Πού θα βρείτε τα πιο ωραία κουλούρια Θεσσαλονίκης στην Αθήνα -7 μαγαζιά σε τραβάνε από τη μύτη
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

Πού θα βρείτε τα πιο ωραία κουλούρια Θεσσαλονίκης στην Αθήνα -7 μαγαζιά σε τραβάνε από τη μύτη

Με κανέλα ή σοκολάτα, με τυρί ή πολύσπορα, από τη Θεσσαλονίκη ή  την Αυστρία, όπως κι αν τα προτιμάτε, σίγουρα δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα  φρέσκο και τραγανό κουλούρι για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, ή να  ξεγελάσετε την πείνα σας την ώρα που σας πιέζει το απαιτητικό  καθημερινό πρόγραμμα.

 Εμείς, λοιπόν, βρήκαμε τα πιο νόστιμα και χειροποίητα κουλούρια στο κέντρο της πόλης. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε από πού θα κάνετε τις προμήθειές σας.

1) Τάκης 

Ο φούρνος του Τάκη αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους τριγυρνάνε στο Κουκάκι.

Με μακρά ιστορία, αφού λειτουργεί πάνω από σαράντα χρόνια, θεωρείται ένα από τα καλύτερα αρτοποιεία της πόλης. Ο κύριος Τάκης Παπαδόπουλος  συνεχίζει την παράδοση των παππούδων του, οι οποίοι έφεραν τα σαλονικιώτικα σιμίτια από τη συμπρωτεύουσα το 1962, κι έμαθαν στους Αθηναίους ότι το σωστό κουλούρι πρέπει να είναι λεπτό και κριτσανιστό. Σήμερα το κατάστημα έχουν αναλάβει τα παιδιά του, αλλά ο ίδιος είναι πάντα εκεί για να επιβλέπει ότι όλα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού το κάθε κουλούρι εδώ είναι χειροποίητο, όπως άλλωστε μαρτυράει και το σχήμα του.

Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052

Takis Bakery/ Facebook
Takis Bakery/ Facebook

2) Mon Kulur

Σε αυτό το μικρό μαγαζάκι στα Ιλίσια, βρίσκεται ο παράδεισος του κουλουριού, όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς κι από την ονομασία.

Eδώ θα βρείτε από κουλούρια Θεσαλλονίκης σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές, μέχρι ποικιλίες ξεχωριστές από διάφορα είδη ψωμιού. Δοκιμάστε αυτά με το κάστανο, με τη λευκή επικάλυψη σοκολάτας, ή  με τη βανίλια Μαδαγασκάρης, ενώ από τις αλμυρές η κλασικότερη, ίσως, και πιο δοκιμασμένη είναι αυτή της γαλοπούλας με philadelphia.

Αν μάλιστα περάσετε από  το κατάστημα προς το τέλος της ημέρας, θα σας κάνουν και δώρο, μιας και όλα τα προϊόντα πωλούνται αυθημερόν και δεν φυλάσσονται για την επόμενη.

Παπαδιαμαντοπούλου 148, Ζωγράφου-Γουδί, 2107782002-2107777507

Mon Kulur/ Facebbok
Mon Kulur/ Facebbok

3) Oven sesame

Ο τίτλος του είναι μια παιχνιδιάρικη εκδοχή της γνωστής φράσης από το παραμύθι του Αλή- μπαμπά με τους σαράντα κλέφτες «Σουσάμι, άνοιξε», μιας και σε αυτό all day φαγάδικο του δρόμου, το σουσαμένιο κουλούρι αποκτάει άλλη διάσταση. 

Καταρχάς, φτιάχνεται από φρέσκια ζύμη, ψήνεται μπροστά σας, δεν έχει ψίχα και τη γεύση του την παίρνει γεύση από τα υλικά με τα οποία γεμίζεται. Αλλά το πιο ιδιαίτερο είναι το σχήμα του που θυμίζει τσαντάκι. Γεμίστε το με σπιτικό μείγμα από φέτα Ελασσόνας, στραγγιστό γιαούρτι, παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά, ενώ για τους μερακλήδες υπάρχει το αρμένικο με κιμά μοσχαρίσιο που είναι ελαφρά πικάντικος και συνδυάζεται με μεσογειακή σάλτσα ντομάτας, πράσινη σαλάτα, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σος γιαουρτιού, ενώ το κατάστημα έχει προνοήσει για τους vegetarian, δημιουργώντας το Light Bite με ελαφρύ διαλεχτό τυρί κρέμα ανάμεικτο με φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά, δυόσμο, μαϊντανό και κρεμμυδάκια.   

