@Jesper Haynes
@Jesper Haynes
26|09|2017 20:30
SHARE
CHANEL ΜΠΟΤΕΣ

Oι νέες μπότες της Chanel λάμπουν σαν διαμάντια!


Οι μπότες της Chanel. Ο Karl Lagerfeld τις επαναφέρει στη συλλογή Ready-to-Wear Fall-Winter 2017/18, τιμώντας την ιδρύτρια του Οίκου Gabrielle Chanel, που τις λάτρευε. Είτε λιτές και απέρριτες είτε στην πιο... περίτεχνη έκδοχή τους, οι νέες μπότες της Chanel εμπνέουν μια γοητεία διαχρονική. 

Ευκολοφόρετες και ευκολοσυνδίαστες, εξαιρετικά κομψές, δίχρωμες, σε σουέντ με λεπτομέρειες σατέν, οι μπότες από την pre-collection Fall-Winter 2017/18 της Chanel φέρουν διακριτικά στο πλάι τη σφραγίδα, υπογραφή της Gabrielle Chanel. Το όνομα με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστή, Coco, φιγουράρει από κάτω. 

Μπότες άκρως σοφιστικέ, στιλ που υπογραμμίζεται από τη σατέν λεπτομέρεια, μπροστά στα δάχτυλα, θυμίζοντας τις γνωστές δίχρωμες γόβες, σήμα κατατεθέν της Chanel, που λάνσαρε η ιδρύτρια του οίκου. Δίχρωμες και οι μπότες λοιπόν, με τη λεπτομέρεια στα δάχτυλα πάντα σε μαύρο, είτε η μπότα είναι μπεζ, είτε βουργουνδί, μπλε (midnight ή royal), μελιτζανί, βαθύ κόκκινο, κεραμιδί, γκρι. Μόνη εξαίρεση στη διχρωμία η ολόμαυρη, σικάτη, έκδοση της εν λόγω μπότας. 

 

Οι δίχρωμες αυτές Chanel μπότες, με το τακούνι των 8,5 εκ., που φθάνουν ως τη μέση της γάμπας, κουβαλούν επάνω τους όλους τους... κώδικες των εμβληματικών παπουτσιών του γαλλικού οίκου και γίνονται καθημερινό αξεσουάρ. 

@Chanel 

 

Ο Karl Lagerfeld, όμως, δεν μένει εκεί. Στο πλαίσιο της συλλογής Fall-Winter 2017/18 Ready-to-Wear λανσάρει μια πιο λαμπερή έκδοση της μπότας αυτής. Με έμπνευση... διαστημική, όπως άλλωστε ολόκληρη η συλλογή, η μπότα αποκτά λάμψη, το ύφασμα, σε οποιαδήποτε από τις πολλές αποχρώσεις, λάμπει σαν τον αστερισμό διαμαντιών στον... πλανήτη της Chanel. Εδώ η μπότα είναι λίγο πιο ψηλή, το τακούνι πιο χαμηλό, η λεπτομέρεια μπροστά στα δάχτυλα είναι πιο τετραγωνισμένη και δερμάτινη ή Lurex. Ναι, πάντα μαύρη και εδώ. 

@Chanel 
 

@Chanel 

 

 

Ολες οι μπότες των παραπάνω φωτογραφιών βρίσκονται ήδη στις μπουτίκ!

Η ιστορία πίσω από τις μπότες

Και επειδή στη Chanel κάθε δημιουργία κρύβει μια μικρή ιστορία, οι φετινές μπότες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Τόσο η διχρωμία, όσο και η μπότα αυτή καθεαυτή είναι συνυφασμένα με την ίδια την ιδρύτρια του Οίκου... 

Από τις δίχρωμες γόβες στις δίχρωμες μπότες 

Η Gabrielle Chanel ήθελε η δίχρωμη γόβα να είναι έτσι φτιαγμένη ώστε όλες οι γυναίκες, όπως η ίδια, να λένε «με τέσσερα ζευγάρια παπούτσια μπορώ να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο». Και το πέτυχε, καθώς η δημιουργία της Gabrielle Chanel το 1957, η περίφημη δίχρωμη γόβα, συνιστά ακόμη και σήμερα την «επιτομή της κομψότητας». Με ένα λουράκι στη φτέρνα, το εξώφτερνο αυτό παπούτσι έγινε ένα διαχρονικό αξεσουάρ της Chanel, μια κλασική δημιουργία στην οποία ο Karl Lagerfeld απέτισε φόρο τιμής στη συλλογή Fall-Winter 2015/16 Ready-to-Wear collection. Και χρησιμοποιεί τη διχρωμία και στη φετινές μπότες.

