5) Το κουτούκι του Γρίλλη
Με μικρασιατική καταγωγή και ρίζες από την Νάξο, ο παππούς Γρίλλης εγκαταστάθηκε στον Ταύρο πριν μερικές δεκαετίες, κοντά στον σταθμό του τρένου, και γέμισε ένα μέρος του σπιτιού του με βαρέλια.
Το καλό του κρασί σύντομα έγινε διάσημο κι έτσι σταδιακά άρχισε να φτιάχνει και μεζέδες για τους τακτικούς του θαμώνες. Τα παιδιά του κράτησαν την παράδοση και συνεχίζουν να σερβίρουν καλό φαγητό, και κρασί βαρελίσιο, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια, ντοοματοκεφτέδες, μελιτζάνα σαγανάκι γάστρας, τα απίθανα σαλιγκάρια στιφάδο και το γεμιστό ψαρονέφρι.
Αναξαγόρα 7 , Ταύρος, 210 3468017
6) Γιαγιά Ελισάβετ
Η κυρία Ελισάβετ πλέον αποτελεί θρύλο στις Τζιτζιφιές. Πόντια στην καταγωγή, θεωρείται σύμβολο της προσφυγιάς, μια αγωνίστρια της ζωής, που από τη δεκαετία του ’80 μαγειρεύει και τηγανίζει ψαρονοστιμιές και όχι μόνο.
Ψαράκια αφρός (γόπα, μαρίδα, μπαρμπουνάκι), μαρινάτος φρέσκος σολομός, αχνιστά μύδια και κολοκυθάκι τραγανό και αλάδωτο είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε εδώ. Αυτό, όμως, που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι ποντιακές της σπεσιαλιτέ, όπως τα σπιτικά πιλμένι και βαρένικι με καυτερή σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και κοκκινιστά, ή τα φοβερά της ντολμαδάκια μέσα σε μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα.
Αγησιλάου και Ξενοφόντως 179, Τζιτζιφιές, 210 9428353
7) Λέι λιμ Λέι
Τουρκική, κουρδική, αραβική και ελληνική κουζίνα παντρεύονται αρμονικά σε αυτό το ανατολίτικο ταβερνάκι στην περιοχή του Γκύζη, όπου πρωταγωνιστούν οι αφίσες της Αγίας Σοφίας στους τοίχους.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε το εξαιρετικό ισκεντέρ κεμπάπ, το διάσημο χουνκιάρ μπεγεντί (πουρές μελιτζάνας με κομμάτια κοκκινιστό μοσχάρι), τα σμυρναίϊκα κεφτεδάκια, αλλά και την ιδιαίτερη μανιταροσαλάτα , με πλευρώτους στο γκριλ, ρόκα, ντομάτα, μαϊντανό και καρύδια, ενώ το μεϊχανέ πιλάφι με πλιγούρι , φακές και λαχανικά είναι ιδανικό για τους χορτοφάγους,
Βαλτινών 2, Γκύζη. 211 7009383
8) Εν Αδάμες
Το κρυφό μυστικό των κατοίκων των Βορείων προαστίων, που είναι γνωστό για την υπέροχη αυλή του και τα ολόφρεσκα, χειροποίητα κρεατικά. Ο ιδιοκτήτης του, ο κύριος Πέτρος Σαρδέλης, μέγας μάστορας στο ψήσιμο, σερβίρει κορυφαίο, φρέσκο γύρο χοιρινό σε μερίδα, ζουμερό καλαμάκι χοιρινό στα κάρβουνα, αλλά και σπιτικό burger, άκρως χορταστικό.
Κατά καιρούς ετοιμάζει και 2-3 πιάτα μέρας, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τις σπιτικές του αλοιφές με κορυφαία την μελιτζανοσαλάτα και το τσίλι .
Ναυπλίου 8 Αδάμες, Κηφισιά, 210 8075621