Πάσχα στην Αθήνα -Οι πιο όμορφες εκκλησίες για να κάνεις Ανάσταση | 0 bovary.gr
Πάσχα στην Αθήνα -Οι πιο όμορφες εκκλησίες για να κάνεις Ανάσταση | 0 bovary.gr
03|04|2018 10:32
SHARE
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πάσχα στην Αθήνα -Οι πιο όμορφες εκκλησίες για να κάνεις Ανάσταση


Αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που αυτές τις μέρες θα καταφέρουν να φύγουν από την Αθήνα, φροντίστε να περάσετε όμορφα στο κλεινόν άστυ, ειδικά τώρα που φτιάχνει ο καιρός. 

Το βράδυ της Ανάστασης είναι -συνήθως- μυσταγωγικό στην πόλη μας, επειδή τα τελευταία χρόνια αποφεύγονται τα πολλά βαρελότα. Εμείς, όμως, βρήκαμε και τις πιο όμορφες και κατανυκτικές εκκλησίες, που αξίζει να επισκεφτείτε εκείνη την ημέρα.

1) Μητρόπολη στη Μητροπόλεως

Ο επιβλητικός καθεδρικός της Αθήνας δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού εδώ η Ανάσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Επίσης, τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου συνοδεύεται από τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και συναντιέται στο Σύνταγμα με τους επιτάφιους των εκκλησιών του ιστορικού κέντρου.

2) Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε κάποιοι νησί, αν επισκεφτείτε το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με θεά όλη την πόλη. Επίσης, εδώ, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα θέαμα με δεκάδες πυροτεχνήματα που κάνουν τον ουρανό να κοκκινίζει. Απλώς φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς για να ανεβείτε με τα πόδια, γιατί έχει πολύ κίνηση εκείνη τη μέρα για να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο.

Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού/ Facebook
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού/ Facebook

3) Αγία Φωτεινή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την πολυκοσμία, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η ιδανική επιλογή. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής  έχει μια ιδιαίτερη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που  θα σας κάνει να αισθανθείτε  το πνεύμα της Ανάστασης.

4) Άγιος Γεώργιος  στην πλατεία Καρύτση

Στο κέντρο της πολυσύχναστης πλατείας ,  η  πανέμορφη αυτή εκκλησία φημίζεται για τη  διάσημη τετράφωνη χορωδία του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, που μετρά 127 χρόνια ζωής και άρρηκτης σχέσης με το συγκεκριμένο ναό.   Οι ψαλμωδίες της θα σας συγκλονίσουν όχι μόνο το Μεγάλο Σάββατο αλλά  ολόκληρη την Εβδομάδα των Παθών, όποτε αξίζει να την επισκεφτείτε έστω και μια φορά αυτές τις μέρες.  

 

Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση/ Αρχείο ΙΑΑ - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση/ Αρχείο ΙΑΑ - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

5) Αγία Ειρήνη στην οδό Αιόλου

Στο γνωστό δρόμο των μπαρ και των καφέ, βρίσκεται ο πανέμορφος ιερός ναός της Αγίας Ειρήνης,  που μάλιστα ήταν παλιότερα ιερά Μητρόπολη της Αθήνας.

Αποτελεί μία από τις σταθερές επιλογές των Αθηναίων, καθώς εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ξακουστή και κοσμογυρισμένη ελληνική βυζαντινή χορωδία, δημιούργημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι πρωτοψάλτης της από το 1985.

Ναός της Αγίας Ειρήνης (Αιόλου)/ el.wikipedia.org
Ναός της Αγίας Ειρήνης (Αιόλου)/ el.wikipedia.org

6) Αιθιοπική Εκκλησία στο Πολύγωνο

 Mοναδική στο είδος της, βρίσκεται στην οδό Μπόχαλη και προσφέρει ένα πρωτότυπο θέαμα την ημέρα της Ανάστασης.  Αφού σημάνουν οι αναστάσιμες καμπάνες ακολουθεί γιορτή υπό τους ήχους κρουστών οργάνων, ενώ η χορωδία αναπαριστά στιγμές από τη ζωή του Χριστού με θεατρικό τρόπο.