Ο Karl Lagerfeld στηρίχθηκε για τις μπότες και στις μπαλαρίνες, που λάνσαρε για πρώτη φορά στη συλλογή Spring-Summer 1984 και από τότε βγάζει σε δεκάδες διαφορετικά υλικά και παραλλαγές.

Μπότες, τα παπούτσια που λάτρευε η Coco... 

Από την άφιξή του στη Chanel το 1983 ο Karl Lagerfeld τακτικά συμπεριλαμβάνει στις συλλογές του μπότες, εμπνεόμενος από το παπούτσι που αποτέλεσε βασικό κομμάτι της προσωπικής ντουλάπας της Gabrielle Chanel. Γιατί, παρόλο που δεν τις συμπεριέλαβε ποτέ στις συλλογές της, η ίδια τις φορούσε σε κάθε περίσταση. 

Τι πιο λογικό για μια γυναίκα που λάτρευε τα άλογα, μια επιτυχημένη ιππέα και λάτρη των ιπποδρομιών, όπως ήταν η ίδια; Στη δεκαετία του '20 στο Eaton Hall, το σπίτι του Δούκα του Γουέστμινστερ, η Gabrielle φορούσε πάντα τις μπότες της για να γυρνά στο κάστρο. 

Η Gabrielle Chanel στο Eaton-Hall /Φωτογραφία από ιδιωτική συλλογή

Από τότε η Gabrielle Chanel θα τις φορά συνέχεια, τόσο στην εξοχή όσο και στην πόλη. Από το 1958 μάλιστα θα φορά τα τουίντ ταγιέρ της με τις μπότες της και θα απολαμβάνει να βλέπει το αγαπημένο της μοντέλο, την Marie-Hélène Arnaud να τις φορά επίσης. 

@Willy-Rizzo /Η Coco Chanel και η Marie-Hélène-Arnaud, Παρίσι 1959

Το 1966 το Women’s Wear Daily, γράφει για τις «μπότες μοτοσικλετιστή» που φορά η Cocο, κατασκευής Massaro, ο οποίος σε μια προσπάθεια να τις κάνει πιο ευέλικτες τις φτιάχνει από τσόχα, σε μπλε, μαύρο και λευκό-μπλε. «Οι αστράγαλοί μου πρήζονται λίγο και με αυτές τις μπότες δεν μπορούν να το δουν οι άλλοι! Μια μέρα θα τις εντάξουμε και στην κολεξιόν» έλεγε η Gabrielle Chanel στον Raymond Massaro.

Οι μπότες της Chanel δια χειρός Karl Lagerfeld

Οσο λοιπόν η Gabrielle Chanel τιμούσε τις μπότες στη δική της καθημερινότητα, άλλο τόσο και ο Karl Lagerfeld τις τιμά εντάσσοντάς τες τακτικά στις συλλογές τους. 

Οι μπότες μοτοσικλετιστή της Mademoiselle διείσδυσαν στις συλλογές Fall-Winter Ready-to-Wear του 1991/92 και του 1996/97.

@Chanel /Fall-Winter Ready-to-Wear 1991/92

@Chanel Fall-Winter Ready-to-Wear 1996/97

Επέστρεψαν, πάνω από το γόνατο αυτή τη φορά, στις συλλογές Fall-Winter 2005/06 Ready-to-Wear και Paris-Byzance 2010/11 Métiers d’Art.

@Chanel /Fall-Winter 2005/06 Ready-to-Wear

@Chanel /Paris-Byzance 2010/11 Métiers d’Art

Στη συλλογή Fall-Winter 1994/95 Ready-to-Wear εμφανίστηκαν στην... καουτσούκ εκδοχή τους, για τη βροχή, ενώ στη συλλογή Fall-Winter 2010/11 Ready-to-Wear φτιάχτηκαν από faux γούνα. 

@Chanel /Fall-Winter 1994/95 Ready-to-Wear

@Chanel /Fall-Winter 2010/11 Ready-to-Wear

Στη συλλογή  Spring-Summer 2006 Haute Couture ήταν επίσης δίχρωμες και έφθαναν μέχρι τη μέση της γάμπας, ενώ στη συλλογή  Spring-Summer 2014 Ready-to-Wear ήταν τόσο εύπλαστες όσο μια... κάλτσα. 

@Chanel /Spring-Summer 2006 Haute Couture

@Chanel /Spring-Summer 2014 Ready-to-Wear

Με αλυσίδες, άλλοτε να φθάνουν ως το γόνατο, με κεντήματα, διακοσμημένες με τόξα ή ταφταδένιες κορδέλες, από σεζόν σε σεζόν, οι μπότες έχουν εκφράσει όλες τις πτυχές της δημιουργικότητας του Κarl Lagerfeld!