Στο «43 σαραντατρίο» θα βρείτε την πιο όμορφη αυλή της Αθήνας  | 0 bovary.gr
Στο «43 σαραντατρίο» θα βρείτε την πιο όμορφη αυλή της Αθήνας | 0 bovary.gr
24|03|2018 11:58
SHARE
43 ΣΑΡΑΝΤΑΤΡΙΟ

Στο «43 σαραντατρίο» θα βρείτε την πιο όμορφη αυλή της Αθήνας


Στην καρδιά του Νέου Κόσμου, στο νούμερο 43 της οδού Αμβροσίου Φραντζή, στην περιοχή των συνεργείων, θα βρείτε μια στοά που θυμίζει παλιά Αθήνα.

Εκεί στεγάζεται ένα υπέροχο, καθαρά ελληνικό μεζεδοπωλείο, το «Σαραντατρίο». 

Το εσωτερικό είναι καλαίσθητος χώρος με προθήκες παντοπωλείου και χαλαρή ατμόσφαιρα, όμως, πραγματικά το ατού το μαγαζιού είναι η παραμυθένια του αυλή -ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός είναι ό,τι πρέπει. Μεσογειακά φυτά, ποδήλατα στολισμένα με φωτάκια, τραπεζάκια με ζωγραφισμένα στο χέρι παιχνίδια, πλεγμένες κουρελούδες που ντύνουν τους μεγάλους πάγκους, καλαμωτές που δημιουργούν σκιά για τις μεσημεριανές ώρες και ένας μαυροπίνακας που απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά, συνθέτουν ένα ευχάριστο περιβάλλον, που ενδείκνυται για μικρές αποδράσεις από τον θόρυβο της πόλης. 

Επίσης, χαρακτηριστικό του Σαραντατρίο είναι οι καλές μουσικές επιλογές που θα συνοδεύσουν το φαγητό σας, ενώ κάποιες μέρες διοργανώνονται και live, αλλά και εκθέσεις. Oι ιδιοκτήτες του, ο Παναγιώτης Κανάκης, ο Σπύρος Κορδαλής και ο Μανώλης Τζώρτζης, είχαν το όνειρο να φτιάξουν ένα μεζεδοπωλείο με προϊόντα αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς και μάλιστα χωρίς μεσάζοντες και πιάτα με καταγωγή, που θυμίζουν την κουζίνα της γιαγιά μας. 

Μάλιστα, στην τελευταία σελίδα του τιμοκαταλόγου τους, αναγράφουν αναλυτικά όλους τους παραγωγούς που προμηθεύονται τις πρώτες ύλες. 

Το μενού είναι ευέλικτο, γιατί αλλάζει τέσσερις φορές το χρόνο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις γεύσεις και τις πρώτες ύλες που προστάζει η κάθε εποχή. Τα περισσότερα πιάτα ανήκουν στην κατηγορία του μεζέ, που έρχονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές, που μπορείτε να τα μοιραστείτε με την παρέα σας.  Από σαλάτες, δοκιμάστε το ταμπουλέ με πλιγούρι Γρεβενών ή την πράσινη σαλάτα με ποντιακή πλεξούδα και dressing από φρούτο εποχής. Μην παραλείψετε, όμως, να παραγγείλετε και  λαδοπαξίµαδο Κυθήρων µε ντοµάτα, φέτα και σάλτσα µελιού. Από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που θα βρείτε στο Σαρανατρίο είναι η πράσινη φάβα Κοζάνης και η αλιάδα με φιστίκια Αιγίνης, που αξίζουν μια δοκιμή. Πολύ γευστικό είναι το σαγανάκι με κεφαλοτύρι Ίου με γλυκό ντοματάκι, το σύγκλινο Μάνης, αλλά και το τζατζίκι ψητών λαχανικών.

Για τους μερακλήδες, συνιστούμε τα εποχικά χειροποίητα τουρσί και το ποντιακό καρότο, που είναι σκέτη απόλαυση, το αυγοτάραχο Παπαγεωργίου από το Μεσολόγγι, την παπαλίνα Καλλόνης, το καπνιστο χέλι, ή  τη μοσχαρίσια καπνιστή γλώσσα από τη Δράμα, αλλά και τον μοσχαρίσιο καβουρμά που σερβίρεται με αυγά μάτια. Το must του μαγαζιού, αναμφίβολα, είναι η μπουγάτσα με αρμένικη πίτα με κρεμώδη γέμιση από παλαιωμένη γραβιέρα Ίου και σύγλινο Μάνης που γίνεται ανάρπαστη, ενώ φτιάχνουν κι ένα εξαιρετικό πεϊνιρλί με γραβιέρα Πρεβέζης και  σουτζούκι πικάντικο. Από κυρίως πιάτα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μπιφτεκάκια με μοσχαρίσιο κιμά, που σερβίρονται με πιτάκια και  χειροποίητη σάλτσα πάπρικας, μαριναρισμένη πανσέτα σχάρας,  χοιρινή μπριζόλα Βερμίου καπνιστή, μαριναρισμένο κοτόπουλο σχάρας με μπάρμπεκιου σος, ενώ για τους χορτοφάγους υπάρχει ένα συγκλονιστικό γιουβέτσι με γαρίδες, ή γαρίδες στη σχάρα.

Στην κάβα, τώρα, θα βρείτε εξαιρετικά κρασιά αποστάγματα από εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν πραγματικά «εμμονή»  για το ποιοτικό επώνυμο, εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί.

Επίσης, σερβίρουν φρέσκια απαστερίωτη μπύρα από την Πατραϊκή ζυθοποιία, τσικουδιά Χανίων και το γλυκόπιοτο απεριτίφ του Μεσολογγίου, το ούζο Τρικενέ. Τέλος, για επιδόρπιο έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε προφιτερόλ µε παγωτό βανίλια και ganache σοκολάτας bitter, ή σουφλέ σοκολάτας µε παγωτό βανίλια.

Αμβροσίου Φραντζή 43, 213026 3347

Τιμή: Περίπου 15 € το άτομο με ποτό

Δευτέρα - Πέμπτη 17.00 μ.μ. - 00.00 π.μ., Παρασκευή 17.00 μ.μ. - 00.30 π.μ., Σάββατο 13.00 μ.μ. - 00.30 π.μ. και Κυριακή 13.00 μ.μ. - 20.00 μ.μ.