Τα σιγοκαπνιστά κρέατα του Pο' Boys γέμισαν μυρωδιές τη συνοικία του Ψυρρή | 0 bovary.gr
Τα σιγοκαπνιστά κρέατα του Pο' Boys γέμισαν μυρωδιές τη συνοικία του Ψυρρή | 0 bovary.gr
07|03|2018 14:25
SHARE
PO' BOYS

Τα σιγοκαπνιστά κρέατα του Pο' Boys γέμισαν μυρωδιές τη συνοικία του Ψυρρή


Το Po' Boys BBQ, το αγαπημένο street food στέκι της Αθήνας αποκτά επιτέλους το δικό του χώρο.

Το Po' BoyS, γεννήθηκε από το Mama Roux και την προσπάθεια του ιδιοκτήτη John Higgins και του chef Βασίλη Σπόρου να γνωρίσουν στους Αθηναίους το αυθεντικό Southern BBQ και τα σιγοκαπνιστά low and slow κρέατα.

Το food truck Po’ Boys, λοιπόν, έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως pop up καντίνα στο χριστουγεννιάτικο Food Market στην πλατεία Κοτζιά το 2016 και από τότε κατέκτησε κάθε street food festival που συμμετείχε.

«Μας ενδιαφέρει η φιλοσοφία του street food και θέλαμε εδώ και καιρό έναν χώρο για να γνωρίσουμε στο κοινό διαφορετικές γεύσεις. Ο κόσμος που μας επισκεπτόταν στα διάφορα φεστιβάλ μας παρότρυνε στην πραγματικότητα να δημιουργήσουμε το δικό μας εστιατόριο», μας εξηγεί ο Βασίλης.

Το νέο τους, λοιπόν, εγχείρημα θα το βρείτε στου Ψυρρή σε έναν χώρο που μοιάζει με αμερικάνικο dinner, περιτριγυρισμένο από μεγάλες τζαμαρίες για να κάνετε χάζι στο δρόμο.

Το γκρίζο μωσαϊκό δημιουργεί μια vintage ατμόσφαιρα, ενώ οι πράσινοι τοίχοι και τα ξύλινα τραπέζια θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν το σπίτι σας. Επειδή, όμως, ο John είναι και μουσικός– έχει μάλιστα μια μπάντα που παίζει τζαζ, τους Gumbo Ya Ya-  δεν θα μπορούσε να λείπει από το μαγαζί του το πιάνο που ανήκει όμως στον Βασίλη- μουσικός κι αυτός στον ελεύθερο χρόνο-  αλλά και τα κόκκινα ντραμς που βρίσκονται σε περίοπτη θέση. 

Το όνομα είναι μια συντομευμένη εκδοχή των «poor boys», όπως αποκαλούσαν οι κάτοικοι της Λουιζιάνα εν μέσω του Κραχ της τους οδηγούς των τραμ που έκαναν μια μεγάλη απεργία το 1929. Κι επειδή είχαν φτάσει στο σημείο να λιμοκτονούν, οι μαγαζάτορές τους έφτιαχναν σάντουιτς με ό,τι υλικά υπήρχαν στο εστιατόριό τους. Φυσικά η βάση της κουζίνας του Βασίλη είναι το νοτιοαμερικάνικο μπάρμπεκιου από την πολιτεία της Νέας Ορλεάνης, που επηρεάστηκε πολύ από τους Γάλλους αποίκους, αλλά προσαρμόστηκε στην κρεόλ κουλτούρα.

Το χαρακτηριστικό, βέβαια, είναι ότι όλα τα κρέατα καπνίζονται. Ο Βασίλης μού εξηγεί τη διαδικασία.

«Ξεκίνησα αρχές του 2014 να κάνω πειράματα σχετικά με το κάπνισμα. Αρχικά, στην ταράτσα του Μama roux κάναμε δοκιμές με ένα κλασικό μπάρμπεκιου. Στη συνέχεια, έφτιαξα το δικό μου μηχάνημα στα Τρίκαλα. Αυτό έχει θάλαμο στα δεξιά όπου μπαίνει το κρέας, οπότε δεν έρχεται σε επαφή με τη φωτιά, η οποία μπαίνει από τα αριστερά.

