Οι πρόσφυγες μάς λένε την ιστορία τους | 0 bovary.gr
Οι πρόσφυγες μάς λένε την ιστορία τους | 0 bovary.gr
19|06|2018 17:27
SHARE
ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ

Οι πρόσφυγες μάς λένε την ιστορία τους


«έγραψα στο χέρι μου, πριν μπω στη βάρκα, το τηλέφωνο του πατέρα μου, ήμουν κι εγώ κόρη κάποιου πατέρα…»

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τους πρόσφυγες; Πόσα κοινά στοιχεία έχουν οι ζωές μας; Και τι μπορούμε να μάθουμε για εμάς, ακούγοντας την ιστορία τους; 
Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διοργάνωση του δήμου Αθηναίων με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στοχεύει στην πρόσβαση όλων των πληθυσμών της πόλης στην ανάγνωση και στο βιβλίο, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων που προέρχονται από τους πληθυσμούς αυτούς, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή τους.

Η εκδήλωση «Άκουσε την ιστορία μου» πραγματοποιείται την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 από τις 18:00 έως τις 21:00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων - Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, Αθήνα. Με «κλειδί» τη ζωντανή αφήγηση, που υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες ως μέσο εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και διατήρησης της μνήμης, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακούσουν προσωπικά τις αφηγήσεις ζωής των προσφύγων με τη διαμεσολάβηση διερμηνέα. 

Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ως μέρος της θεματικής ενότητας «Η μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης» που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της πόλης, κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών  για Αιτούντες Άσυλο, που υλοποιεί η ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας & Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επισκέπτες επιλέγουν την ιστορία που θέλουν να ακούσουν μέσα από μια σειρά διαθέσιμων τίτλων. Μόνο που το περιεχόμενο της ιστορίας είναι η πραγματική βιογραφία του αφηγητή. Η ζωντανή, προσωπική αφήγηση είναι μια εμπειρία που ανατρέπει στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον «ξένο» και συνδέει διαδραστικά τον αφηγητή και τον ακροατή. 

«Όταν φεύγει ένας άνθρωπος από τη χώρα του, την παίρνει μαζί του και προσπαθεί να φτιάξει σε μια ξένη χώρα, μια άλλη πατρίδα», όπως χαρακτηριστικά διηγείται ένας από τους συμμετέχοντες. Όλοι οι αφηγητές είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο του Δήμου Αθηναίων και στεγάζονται σε διαμερίσματα μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. 

Αν θέλετε κι εσείς να ακούσετε μια ιστορία για μια ζωή που αλλάζει, θα πρέπει  να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας εδώ