Saving Food Festival: Ένα φεστιβάλ που σέβεται πραγματικά το φαγητό | 0 bovary.gr
Saving Food Festival: Ένα φεστιβάλ που σέβεται πραγματικά το φαγητό | 0 bovary.gr
03|03|2018 10:00
SHARE
SAVE FOOD

Saving Food Festival: Ένα φεστιβάλ που σέβεται πραγματικά το φαγητό


Ίσως δεν γνωρίζατε ότι πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στους αγρούς και τα σούπερ μάρκετ, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια.

Επίσης, ότι καθένας από εμάς στην Ε.Ε. σπαταλά κατά μέσο όρο 173 κιλά τροφίμων ετησίως.

Ποιο είναι, όμως, το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της σπατάλης τροφίμων και τελικά υπάρχουν εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος; Γι΄αυτό τον λόγο, λοιπόν, το Μπορούμε, το WWF Ελλάς και το Impact Hub Athens ενώνουν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους κατά της σπατάλης τροφίμων με το Saving Food Festival  και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν μαζί τις απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 3 Μαρτίου στο Impact Hub Athens. 

Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται, είχε ξαναγίνει το 2014 με μεγάλη επιτυχία. Τότε ήταν διήμερο, ενώ φέτος θα είναι μονοήμερο, όμως θα έχει τον ακριβώς άξονα, ενώ θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το θέμα, γιατί σύμφωνα με έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι νέοι άνθρωποι πετούν περισσότερο φαγητό από τους μεγαλύτερους. 

Η κύρια Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος της WWF «Καλύτερη ζωή»  μάς μίλησε γι' αυτή την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία: 

«Θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι κάθε φορά που πετάμε ένα φρούτο ή κάποιο τρόφιμο, στην ουσία καταστρέφουμε τον πλανήτη, γιατί μαζί τους πετάμε το νερό, τη γη, τη δουλειά του αγρότη, τη μεταφορά του κτλ. Η καλύτερη διαχείριση της τροφής σημαίνει καλύτερη διαχείριση των πόρων που μας δίνει ο πλανήτης. Γι’ αυτό έχουμε ήδη σε εφαρμογή και και την καμπάνια «Του στραβού του ραδικιού», που έχει να κάνει με τα προϊόντα που δεν έχουν όμορφη εμφάνιση, είναι στραβά ίσως, και δεν φτάνουν στα ράφια του σουπερμάρκετ.

Μέσα από αυτό το παιχνίδι, που θα γνωρίσουμε και στους επισκέπτες του φεστιβάλ, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο του στραβού λαχανικού και να αναδείξουμε την ομορφιά του».

Είναι, τελικά, εύκολο να διαχειριστούμε σωστά την τροφή; Η κύρια Μπαρμπόκα μού εξηγεί μερικούς εύκολους τρόπους και πρακτικές που όλοι πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

«Πρέπει πρώτα να τοποθετούμε σωστά τα τρόφιμα στα ράφια μας ώστε να καταναλώνουμε αυτά που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης. Επίσης, πολλά τρόφιμα που φαίνεται ότι έχουν λήξει, μπορούν να καταναλωθούν και κάποιες μέρες αργότερα, όποτε δεν χρειάζεται να πεταχτούν. Πολύ σημαντικό είναι να πηγαίνουμε με λίστα για ψώνια, να μαγειρεύουμε σωστές ποσότητες, να σερβίρουμε σωστές μερίδες και να δώσουμε έμφαση στα περισσεύματα, είτε του μαγειρεμένου φαγητού είτε προϊόντων που έχουμε χρησιμοποιήσει κατά το ήμισυ. Τέλος, το να κάνουμε σωστή συντήρηση των τροφών και να φυλάττουμε προϊόντα στον καταψύκτη είναι χρήσιμο».

Πάντως, αν έχετε αρκετό φαγητό περισσευούμενο, μετά από έναν γάμο για παράδειγμα ή μια εκδήλωση, μπορείτε να καλέσετε το Μπορούμε ( 2103237805), που θα φροντίσει να το διανείμει σε φορείς που το χρειάζονται.

Τώρα όσο αφορά στο φεστιβάλ, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τρεις πολύ γνωστές food bloggers, οι δυο εκ των οποίων είναι μαμάδες -Mamatsita, Madame Ginger και Funky Cook- που θα παρουσιάσουν ιδέες και συνταγές για να αξιοποιούμε το φαγητό που περίσσευε από το τραπέζι μας με ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους.

Στο Disco Soup Party, εθελοντές –με την καθοδήγηση των σεφ Στέλιοu Μαστοράκoυ και Κλεομένη Ζουρνατζή- θα προετοιμάσουν και θα προσφέρουν σαλάτες και φρουτοσαλάτες εποχής, αξιοποιώντας περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, που θα έχουν διασώσει οι εθελοντές στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή». Καθ’όλη τη διάρκεια θα γίνονται προβολές ενημερωτικών σποτ, videos και animations σχετικών με το θέμα της σπατάλης τροφίμων και αντιμετώπισής του, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να πάρουν μέρος και σε ένα πρωτότυπο φωτογραφικό πρότζεκτ με ανάλογο θέμα.

Παράλληλα στο χώρο θα διεξάγονται και βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν με τις οικογένειες τους, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία της προσφοράς του φαγητού, αλλά να μάθουν πώς μπορούν τα ίδια να περιορίσουν την σπατάλη τροφίμων.

Τέλος, με αφορμή το παιδικό βιβλίο «ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ: Πετάει το φαγητό» της Αλεξάνδρα Κ* και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, η ίδια η συγγραφέας με τη συμβολή του Δικαίου Χατζηπλή μέσα από παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς θα  μιλήσουν στους μικρούς τους φίλους για το πόσο σημαντική ηνία η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η προσφορά περισσευούμενου φαγητού. 

Saving Food Festival

Σάββατο 3/3 2018, 11.00–19.00

Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα (μετρό Μοναστηράκι)

Είσοδος ελεύθερη