Οίκου Dior, από το 1947 μέχρι και σήμερα, αποτυπώνοντας την ενέργεια του αρχικού ξεκινήματος αλλά και την κληρονομιά του πνεύματος και της γοητείας του Οίκου μέσα στο χρόνο.

Περισσότερα από 400 φορέματα, που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1947 και 2017 από τον ιδρυτή Christian Dior και τους διαδόχου τουYves Saint Laurent, Gianfranco Ferré, John Galiano και άλλους, συνθέτουν όλο το σκηνικό μιας πορείας που καθιέρωσε τον Οίκο Dior στην κορυφή και το Παρίσι ως την παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας.

Στην επετειακή αυτή έκθεση -αφιέρωμα παρουσιάζονται δημιουργίες οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη συλλογή Dior Heritage και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο Παρίσι κατά το παρελθόν, ενώ για πρώτη φορά εκτίθενται με τη συνοδεία σπάνιων πινάκων, φωτογραφιών μόδας και εικονογραφήσεων, καθώς και διάσημων αξεσουάρ του Οίκου Dior ανά τις δεκαετίες, όπως καπέλα, κοσμήματα, τσάντες, υποδήματα και αρώματα.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης του Οίκου που επιμελείται ο διάσημος make-up artist Peter Philips, ούτε, φυσικά, τα  εμβληματικά αρώματα του Dior που δημιουργεί ο επικεφαλής αρωματοποιός του Οίκου, François Demachy, αξιοποιώντας τα περίφημα αρωματικά λουλούδια της Grasse, της αποκαλούμενης και ως γης των αρωμάτων.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά δημιουργίες που συμβολίζουν τις τάσεις της εποχής τους αλλά και την προσέγγιση του καθένα από τους 6 σχεδιαστές που ανέλαβαν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οίκου, μετά τον Christian Dior: ο ενθουσιασμός και η καινοτομία του πολύ νέου τότε Yves Saint Laurent, η γεμάτη επιρροές από το ζωγράφο Jackson Pollock προσέγγιση του Marc Bohan, η φαντασμαγορική διάθεση του Gianfranco Ferré, ο σουρεαλισμός και οι δεσμοί του Dior με τον Salvador Dali και τον Jean Cocteau που αποτυπώθηκαν στην περίοδο του John Galliano, η μινιμαλιστική  προσέγγιση του Raf Simons και, τέλος, το φεμινιστικό όραμα για τη μόδα από την Maria Grazia Chiuri, την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή τη θέση.  

Μια σειρά από έξι συνολικά γκαλερί είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους σχεδιαστές, αναλύοντας τον τρόπο που τα σχέδιά τους συνέβαλαν στο να μείνει πιστό το όραμα που είχε ο Dior για την υψηλή ραπτική.

Ξεχωριστή θέση σε αυτή την ιστορική αναδρομή αλλά και συνολικά στην έκθεση έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία: Η 12η Φεβρουαρίου 1947 ήταν η μέρα που ο Christian Dior παρουσίασε στο Παρίσι την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση με κοινωνικές προεκτάσεις που θα άλλαζε για πάντα την εμφάνιση και το στυλ της σύγχρονης γυναίκας αλλά και θα καθιέρωνε τον ίδιο στην κορυφή. Αποτινάσσοντας το αυστηρό αρρενωπό στυλ που υιοθετήθηκε στα χρόνια του πολέμου, ο Dior επανασύστησε το ρόλο και τη θέση της γυναίκας αναδεικνύοντας με τις δημιουργίες του τη θηλυκή της πλευρά.

Το ίδιο βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της επίδειξης, η Carmel Snow, διευθύντρια του αμερικανικού περιοδικού μόδας Harper’s Bazaar, ψιθύρισε ενθουσιασμένη στο αυτί του αγχωμένου σχεδιαστή μια φράση που έμελλε να μείνει στην ιστορία: «Αυτό είναι επανάσταση, αγαπητέ Christian. Τα φορέματα σου είναι το New Look!». 70 χρόνια μετά, το New Look συνεχίζει να αποτελεί για τον Οίκο Dior το απόλυτο σημείο αναφοράς και να εμπνέει τους δημιουργούς του.

Ενα διαχρονικό σύμβολο της γυναικείας θηλυκότητας, μια αναλλοίωτη από το χρόνο υπενθύμιση της αγαπημένης φράσης του Christian Dior, ενδεικτικής της φιλοσοφίας του δημιουργού: «Θεωρώ τη δουλειά μου ως εφήμερη αρχιτεκτονική, αφιερωμένη στην ομορφιά του γυναικείου σώματος».