Να ξέρετε ότι για να  μπείτε στο ναό των Αιθιόπων Κοπτών, πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας. Επίσης σύμφωνα με το έθιμο, οι Κόπτες φορούν άσπρα ρούχα, οπότε φροντίστε κι εσείς να συντονιστείτε με την ατμόσφαιρα.

7) Άγιος Γρηγόριος Φωτιστής στην οδό Κουμουνδούρου

Η αρμένικη εκκλησία στον αριθμό 10 της οδού Κριεζή είναι μια ακόμα εναλλακτική πρόταση για την ημέρα της Ανάστασης, ενώ και τη Μεγάλη Παρασκευή έχει μεγάλο ενδιαφέρον η λειτουργία της που γίνεται με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Αν είστε μάλιστα τυχεροί, γιατί αυτό δεν γίνεται κάθε χρόνο, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη δέηση τόσο στα ελληνικά όσο και στα αρμένικα-, παρέα με άλλες τρεις συνοικιακές εκκλησίες που συναντώνται κατά την έξοδο του Επιταφίου.

8) Μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα

Βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές συνοικίες του κέντρου, στην οδό Ερεχθέως και μάλιστα το Άγιο Φως φτάνει πρώτα εκεί από τα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν πάρει το δρόμο του για τη Μητρόπολη.

Αν δεν αντέχετε τα πυροτεχνήματα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, καθώς σπάνια υπάρχουν τέτοιες θεαματικές «εκρήξεις» εκεί.

Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων(Μετόχι Παναγίου Τάφου)/ religiousgreece.gr
Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων(Μετόχι Παναγίου Τάφου)/ religiousgreece.gr

9) Άγιος Νικόλαος στην Πλάκα

Λίγο πιο πέρα, στα Αναφιώτικα, βρίσκεται αυτή η εκκλησία μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου.

Η ιστορική της καμπάνα, που εκτίθεται στον πρόναο της εκκλησίας, είναι η πρώτη που χτύπησε το 1833 μετά από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. 

Φημίζεται για τη λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης, οπότε πολλοί πιστοί σπεύδουν  για να ακούσουν το  τροπάριο της Κασσιανής.

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά/ religiousgreece.gr
Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά/ religiousgreece.gr

10) Μονή Ασωμάτων-Πετράκη στο Κολωνάκι

 Η κοσμοπολίτικη εκκλησία του Κολωνακίου, με τον υπέροχο προαύλιο χώρο, προσελκύει πολλούς Αθηναίους – εδώ πραγματικά θα δείτε πολύ κόσμο. Κι επειδή ο ναός έχει μια πιο σύγχρονη αντίληψη, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των λειτουργιών και των ακολουθιών από την επίσημη ιστοσελίδα του.

Μονή Πετράκη/ el.wikipedia.org
Μονή Πετράκη/ el.wikipedia.org

11) Αγία Τριάδα στην οδό Φιλελλήνων

Γνωστή και ως Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών, η Αγία Τριάδα αποτελεί σημείο συνάντησης των λαών που μετοίκισαν εδώ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Το Μεγάλο Σάββατο, η λειτουργία γίνεται στα ρώσικα και οι πιστοί καταφτάνουν με κόκκινα αυγά, πασχαλινό ψωμί, τυριά και αλλαντικά, σκόρδα για δύναμη και βούτυρο με αλάτι για το καλό, που μοιράζονται στο τέλος.

Προσέξτε, επίσης, τις εικόνες που στολίζονται με κεντητά υφάσματα όλη τη Μεγάλη εβδομάδα.

Ρωσικός Ναός Αθηνών/ el.wikipedia.org
Ρωσικός Ναός Αθηνών/ el.wikipedia.org

12) Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης στον λόφο Φιλοπάππου

 Eνα από τα ωραιότερα εκκλησάκια της πόλης, πολύ κοντά στην Ακρόπολη που τον τρόπο του ενώνει την Ορθοδοξία με την αρχαία κληρονομιά.  

Αν και το εσωτερικό του που κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα δεν χωράει πολύ κόσμο, η λειτουργία της Ανάστασης γίνεται στην υπέροχη αυλή του που μυρίζει γιασεμιά.