Δύο νεαροί ταλαντούχοι σεφ, μόλις δημιούργησαν το επόμενο στέκι μας στο Παγκράτι | 0 bovary.gr
Δύο νεαροί ταλαντούχοι σεφ, μόλις δημιούργησαν το επόμενο στέκι μας στο Παγκράτι | 0 bovary.gr
18|04|2018 15:10
SHARE
ΑΛΦICON

Δύο νεαροί ταλαντούχοι σεφ, μόλις δημιούργησαν το επόμενο στέκι μας στο Παγκράτι


Σε ένα νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ηρώνδα, ανάμεσα δηλαδή στην πλατεία Μάνου Χατζιδάκι και το Καλλιμάρμαρο, δύο νεαροί και ταλαντούχοι chef με εμπειρία σε κουζίνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο Δημήτρης Ζύμπας και ο Νίκος Βοργιάς, επιχειρούν να αναδείξουν την σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσω του Άλφicon, ενός καλαίσθητου μπιστρό που αποπνέει αστική κομψότητα.

Ο χώρος παλιότερα φιλοξενούσε το εστιατόριο Italia που τώρα μεταφέρθηκε ακριβώς δίπλα.

Το χαρακτηριστικό vintage πλακάκι έμεινε όπως το θυμόμαστε, όμως, ο αρχιτέκτονας Θανάσης Χατζηλάκος που ανέλαβε την ανακαίνιση αναδιαμόρφωσε την αισθητική, οπότε, πλέον, οι τοίχοι είναι βαμμένοι μολυβί και στολίζονται με ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Γεωργίου Γαζέτα, οι οποίες ανανεώνονται ανά τρεις μήνες, όπως άλλωστε και τα μενού. 

Το όνομα τώρα του καινούργιου εστιατορίου είναι εμπνευσμένο από δύο λέξεις: την ελληνική «άλφι» που σημαίνει κριθάρι και την αγγλική «icon», δηλαδή εικόνα, όποτε, όπως εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι να συνδυάσει ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, «πειραγμένες», όμως, με μια πιο μοντέρνα λογική.

«Με τον Δημήτρη έχουμε μια κοινή πορεία εδώ και τέσσερα χρόνια σε διάφορα μαγαζια, είμαστε, όμως, φίλοι χρόνια κι αποφασίσαμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο και να δείξουμε την ελληνική κουζίνα στον κόσμο με πιο σύγχρονες τεχνικές», μού εξηγεί ο  Νίκος. 

Ο τρίτος της παρέας είναι ο μετρ Τάσος Υφαντίδης, που βρίσκεται πάντα εκεί για να σας προτείνει το κατάλληλο κρασί για το πιάτο που έχετε επιλέξει και να σας λύσει όλες τις απορίες σας.

Ο Δημήτρης και ο Νίκος συνεργάζονται με μικρούς τοπικούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, με βασικό στόχο να αναδείξουν τις αγνές ελληνικές γεύσεις και τα φυτικά ελληνικά κρασιά. 

Ο κατάλογος είναι μικρός κι ευέλικτος, προσαρμοσμένος στη εποχικότητα, όμως, όλες οι συνταγές είναι εμπνευσμένες και έχουν αυτό το ιδιαίτερο κάτι που τις διαφοροποιεί.

Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σούπα από σπαράγγια με ψιλοκομμένο χτένι ταρτάρ, νιόκι ανθότυρου, μους παντσέτας και ξινόμηλο και με την πράσινη  σαλάτα πάπιας, που συνοδεύεται από μια βινεγκρέτ από φουντούκια και «ξινισμένη» δική τους κρέμα.

Στην κατηγορία των ορεκτικών θα βρείτε εξαιρετικές κροκέτες από δικά τους παστά αλλαντικά με μαρμελάδα ντομάτας.

Από κυρίως πιάτα ξεχωρίζει το κριθαρότο με κρέμα σπανάκι, καλαμάρι, αμύγδαλο και εσπεριδοειδή, κατσικάκι Νάξου με χόρτα, αλλά και ο τραχανάς με ζωμό παντζαριού, μοσχάρι μπρεζέ και κρασοτύρι Λέρου. 

 

Εξαιρετικό, επίσης, είναι το μυλοκόπι, μαγειρεμένο στην πλάκα με πουρέ κουνουπίδι και σπαράγγια. Για τους κρεατοφάγους, ιδανική επιλογή είναι ο σιδηρόδρομος που σιγομαγειρεύεται επί 48 ώρες με σελινόριζα και κοκάρια σε μαυροδάφνη, ή το κατσικάκι Νάξου με αυγοκομμένη σάλτσα και χόρτα εποχής.

Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να παραγγείλετε και το μενού degustation για να δοκιμάσετε πέντε πιάτα- από αυτά τα πρώτα τρία μπαίνουν στη μέση, για να ακολουθήσει ένα κυρίως και και φυσικά γλυκό (στα 50 ευρώ με κρασί).

 Για το τέλος αφήστε χώρο για ένα μοναδικό επιδόρπιο.

Έχετε να επιλέξτε ανάμεσα στη σοκολάτα και το φιστικοβούτυρο με μικρά κομμάτια φυστικιού, μια ελληνική πορτοκαλόπιτα, που σερβίρεται όσο πρέπει σιροπιασμένη, ή μια τάρτα με ανθότυρο και μέλι.

Στην κάβα, θα βρείτε επιλογές φυσικά από τον ελληνικό αμπελώνα και μια τάση σε φυσικούς οίνους (γύρω στις τριάντα ετικέτες), που παράγονται με διαδικασίες μη παρεμβατικές, χωρίς χημικές εισροές ή παρεμβάσεις, όπως αυτές από το κτήμα Βογιατζή, το Οινοποιείο Σκλάβου, το Κτήμα Τάτση, ενώ ανεπιφύλακτα δοκιμάστε και τη ρετσίνα του Οινοποιείου Τετράμυθος,- πρόκειται για έναν ροδίτη ζυμωμένο σε πήλινους αμφορείς που ταιριάζει με τα περισσότερα πιάτα του μενού.

Ώρες λειτουργίας: Τετ. Σαβ. 17:00 - -23:30 / Κυρ. 14:00 - 18:30 / Δευτέρα κια Τρίτη κλειστά-  Τιμή ανά άτομο: 35-40 ευρώ με κρασί

Ηρώνδα 8, Παγκράτι,  21 6900 5059