Shutterstock
Shutterstock
27|04|2018 17:30
SHARE
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

H πόλη γιορτάζει τον χορό -Τριήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού


Ανάγκη του ανθρώπου ο χορός, αλλά και μια τέχνη απαιτητική με αναρίθμητες μορφές και φόρμες.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην έχει τη δική της μέρα, που μάλιστα καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

 Ο Δήμος Αθηναίων γι' αυτό το σκοπό διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, που θα αρχίσουν από σήμερα 27 Απριλίου και ολοκληρωθούν την Κυριακή σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID-UNESCO.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με μια ημερίδα για τον αρχαίο ελληνικό χορό, όπου πανεπιστημιακοί, ερευνητές και καλλιτέχνες φωτίζουν διαφορετικές όψεις της τέχνης του χορού στην αρχαιότητα, μερικές φορές και τη σύνδεσή της με το παρόν των παραδοσιακών μας χορών. Οι δράσεις συνεχίζονται με μια παράσταση από ποικίλους σύγχρονους και παραδοσιακούς χορούς διάφορων εθνοτήτων.

Ανήμερα της Παγκοσμίας Ημέρας Χορού, αφρικανικά κρουστά και εντυπωσιακοί χοροί afro fusion θα κυριαρχήσουν στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, ενώ θα πραγματοποιηθεί δρομικό δρώμενο με διαδρομή Θησείο- Αρχαία Αγορά- Αδιανού- Κυδαθηναίων.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, η σκηνή στην Πλατεία Κεραμεικού θα πλημμυρίσει με ποικίλα σχήματα και βήματα. Θα ζωντανέψουν χοροί της στεριανής και νησιωτικής Ελλάδας, αρχαιοελληνικοί και λαϊκοί, γνωστοί και άγνωστοι χοροί άλλων χωρών, belly dance, χοροί σαλονιού, σύγχρονοι στροβιλιστικοί, αλλά και πολλές άλλες μορφές χορού που θα μας παρασύρουν στον ρυθμό τους.

Το απόγευμα της Κυριακής η σειρά Social Ballroom του ΚΠΙΣΝ δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα μια από τις πιο εκφραστικές μορφές τέχνης με ένα αφιέρωμα στα Blues! 

Ο Blues χορός (ή αλλιώς Slow Drag) είναι ο Swing χορός που χορεύανε στις Αφροαμερικάνικες κοινότητες των ΗΠΑ και στα σπιτικά πάρτι (rent parties) του Χάρλεμ, όταν έπαιζε αργή μουσική. 

Η χορευτική οικογένεια των Jump & Jive Athens Swing Team έρχεται να μας δείξει τον τρόπο και τα βήματα σε ένα εισαγωγικό μάθημα στις 19:00, για να τα χορέψουμε στο πάρτι που ακολουθεί μια ώρα αργότερα. 

Ταυτόχρονα θα απολαύσουμε live μουσικές Rhythm ‘n’ Blues, συνδυασμένες με στοιχεία από τη σύγχρονη Blues σκηνή της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, από τους Jumping Bones, μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στην ελληνική blues σκηνή, ενώ η DJ Elena Evangelia προσθέτει μουσικές Βlues, Jazz και RnB.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 28 και 29 Απριλίου διοργανώνεται σε όλους τους χώρους της το  5ο Φεστιβάλ Νέων χορογράφων: πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο, τολμηρό, όπως η νέα γενιά δημιουργών, το φεστιβάλ αποτυπώνει το παρόν με τους δικούς του όρους.

Έξι χορογράφοι σε πρώιμα στάδια της καριέρας τους, εγκατεστημένοι είτε στην Αθήνα είτε εκτός Ελλάδας, στοχάζονται για την πραγματικότητα και τη διαμεσολάβησή της, προσκαλώντας το κοινό σε μια συνεχή μετατόπιση, όπου ο χορός γίνεται ένα κριτικό εργαλείο που υποδεικνύει αντιθετικούς τρόπους συνύπαρξης.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Πειραιώς διοργανώνει διάλεξη με τίτλο «Η τέχνη ως θεραπευτική παρέμβαση»  με αντικείμενο την εφαρμογή των δημιουργικών τεχνών ως συμπλήρωμα της σύγχρονης θεραπείας των ασθενών. 

Συγκεκριμένα την Κυριακή στις 19:00 κεντρική εισηγήτρια θα είναι η κυρία Αλέξια Μαργαρίτη Ph.D.

Χοροθεραπεύτρια με αντικείμενο την Χοροθεραπεία, η οποία θα παρουσιάσει και σχετικό χοροκινητικό δρώμενο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και συζήτηση με το κοινό.

Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε με ελεύθερη συνεισφορά την παράσταση χορού «Από τι υποφέρετε; από ύπαρξη» της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάγαλμα, που βασίζεται σε συνεντεύξεις και ποιήματα του Νίκου Καρούζου. 

Το νέο αυτό έργο της ομάδας πραγματεύεται το αιώνιο ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου.

Η ποίηση και κυρίως η προσωπικότητα του πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης της χορογράφου καθώς παντρεύονται και αναζωπυρώνουν τις δικές τις αγωνίες σε ό,τι αφορά στν φθαρτότητα του σώματος, καθώς και στα αναπάντητα και βασανιστικά ερωτήματα περί Θανάτου και Ύπαρξης. (Μενάνδρου 47, 5ος όροφος, Αθήνα.  Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991 και στο 6975619682).