Αν πάλι προτιμάτε κάτι γλυκό, υπάρχουν κουλούρια μπουκίτσες που γαρνίρονται με πραλίνα φουντουκιού, μέλι-κανέλα-καρύδια ή τυρί κρέμα με μαρμελάδα φράουλα και φιστίκι Αιγίνης.

Aιόλου 17Α, Αθήνα, 21 0323 0038

4) Οι λιχουδιές της Αθηνάς

Αυτό το oικογενειακό εργαστήριο κουλουριών στην Παλιά Κοκκινιά έχει κατακτήσει όλα τα delicatessen της πόλης.   

Η κυρία Αθηνά Καννελοπούλου, που επιμελείται με προσοχή όλες τις παρασκευές, έχει συγκεντρώσει πλήθος συνταγών από όλα τα μέρη της  Ελλάδας, στις οποίες προσέθεσε τη δική της πινελιά και από το 1995 που άνοιξε το μαγαζί της στον Πειραιά έχει δημιουργήσει φανατικούς θαμώνες.

Μαζί με τον γιο της, Νίκο, αρνούνται τα έτοιμα μείγματα και χρησιμοποιούν μόνο αγνά υλικά, γι’ αυτό όλα τους τα σκευάσματα είναι καλύτερα κι από σπιτικά. To must του μαγαζιού είναι τα σιφνέικα κουλουράκια, (που μοιάζουν σαν κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη άχνη) και τα σμυρναίικα με το χαρακτηριστικό σχήμα της βαρκούλας, ενώ όλο τον χρόνο θα βρείτε και νηστίσιμα με αραβοσιτέλαιο.

Πολύ νόστιμα είναι και τα πιο μοντέρνα cookies σοκολάτας με μέλι, ενώ αν θέλετε κάτι αλμυρό δοκιμάστε κριτσινάκια καρότου, κασεριού και καλαμποκιού. Το εργαστήριο λειτουργεί και ως πρατήριο, ενώ προϊόντά του διατίθενται και σε ράφια επιλεγμένων φούρνων.

Βόλου 11, Π. Κοκκινιά, 210 4924883

5) Φύσις

 Από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία των βορείων προαστίων που οφείλει τη φήμη του στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί επιλεγμένες πρώτες ύλες (φυσικές, ακατέργαστες και βιολογικές), όπως για παράδειγμα βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ελαφρώς επεξεργασμένη, ή χυμό μπλε αγαύης.

Τα κουλούρια ψήνονται με απόλυτη ακρίβεια όσο αφορά στον χρόνο και στη θερμοκρασία, γι’ αυτό και η γεύση τους είναι μοναδική. Δοκιμάστε κουλουράκι ελαιόλαδου ή μπισκότα βρώμης με μέλι αν ακολουθείτε  πρόγραμμα διατροφής, ενώ τα διαμαντάκια με σοκολάτα και βούτυρο είναι πραγματικός πειρασμός.

Λεωφόρος Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, 2106090740        

Λεωφόρος Κηφισίας 98, Μαρούσι, 21 1406 9267

6) Desire

Από το 1962, το ζαχαροπλαστείο αυτό είναι από τα παραδοσιακά καταστήματα (με εργαστήριο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο), που συνδυάζει το παλιό Γαλλικό στυλ με τα παραδοσιακά γλυκά και όλα αυτά σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον ιδανικό για να απολαύσετε τον καφέ, τη σοκολάτα ή το τσάι σας.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα μπισκότα βουτύρου με σοκολάτα και θα με θυμηθείτε.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι,  210 3632333

7) Καμέλια

Ο κύριος Ηλίας Νίκος Αποστόλογλου, Μικρασιάτης στην καταγωγή, κατέκτησε αρχικά το Ψυχικό και τις κοντινές περιοχές στα ’70s με τις «καρδούλες» του (μπισκότα αμυγδάλου σε σχήμα καρδιά) και τις καλές πρώτες ύλες που έρχονται από την Κρήτη.

Το ζαχαροπλαστείο στεγάζεται σε έναν καλαίσθητο χώρο που θυμίζει παριζιάνικο ρετρό ζαχαροπλαστείο των αρχών του τελευταίου αιώνα και πλέον ο Νίκος, ο γιος του κύριου Ηλία, έχει αναλάβει την επιχείρηση, συνδυάζοντας την παραδοσιακή ζαχαροπλαστική με φρέσκες και μοντέρνες ιδέες.

28ης Οκτωβρίου 1, Ψυχικό, 210 6717134