Έτσι, το κάπνισμα θα λέγαμε γίνεται έμμεσα στους 120 βαθμούς, πράγμα που είναι πολύ πιο υγιεινό από το κρύο, που ως τεχνική την γνωρίζουμε περισσότερο από τα αλλαντικά. Στην Αμερική ο καθένας έχει το δικό του smoke-house, οπότε ζήτησα συμβουλές από φίλους και γνωστούς για να φτιάξω κάτι αντίστοιχο. Η διαφορά είναι ότι εμείς το έχουμε σε κλειστό χώρο κι όχι έξω και ο καπνός είναι πολύ ελαφρύς γιατί χρησιμοποιούμε κατά ελληνικές οξιές ή δρυς».

Τα εξαιρετικά κρέατα του Po' Boys, μπορείτε να τα παραγγείλετε και σε sampler ώστε να τα δοκιμάσετε όλα, αλλά βασικά σερβίρονται είτε σε burger και σάντουιτς, ή ως μερίδες.

Το σιγολιωμένο brisket, από βοδινό στήθος, πολύ πλούσιο σε κολλαγόνο, το οποίο καπνίζεται για δώδεκα ώρες, είναι μια εξαιρετική επιλογή, όπως και το Buttermilk Fried Chicken Burger, με τηγανητό κοτόπουλο φιλέτο με κρούστα από ξινόγαλο και καλαμποκάλευρο, που θα σας έρθει σε μπριός μαζί με γλυκόξινη σπιτική μαγιονέζα, πίκλες και τσάτνεϋ ντομάτας.

Οι χορτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν το Pulled Mushroom burger, με σιγοκαπνισμένα μανιτάρια πλευρώτους, vegan μαγιονέζα, bourbon glaze, iceberg, ντομάτα και κρεμμύδι.

Πιο ελαφρύ είναι το Smoked Turkey BLT, φτιαγμένο με σιγοκαπνιστή στο smoker γαλοπούλα σε ψωμί ολικής άλεσης, μαζί με σος ταρτάρ, φύλλα σαλάτας iceberg και φέτες ντομάτας.

Αν θέλετε την καπνιστή τους γαλοπούλα, μπορείτε να τη δοκιμάσετε και στη σαλάτα του Καίσαρα. Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η παραδοσιακή σούπα της Λουιζιάν, η Gambo, με μαύρο roux, κοτόπουλο, γαρίδες, χειροποίητο λουκάνικο Andouille και ζωμό ντορού, από  αλεύρι και ηλιέλαιο –ό,τι πρέπει για να ζεσταθείτε!

 Το must όμως είναι το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille – με μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης από την Αμερική, από χοιρινό κρέας με πολλά μπαχαρικά, ( σκόρδο, κρεμμύδι σε σκόνη, τσίλι πιπεριές , άνηθο κι ρίγανη.

 Φυσικά όλα τα πιάτα συνοδεύονται με ωραιότατες πατάτες, σάλτσες coleslaw, κροκέτες από καλαμποκάλευρο και ξινόγαλο με μαγιονέζα κρεόλ, ή πατατοσαλάτα Νέας Ορλεάνης.

Στο Texas λένε ότι δεν είναι σίγουροι για τον αν το BBQ δημιουργήθηκε για τη μπίρα, ή η μπίρα για το ΒΒQ, οπότε εδώ θα βρείτε 40 ετικέτες με μπίρες από τις καλύτερες ελληνικές μικροζυθοποιίες μαζί με διακεκριμένες guest εμφανίσεις από το εξωτερικό και οργανωμένο food pairing, ενώ υπάρχουν και τέσσερις ετικέτες κρασιού από ελληνικούς αμπελώνες.

Για επιδόρπιο  έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στους παραδοσιακούς λουκουμάδες, της Νέας Ορλεάνης, τους beignets, που στην ουσία φτιάχνονται από ένα τηγανητό ζυμάρι και σερβίρονται με σοκολάτα και ζάχαρη άχνη - αν θέλετε μπορείτε να τους συνοδεύσετε και με παγωτό, ή εναλλακτικά δοκιμάστε τρεις μπάλες παγωτό, γλασαρισμένες με σιρόπι σφενδάμου και bourbon, αλλά και το λαχταριστό σάντουιτς brownie με σοκολάτα και παγωτό. 

Επειδή ανήκει σε μουσικούς σύντομα, θα ακούσετε  blues  και jazz, ενώ σύντομα  θα ξεκινήσουν και live  τόσο από την μπάντα του Johnμ όσο από  καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται.

Τιμή: Aπό 11 ευρώ το άτομο

Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210-32.34.672

TAGS