Dior
Dior
ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

8 ρεαλιστικοί τρόποι να καθυστερήσετε την διαδικασία της γήρανσης


Όταν μιλάμε για γήρανση και αντιγήρανση, ακούμε πολλές, διαφορετικές απόψεις που προκαλούν «σύγχυση». 

Οι γυναίκες κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να «παγώσουμε» τον χρόνο, ώστε να μην αφήσει τα σημάδια του στην εμφάνισή μας.

 Σούπερ εξειδικευμένα skincare προϊόντα, τεχνικές, diy θεραπείες, παράξενα τιπ και φυσικά αισθητικές επεμβάσεις είναι μερικά μονοπάτια που μπορεί κάνεις να συναντήσει στον δρόμο για την αντιγήρανση.

Πολλά από αυτά είναι αληθινά αποτελεσματικά, αρκεί να τα χρησιμοποιείς με ευλάβεια. Κάποια αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικά. Ωστόσο, απ' όσα η επιστήμη μας έχει διδάξει ως τώρα για την γήρανση και τα αίτια της, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η επιδερμίδα, πρέπει να κρατάμε μόνο την ουσία.

Ακολουθούν 8 ρεαλιστικοί τρόποι για να σταματήσετε πραγματικά την γήρανση και τα σημάδια της. Για επιδερμίδα που δείχνει νέα, και λαμπερή με φυσικό τρόπο.

 

1 Τα γονίδια

Όλες γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για γονίδια, παίρνουμε αυτό μας δίνεται. Σωστά? Ισως όχι.  Η γενετική δεν καθορίζει ότι η επιδερμίδα ενός ατόμου θα γεράσει, σύμφωνα με την  επιστήμη. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι αν και ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού αποτελεί εξαίρεση, οι συνήθειες, όπως η έκθεση στον ήλιο και το πόσο καλά ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας, έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον τρόπο που το δέρμα μας γερνάει από όση έχει το DNA. Άρα: ανεξάρτητα από το DNA, η τέλεια επιδερμίδα είναι εφικτή. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γήρανση.

2 Η σημασία του ύπνου

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της περίσσειας κορτιζόλης από το σώμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του κολλαγόνου. Σ' αυτό οφείλονται μαύροι κύκλοι, πρησμένα μάτια, θαμπή όψη και πρόωρη γήρανση.

Το να κοιμάστε νωρίς είναι σημαντικό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η επιδιόρθωση του δέρματος πραγματοποιείται γύρω στις 11.00 το βράδυ.

Ο ύπνος απελευθερώνει την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα και ενισχύει το δέρμα. Η ροή του αίματος στο δέρμα αυξάνεται επίσης, με αποτέλεσμα μια υγιή λάμψη

 

3 Ένας καλός λόγος να φοράτε αντηλιακό καθημερινά

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Dermatologic Surgery έδειξε ότι η αντηλιακή προστασία όχι μόνο προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά μπορεί πραγματικά να αντιστρέψει τα σημάδια του χρόνου. Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το αντιηλιακό SPF 30 καθημερινά δήλωσαν ότι η υφή και το χρώμα της επιδερμίδας τους βελτιώθηκαν κατά την διάρκεια της μελέτης.

Ακόμα, το δέρμα φάνηκε πιο καθαρό και λαμπερό. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία παραμένει ο Νο1 εχθρός για το δέρμα μας, οπότε η προστασία είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητη.

4 Η ζωή στην πόλη

Η ρύπανση στο αστικό κέντρο είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοείται.

Η κυκλοφοριακή ρύπανση στην οποία ζούμε, κινούμαστε και εργαζόμαστε καθημερινά αποτυπώνεται στην επιδερμίδα με λεπτές γραμμές, απώλεια κολλαγόνου, αφυδάτωση και θαμπή όψη. Όλα αυτά μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα για όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που προστατεύουν από την ρύπανση, ωστόσο και εκείνα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη ενεργά συστατικά είναι, επίσης, κατάλληλα.

5 Don’t Worry Be Happy

H θετική σκέψη δεν είναι σημαντική μόνο για την ψυχολογία σας αλλά και για το δέρμα σας. Έρευνα έδειξε ότι η θετική σκέψη λειτουργεί με 2 τρόπους.

Οι άνθρωποι με μια αισιόδοξη προοπτική φυσικά εμφανίζονται νεότεροι στους άλλους γύρω τους. Δεύτερον, όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το στρες στην επιδερμίδα μας (καλωσόρισες ακμή).

Μια θετική στάση ζωής μειώνει τα επίπεδα άγχους και, με τη σειρά του, μειώνει τα προβλήματα του δέρματος.

Συμπέρασμα; Προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

6 Τα λιποκύτταρα θα σας χρειαστούν

Τα λιπώδη κύτταρα βρίσκονται σε αφθονία στο νεανικό δέρμα αλλά μειώνονται προοδευτικά καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία διαπίστωσαν ότι είναι δυνατό, ένα μόριο που συνήθως βρίσκεται στα θυλάκια των τριχών, να μετατραπεί σε λιπώδη κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να τα παράγουμε για να μειώσουμε έτσι τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες που σχηματίζουν. Ουλές και τραύματα θα μπορούσαν να επουλωθούν με καλύτερο τρόπο. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στο anti ageing.

 

Shutterstock
Shutterstock

8 Τα μαλλιά γερνούν κι αυτά

Δυστυχώς δεν είναι μόνο το δέρμα μας που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, αλλά και τα μαλλιά μας. Ενώ ο πιο προφανής δείκτης είναι τα λευκά μαλλιά, το σπάσιμο, η απώλεια όγκου και η ξηρότητα, υπάρχουν μερικές ακόμα ενδείξεις ότι τα μαλλιά γερνάνε. Είτε ως προληπτικό μέτρο είτε σαν θεραπεία, εστιάστε στο τριχωτό του κεφαλιού. Ενυδατώστε και απλώστε τα κατάλληλα προϊόντα ενάντια στο σπάσιμο και την φθορά

 

Estee Lauder
Estee Lauder