Μπορεί η Σαμ να τα έχει με λάθος αγόρι, αλλά σερβίρει υπέροχα πιάτα | 0 bovary.gr
Μπορεί η Σαμ να τα έχει με λάθος αγόρι, αλλά σερβίρει υπέροχα πιάτα | 0 bovary.gr
13|03|2018 11:30
SHARE
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Μπορεί η Σαμ να τα έχει με λάθος αγόρι, αλλά σερβίρει υπέροχα πιάτα


Στην περιοχή του Κεραμεικού, αυτό το μικρό καλαίσθητο μπιστρό κινεί το ενδιαφέρον καταρχάς λόγω της ονομασίας του. Ποια είναι αυτή η Σαμ και τι της έχει συμβεί; 

Στην πραγματικότητα  ο κινηματογραφικός τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο ενός εκ των ιδιοκτητών του μαγαζιού, του Ανδρέα Τσορμπατζόγλου, που το γράφει από το 1996 και βρίσκεται στα τελευταίο του κεφάλαιο.

Είναι η ιστορία ενός αγοριού που ερωτεύεται την Σαμ:

«Στην ουσία πρόκειται για ένα ιδιότυπο love story, με απροσδόκητο φινάλε που, όμως, ακόμα δεν έχει γραφτεί», όπως μου λέει ο Μανώλης Μαρκαντώνης- έτερος συνιδιοκτήτης μαζί με τον Αντώνη Φράγκου.

Ο λόγος είναι ότι, από τότε που ξεκίνησε το μαγαζί, δημιουργήθηκε ένα μυστήριο γύρω από την Σαμ, που εξάπτει την περιέργεια του κόσμου κι έτσι ο Ανδρέας καθυστερεί να βάλει την τελευταία τελεία.

Εκεί που σήμερα βρίσκεται  η Σαμ στεγάζονταν παλιότερα το Polly Maggo, που πλέον έχει μετακομίσει στα βόρεια προάστια.

«Ο Γιώργος Ηλιού ( ο ιδιόκτητης του Polly Magoo) είναι φίλος μας και συχνά πηγαίναμε στο μαγαζί. Όταν ο Κεραμεικός άλλαξε ύφος και χαρακτήρα, αποφάσισε να πάει στο Ψυχικό. Όμως ο χώρος είναι δικός του και μας πρότεινε  να τον νοικιάσουμε εμείς. Ο Ανδρέας είχε ήδη ένα εστιατόριο στο Αιγάλεω, εγώ καμία σχέση- με τον χώρο των αυτοκινήτων ασχολούμαι- αλλά μου άρεσε η ιδέα. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε», θυμάται ο Μανώλης.

Η επιλογή τους τελικά δικαιώθηκε, καθώς η Σαμ δεν είναι μόνο από τα πιο αγαπημένα στέκια της περιοχής, αλλά έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Critics’ Choice Award για το καλύτερο value for money εστιατόριο των Estia Awards.

Τη διακόσμηση, καθώς και μεγάλο μέρος των κατασκευαστικών του μαγαζιού έχει επιμεληθεί μια στενή φίλη των ιδιοκτητών η Γωγώ Βασιλού, που εμπνεύστηκε κυρίως από την αισθητική των μπιστρό.  Όμως, επειδή η ίδια είναι ψυχολόγος και παίρνει συχνά μέρος σε συνέδρια στην Ευρώπη, έχει πάρει πολλές ιδέες από μαγαζιά τέτοιoυ μεγέθους και ύφους που έχει επισκεφτεί στα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Γενικά το μαγαζί χαρακτηρίζεται από την αρτιστίκ του ατμόσφαιρα, άλλωστε όσοι εργάζονται εδώ είναι καλλιτέχνες: η Μαρία στο σέρβις είναι ηθοποιός- έχει μάλιστα σε λίγες μέρες και την πρεμιέρά της-,  ο σεφ ο Τάσος Θεοτόκης – που έχει τελικά αποδειχτεί το σωστό αγόρι για την Σαμ - είναι και ποιητής - έχει εκδώσει μια συλλογή - ενώ ο βοηθός του, ο Γιάννης Μαυρίκος, είναι γλύπτης και όπως μου αποκαλύπτει ο Μανώλης σύντομα θα δούμε στον χώρο και την έκθεσή του.

