haidari.culhub.gr
haidari.culhub.gr
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Εχεις πάει ποτέ στον βοτανικό κήπο του Διομήδους; Ενας παράδεισος στο Xαϊδάρι που γνωρίζουν ελάχιστοι


Βρίσκεται στον λόφο Χαϊδαρίου και συγκεκριμένα σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου.

Είναι μάλιστα από τους πιο όμορφους και καταπράσινους κήπους στην Αθήνα, για να μην πούμε στην Ελλάδα.

Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου. Κι όμως, αν ρωτήσεις δέκα Αθηναίους για τον Διομήδειο Κήπο, οι επτά δεν θα τον γνωρίζουν. Πόσο μάλλον να τον έχουν επισκεφτεί. 

Βοτανικοί από ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή επιστήμονες που μελετούν τα φυτά, επισκέπτονται τον βοτανικό κήπο του Διομήδους για να δουν τα σπάνια φυτικά είδη στο φυσικό τους περιβάλλον.

Εχει έκταση 1.860 στρεμμάτων που προσφέρονται για πανέμορφες βόλτες μέσα σε λουλούδια. Φιλοξενεί πάνω από 3.000 ποικιλίες φυτών που μας διδάσκουν το καλύτερο μάθημα φυτολογίας.

Ο βοτανικός κήπος του Διομήδους είναι η ωραιότερη βόλτα που δεν έχεις κάνει ακόμα. Και είναι σε απόσταση μόλις 8χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.  

diomedes-bg.uoa.gr
diomedes-bg.uoa.gr

Ο βοτανικός κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους ή όπως αποκαλείται σύντομα βοτανικός κήπος Διομήδους είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1952, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Διομήδους, που κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου.

Το 1961, παραχωρήθηκε στο ίδρυμα από το υπουργείο Γεωργίας δασική έκταση 1.860 στρεμμάτων στο Χαϊδάρι, στις βόρειες πλαγιές του όρους Αιγάλεω, επί της Ιεράς οδού.

Βασικός όρος του Δημοσίου για την παραχώρηση αυτή ήταν η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής. 

Το 1975, οι πρώτοι επισκέπτες περνούν την πύλη του Διομήδειου Κήπου, και περπατούν μέσα από τα διαμορφωμένα τμήματά του, από τον ανθώνα, τον δενδρώνα, το θερμοκήπιο, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τις τεχνητές λιμνούλες του. 

Από τότε επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αφενός φέρνοντας σε επαφή το ευρύ κοινό με μέρος από το φυτικό πλούτο του πλανήτη, αφετέρου βοηθώντας στη διατήρηση και προστασία σπανίων και απειλούμενων φυτών.

AllYou.gr
AllYou.gr

Ο βοτανικός κήπος του Διομήδους διαμορφώθηκε με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου H. Hammerbacher.

Ο κήπος εκτείνεται από το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα τουριστικά περίπτερα του Δήμου Χαϊδαρίου (πρώην ΕΟΤ).

Διαθέτει συνολικά περίπου 4000 είδη φυτών (αυτοφυή και ξενικά) και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium).

Τα είδη αυτά έχουν φυτευτεί στα εξής έξι διαφορετικά τμήματα:

  • Το ιστορικό τμήμα με φυτά τα οποία αναφέρονται σε διάφορα κείμενα της ιστορίας ή της μυθολογίας.
  • Ο ανθώνας με παρτέρια που είναι ανθισμένα ολόκληρο το έτος.
  • Ο δενδρώνας με δένδρα απ’ όλο τον κόσμο.
  • Το οικονομικό τμήμα με τα είδη της ελληνικής χλωρίδας που έχουν οικονομική και παραγωγική σημασία.
  • Το φαρμακευτικό τμήμα με φυτά που έχουν φαρμακευτική σημασία.
  • Το συστηματικό τμήμα που έχει εκπαιδευτική σημασία και παρουσιάζει τις βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής.
Mapio.net
Mapio.net

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο κήπος είναι επισκέψιμος καθημερινά 8 π.μ. ως τη δύση του ηλίου

Κλειστός παραμένει ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,των Θεοφανείων, τη Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή του Πάσχα.

Απαγορεύεται η είσοδος κατοικιδίων ζώων

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, πρέπει να συνοδεύονται

Ο βοτανικός κήπος είναι ιδιωτικός χώρος

Ο κήπος δέχεται περισσότερα από 300 σχολεία και άλλους φορείς κάθε χρόνο

www.diomedes-bg.uoa.gr/
www.diomedes-bg.uoa.gr/
www.diomedes-bg.uoa.gr
www.diomedes-bg.uoa.gr
www.diomedes-bg.uoa.gr
www.diomedes-bg.uoa.gr