Η μεταπολεμική εποχή με νέα ματιά στο εκπληκτικό σόου του Christian Dior | 0 bovary.gr
Η μεταπολεμική εποχή με νέα ματιά στο εκπληκτικό σόου του Christian Dior | 0 bovary.gr
CHRISTIAN DIOR

Η μεταπολεμική εποχή με νέα ματιά στο εκπληκτικό σόου του Christian Dior


Η καρδιά της μόδας χτυπά στο Παρίσι και το show του οίκου Christian Dior στην Εβδομάδα Μόδας που μόλις ξεκίνησε, ήταν μια ωδή στη γυναικεία δύναμη και τον φεμινισμό.

«Why Have There Been No Great Women Artists»: Αυτή η φράση είναι ο τίτλος ενός εκ των πιο επιδραστικών δοκιμίων στην ιστορία της μεταπολεμικής τέχνης, από την Linda Nochlin που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1971 στο τεύχος του περιοδικού ARTnews.

Η φράση αυτή έγινε σύνθημα του οίκου στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού (το είδαμε να κοσμεί ένα Breton Tee) και στους καλεσμένους του show μοιράστηκε αντίγραφο του δοκιμίου.

Ο οίκος Dior άντλησε έμπνευση από τη γυναίκεια δύναμη και το δημιουργικό της πνεύμα.

H Γαλλο-Αμερικανίδα γλύπτρια, ζωγράφος και κινηματογραφίστρια Niki de Saint Phalle, που άφησε το αποτύπωμά της στον σύμπαν της τέχνης για τα μνημειώδη γλυπτά της ήταν μια ακόμα προσωπικότητα που ενέπνευσε τον οίκο σε αυτό το show.  

Ψυχεδελικά μοτίβα που χαρακτήρισαν το έργο της καθρεπτίστηκαν σε δημιουργίες του οίκου σε αυτή την κολεξιόν του. «Ηταν μια επαναστάτρια. Μια γυναίκα με πνεύμα που εμπνέει» ανέφερε η Μaria Grazia Chiuri.

H κολεξιόν του οίκου ήταν ένα μωσαϊκό διαφορετικών στιλ που φέρνουν την θηλυκότητα στο επίκεντρο. Η γυναίκα σε αυτή τη συλλογή ξεδιπλώνει το πιο γοητευτικό κομμάτι του εαυτού της μέσα από ρούχα που αναδεικνύουν το σώμα της και φέρουν ένα δυνατό μήνυμα.

«Μερικές φορές πιστεύουμε ότι η μόδα αλλάζει τις γυναίκες αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι το εντελώς αντίθετο. Οι γυναίκες αλλάζουν και αυτό πρέπει να κάνει και η μόδα» αναφέρει η σχεδιάστρια.

Toύλινες φούστες, φούστες συνδυασμένες με stripy μαγιό και bodysuits, blazers, jackets και πουλόβερ, tailored τζιν και Breton Tees, parkas και φορέματα με κεντήματα.

«Η σύγχρονη πολυτέλεια δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από «επιδεικτικές» λεπτομέρειες. Μπορεί να είναι «αθόρυβη», με διακριτικές, αριστοτεχνικές λεπτομέρειες. Να υπάρχει διαχρονικότητα» αναφέρει η σχεδιάστρια.

H αισθητική που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες του οίκου είναι ένα συνονθύλευμα ρομαντισμού και επαναστατικότητας.

Η σχεδιάστρια θέλησε να «αποδομήσει» τα μοτίβα που διέτρεχαν προηγούμενες κολεξιόν. Η γυναίκα του σήμερα είναι πολυδιάστατη και το ίδιο πνεύμα είχαν και οι δημιουργίες της.