7+1 μαγαζιά στην Αθήνα για μεζέ και ούζο την Καθαρά Δευτέρα  | 0 bovary.gr
7+1 μαγαζιά στην Αθήνα για μεζέ και ούζο την Καθαρά Δευτέρα | 0 bovary.gr
18|02|2018 12:00
SHARE
ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΥΖΑΚΙ

7+1 μαγαζιά στην Αθήνα για μεζέ και ούζο την Καθαρά Δευτέρα


Αν δεν είστε από τους τυχερούς που έχουν κανονίσει να αποδράσουν από το κλεινόν άστυ για τριήμερο, μην ανησυχείτε, καθώς πολλά εστιατόρια ετοιμάζουν ειδικά νηστίσιμα μενού για τη μέρα ώστε να μην κουραστείτε με μαγειρέματα και να απολαύσετε την αργία, πετώντας χαρταετούς!    

1) Βόλτα

Στη γειτονιά των κάτω Πετραλώνων, θα βρείτε το μαμαδίστικο μεζεδοπωλείο του Ξενοφώντα και της Ελισάβετ που από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα ανάψει τις κατσαρόλες και θα ετοιμάσει ένα ειδικό σαρακοστιανό μενού. Χταπόδι ξιδάτο, σαλιγκάρια με φασκόμηλο από τη Σύρο, μύδια σαγανάκι, σουπιές στιφάδο, κριθαρώτο γαρίδας, με τομάτα, κιουμέλ και μία ιδέα τσίλι είναι μόνο από τις επιλογές, ενώ για επιδόρπιο σας περιμένει ένα μοναδικό triple σιμιγδαλένιου χαλβά, με σοκολάτα, πορτοκάλι και τραγανό σουσαμένιο παστέλι .

 Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κ. Πετράλωνα 210 3459172

2) Αλεξάνδρα

Μια μοντέρνα ταβέρνα απέναντι από το Πάρκο Παναθήναια, όπου το λευκό χρώμα και η ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστούν, ετοιμάζει για την πρώτη μέρα της Σαρακοστής πληθώρα νηστίσιμων συνταγών: κυκλαδίτικα ρεβίθια, γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι στο φούρνο, γαρίδες σαγανάκι, σουπιές με σπανάκι, τηγανητά καλαμαράκια ή ψητά στα κάρβουνα, μυδοπίλαφο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μακαρονάδα με θαλασσινά, και φυσικά η πατροπαράδοτη λαγάνα σας περιμένουν από το πρωί. Θα υπάρχει και ζωντανή μουσική απ ' τον Διονύση Γιατρά.

 Ζωναρά 21, Αθηνα, 21 0642 0874

3) Σκουμπρί

Με ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες και ιδιαίτερα πιάτα, το «Σκουμπρί» στο Κουκάκι αποτελεί στέκι για τους ψαροφάγους, οπότε δεν θα μπορούσε παρά να ετοιμάσει κι εκείνο τις δικές του συνταγές για την ημέρα με πρώτες ύλες από τις ελληνικές θάλασσες. Έχουμε λοιπόν και λέμε: φάβα, ταραμά, καλαμαράκια τηγανιτά, μύδια αχνιστά, γαρίδες σχάρας, σουπιές φρικασέ με σπανάκι και σέσκουλα, κριθαρώτο μυδιών, σαρδέλες φιλτραρισμένες, χταποδάκι στη σχάρα είναι μόνο μερικά από τα πιάτα, και για γλυκό σας περιμένει χαλβάς και πορτοκαλόπιτα.

Δράκου 12, Κουκάκι,  21 0921 0994

4) Αιόλου 68

Τρεις φίλοι- ο Βασίλης Ακριβός από το «Ψάριστον», ο Άγγελος Φραντζής του «Bar.B.Q.» και ο οινολόγος Γιώργος Ταρνάρης-  δημιούργησαν αυτό το καλαίσθητο ψαρο-εστιατόριο. Θα βρείτε όστρακα και μαλάκια φρεσκότατα, όπως κυδώνια, γυαλιστερές, πεταλίδες πορφυρές, γαρίδες, καραβίδες καλαμαράκια, χταπόδια και  χέλι- εξαιρετικό το καπνιστό με ψωμί στον ατμό. Οι μερακλήδες δοκιμάστε οπωσδήποτε βουρόψαρο καπνιστό, παστουρμά θαλάσσης του Πασχαλίδη, ή τραχανά με γαρίδες, μετσοβόνε και σπεκ, ενώ  πολύ καλές είναι και οι γαρίδες Bloody Mary, σβησμένες με βότκα και δεμένες με μετσοβόνε πάνω σε τηγανητές πατάτες, αλλά και το εκλεκτό σασίμι τόνου.

