Ομάδα Εν δυνάμει / en dynamei -Facebook
Ομάδα Εν δυνάμει / en dynamei -Facebook
29|05|2018 10:40
SHARE
ΟΜΑΔΑ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ

«Ομάδα Εν Δυνάμει»: Μια κολεκτίβα καλλιτεχνών με ή χωρίς αναπηρία προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής


Τους πρωτοείδαμε στην Αθήνα με την παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας Ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και στο Φεστιβάλ Αθηνών 2015.

Τους γνωρίσαμε καλύτερα με την παράσταση «Το άλλο σπίτι», που παίχτηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 2016.  

Αυτή τη φορά οι Εν δυνάμει επιστρέφουν και μιλούν για τον έρωτα. Με αφορμή την καινούργια τους παράσταση είναι ευκαιρία να τους γνωρίσετε, αν δεν τους ξέρετε ήδη.

Να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε ένα μάθημα ζωής!

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, οι Εν Δυνάμει δημιουργήθηκαν το 2008.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.  

Το «άλλο» σπίτι/ sgt.gr Φωτογραφία © Σταύρος Πετρόπουλος
Το «άλλο» σπίτι/ sgt.gr Φωτογραφία © Σταύρος Πετρόπουλος

Βασικός άξονας της δουλειά τους είναι να διερευνούν τις δυνατότητες τέχνης να ενώνει τους ανθρώπους και να προτείνουν ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο ενδυναμώνοντάς το.

Η ομάδα έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας δρα, προσφέροντας ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους.

Το «άλλο» σπίτι/ sgt.gr Φωτογραφία © Σταύρος Πετρόπουλος
Το «άλλο» σπίτι/ sgt.gr Φωτογραφία © Σταύρος Πετρόπουλος

Ταυτόχρονα, όμως, βλέποντάς τα μέλη της να λάμπουν στη σκηνή με την ενέργειά τους και τη ζωντάνια τους, συνειδητοποιούμε ότι ένα σύνολο μπορεί να ενσωματώσει ισότιμα άτομα με και χωρίς διαφορετικότητες και να δημιουργήσει μία ιδανική συνθήκη. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομάδα, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει τη δραστηριότητά της και καταπιάνεται με όλο και πιο ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν όλους μας. Με κάθε καινούρια τους δουλειά, μας ταρακουνούν και μας θυμίζουν πόσο εύθραυστοι είμαστε, αλλά ταυτόχρονα και πόσο δυνατοί και μας εκπλήσσουν με τον τρόπο που καταφέρνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να παρουσιάζουν όλο και πιο άρτιες καλλιτεχνικά δουλειές.

Αυτή την περίοδο η ομάδα βρίσκεται σε πολύ έντονη δραστηριότητα, καθώς παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη τη νέα της παραγωγή, την παράσταση με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ερωτευμένα Άλογα», σε σκηνοθεσία της Ελένη Ευθυμίου, η οποία αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το Kανονικό» και μιλάει χωρίς αναστολές για ζήτημα του έρωτα σε σχέση με αυτό που η κοινωνία βλέπει ως «άλλο» και «διαφορετικό».  

Μέσα από αυτήν, οι Εν Δυνάμει αναρωτιούνται και μας κάνουν κι εμάς να σκεφτούμε αν ο έρωτας τελικά επιτρέπεται σε όλους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα και ανυπομονούν να κατεβούν και στην Αθήνα για κάποιες παραστάσεις, όπως μου λέει η Ελένη.

Ομάδα Εν δυνάμει / en dynamei -Facebook
Ομάδα Εν δυνάμει / en dynamei -Facebook

Στη συνέχεια, ανοίγουν πανιά και ταξιδεύουν εκτός συνόρων. 

Πρώτος σταθμός η Γκρενόμπλ της Γαλλίας  όπου θα παρουσιάσουν τον  «Άνθρωπο ανεμιστήρα…» στο Φεστιβάλ Créarc - Rencontres du Jeune Théâtre Européen 201, ενώ για το φθινόπωρο ετοιμάζουν την έκθεση «Σημάδια», μία  εικαστική δουλειά που θα ερευνά το πώς ένας άνθρωπος ορίζει τον εαυτό του και την «πατρίδα» του μέσα από προσωπικά σημάδια, θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνιά της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Αλλά η δραστηριότητά τους δεν σταματάει εδώ, μιας και η ομάδα δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο του θεάτρου.  

Έτσι, στοχεύουν μέσα στα επόμενα χρόνια να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Το πράσινο ξενοδοχείο» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ζάχου και σενάριο του Νέλσων Λούκας και της Ελένης Ευθυμίου, έχοντας ήδη πάρει χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για το Πρώτο Στάδιο Ανάπτυξης Σεναρίου.

Αν δεν τους έχετε δει, ψάξτε τους!  Θα  γευτείτε μια υπέροχη, πρωτόγνωρη καλλιτεχνική εμπειρία, που θα σας δώσει δύναμη!