 

Η βάση της κουζίνας είναι αμιγώς ελληνική με κάποια ευρωπαϊκά twist, εμπνευσμένα από τη γαλλική παράδοση την οποία γνωρίζει καλά ο Τάσος, ενώ υπάρχει κι ένα ιταλικό πιάτο με ραγού και παπαρδέλες - θεωρείται το  «πιάτο των φτωχών» στη γείτονα χώρα, αλλά είναι πεντανόστιμο.

Ο κατάλογος ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες, ενώ τα προϊόντα είναι κατά βάση εποχιακά, ως επί το πλείστον ελληνικά και από μικρούς παραγωγούς. 

Ξεκινήστε με μια χορταστική πράσινη σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί και τραγανό μπέικον σε βινεγκρέτ από λάδι τρούφας , ή αυτή με τα ανάμεικτα σαλατικά με τηνιακή λούζα, χειμωνιάτικα λαχανικά, ηλιόσπορο και βινεγκρέτ μηλίτη με συκόμελο.

Από τα ορεκτικά ξεχωρίζει η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και γίδινο τυρί Νάουσας , η σιφνέικη μανούρα με αυγά μάτια στο σαγανάκι, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι και η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καβουρδισμένο κουκουνάρι.

Από τα πιο δημοφιλή  κυρίως πιάτα είναι το ζουμερό μπιφτέκι της Σαμ από φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και αρωματισμένο βούτυρο, ενώ πολύ καλά είναι και τα μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα στο ζωμό τους με πικάντικη μουστάρδα και βούτυρο, πουρέ πατάτας, αλλά και ο αργοψημένος χοιρινός λαιμός με μαύρα μανιτάρια τρομπέτες, καπνιστό μπέικον και γαλλικές πατάτες.

Αν προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ, δοκιμάστε το συκώτι σωτέ με ξύδι από παλαιωμένο κρασί, demi-glace λαχανικών σε κρέμα γλυκοπατάτας. Στον κατάλογο, πάντως, θα βρείτε και επιλογές από ψάρι, όπως τα φιλετάκια σαρδέλας πάνω σε κρέμα φάβας με σάλτσα από ντοματίνια και καπαρόφυλλο, ή το ψητό θράψαλο με δροσερή πλιγουροσαλάτα. Για τους χορτοφάγους συνιστούμε τις ταλιατέλες με ντοματίνια, κολοκυθάκια, μαύρο πιπέρι και κρέμα παρμεζάνας, ενώ καθημερινά υπάρχει σούπα και ριζότο για το οποίο θα σας ενημερώσουν τα παιδιά του μαγαζιού.

 

Στα επιδόρπια υπάρχουν τρεις επιλογές: το κρύο σοκολατένιο φοντάν με πραλίνες αμυγδάλου και αιγινήτικο φιστίκι σε σάλτσα κόκκινου αρωματικού κρασιού με ξερά αγριοκέρασα , δροσιστικό σορμπέ λεμονιού με καραμέλα από κατσικίσιο γάλα και κανέλα Κεϋλάνης και μιλφέιγ με κομπόστα από φρέσκιες φράουλες αρωματισμένες με δυόσμο και βανίλια Μαδαγασκάρης, αν και στο τέλος σίγουρα θα σας κεράσουν και κορμό σοκολάτας με καραμέλα.

Στην κάβα θα βρείτε γύρω στις δέκα ετικέτες από ελληνικούς αμπελώνες, ενώ στο τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα ηδύποτα, όπως κίτρο Νάξου Προμπονά, μαστίχα Χίου, τεντούρα από την Πάτρα απόσταγμα φατουράδα, το παραδοσιακό δηλαδή λικέρ των Κυθήρων που έχει βάση το τσίπουρο, ενώ για τη χώνεψη ιδανικό είναι το λικέρ φραγκόσυκο Σιγάλα από τη Σαντορίνη. 

Στη λίστα, επίσης, φιγουράρουν και δυο επιδόρπιοι οίνοι: το Samos Grand Cru, το φυσικά γλυκό κρασί που έχει κερδίσει όλη την Ευρώπη και  το Vinsanto Santo Wines, που συγκλονίζει με τη μελένια γεύση του.

 Τιμή: Από  15 ευρώ το άτομο

Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 210 5222.999

Facebook: Η Σαμ τα έχει με Λάθος Αγόρι