Το αιρετικό θέμα του επόμενου Met Gala | 0 bovary.gr
Το αιρετικό θέμα του επόμενου Met Gala | 0 bovary.gr
09|11|2017 18:42
SHARE
ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΣ

Το αιρετικό θέμα του επόμενου Met Gala


Το θέμα του επόμενου Met Gala επιβεβαιώθηκε επισήμως: Ο τίτλος της πολυαναμενόμενης έκθεσης κοστουμιών είναι «Ουράνια Σώματα: Μόδα και Καθολική Φαντασία».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικό ένδυμα δανεισμένο από το Βατικανό, θρησκευτική τέχνη από τη συλλογή του Met και 150 κομμάτια σχεδιαστών που πληρώνουν αισθητικό φόρο τιμής στον καθολικισμό. Αντί να περιληφθεί σε μία γκαλερί, η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε τρεις τοποθεσίες: το Met Costume Center, τις μεσαιωνικές γκαλερί και τα Met Cloisters. Σύμφωνα με τους New York Times, η έκθεση θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση του Ινστιτούτου κοστουμιών μέχρι σήμερα, και πιθανόν και η πιο πολωτική.

«Γνωρίζουμε ότι το θέμα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο τόσο για τους συντηρητικούς όσο και για τους φιλελεύθερους καθολικούς», δήλωσε ο επιμελητής Andrew Bolton στους Times.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Met, Daniel Weiss, τόνισε ότι «έχει εμπιστοσύνη ότι η έκθεση θα εμπνεύσει την κατανόηση, τη δημιουργικότητα και τον εποικοδομητικό διάλογο, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του μουσείου στην κοινωνία μας».

Όσο προκλητική και αν αποδειχθεί η έκθεση, δεν θα είναι κάτι παραπάνω από την ιστορία της σχέσης της μόδας με την καθολική εκκλησία. Από τους Dolce & Gabbana που έφεραν τις θρησκευτικές εικόνες στην πασαρέλα, μέχρι τις ποπ σταρ όπως η Lady Gaga και η Madonna που χρησιμοποίησαν ρούχα για να γίνουν τα νέα spititual icons, η μόδα δανείζεται εδώ και πολύ καιρό την πλούσια ιστορία της εκκλησίας.

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

«Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παράγει και προωθεί όμορφα έργα τέχνης για αιώνες», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας Greg Burke στους Times. «Οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν βιώσει αυτό μέσα από θρησκευτικούς πίνακες ζωγραφικής, αλλά και μέσα από την αρχιτεκτονική. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να μοιραστούμε μερικές από αυτές τις ομορφιές που σπάνια βλέπουμε».

Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η έκθεση θα αγκαλιαστεί τόσο από τον κόσμο της μόδας όσο και από την καθολική εκκλησία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου είναι βέβαιο ότι θα κάνει αίσθηση. Οικοδέσποινες του gala θα είναι η Rihanna, η Donatella Versace και η Amal Clooney.