Αιόλου 68, Αθήνα, 2103247925

 5) Tραβόλτα

Μια από τις πιο ψαγμένες ψαροταβέρνες της Αθήνας, που συνδυάζει τα παραδοσιακά ψάρια και θαλασσινά για σχάρα ή τηγάνι με εξαιρετικά δημιουργικές συνταγές του  Βασίλη Λιάκου που θα σας καταπλήξουν. Δοκιμάστε το υπέροχο  κριθαρώτο με σουπιά και το μελάνι της που συνοδεύεται με μια μους γραβιέρας με ονομασία προέλευσης, το κοντοσούβλι καλαμάρι-γαρίδα, ή τη θαλασσινή καρμπονάρα με καπνιστό χέλι κι αυγοτάραχο.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222

6)  Ψ…art

Αγαπημένο ψαρο-εστιατόριο στο Γκάζι που έγινε γρήγορα στέκι, καθώς φημίζεται για το σωστά ψημένο ψάρι  του και νόστιμες θαλασσινές σπεσιαλιτέ του. Στα συν και η vintage διακόσμηση του, που θυμίζει παλιά αστική Αθήνα, με τα  ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα να δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο. Σπιτική φάβα Σαντορίνης, κριθαρώτο με γάμπαρη Αμβρακικού και όστρακα (πετροσωλήνες, κυδώνια, μύδια και στρείδια), χειροποίητος θαλασσινός παστουρμάς (από μπακαλιάρο), αχινομακαρονάδα, αλλά και τα μπαρμπούνια που σερβίρονται με ή χωρίς κόκαλα, είναι από τα must. Μην παραλείψετε  όμως να παραγγείλετε την περίφημη μπαρμπουνομακαρονάδα, που θεωρείται και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Κωνσταντινουπόλεως 68, Γκάζι,  210 3466896

7) Ατλαντικός

Το μικρό ψαραμάγαζο του Ψυρρή που βγάζει κι έξω τραπεζάκια- δεν θα παγώσετε, ακόμα κι αν ο καιρός δεν είναι καλός, γιατί έχει σόμπες- είναι από τις ιδανικές επιλογές για τη μέρα. Απλά αλλά γευστικά πιάτα που θα σας αποζημιώσουν, όπως σαλάτες ωμές και βραστές, φάβα με τα σχετικά της, ρεβιθάδα φούρνου με ρέγκα ή σκουμπρί, μύδια τηγανητά με σκορδαλιά και μύδια σαγανάκι, πατάτα κομμένη στο χέρι, γαριδάκι τηγανητό, ριγκατόνι με σολομό-βότκα, γαριδομακαρονάδα με ντομάτα, το δικό τους fish &chips με ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο και το διάσημο πλέον ψαροσάντουιτς, που πρέπει να συνοδεύσετε με κρασί Τυρνάβου, τσίπουρο ή ρακή από την Κρήτη.

Αυλητών 7, Ψυρρή, 2130330850

8) Συμπόσιο-Ελλήνων Γεύσεις

Στην πλατεία Υμηττού, σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον μπορείτε να απολαύσετε θαλασσινές και μεσογειακές προτάσεις από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Συγκεκριμένα για την ημέρα ο σεφ έχει ετοιμάσει ένα μενού ala carte που κοστίζει 13.90 ευρώ ένα άτομο, που περιλαμβάνει μια πράσινη σαλάτα, με πανδαισία λαχανικών, καβούρι και μύδια και βινεγκρέτ λεμόνι, μαϊντανό, για ορεκτικό γαριδοκεφτέδες, ένα κυρίως Πιάτο με επιλογή- ή παραδοσιακό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, ή μπακαλιάρο με μους πατάτας- και για επιδόρπιο μήλο με τριαντάφυλλο και γιαούρτι, πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης.

Πλατεία Υμηττού 22, 213 03 79 573