Στο Da Bruno, στο Φάληρο, θα νιώσεις ότι τρως σαν βέρα Ναπολιτάνα | 0 bovary.gr
Στο Da Bruno, στο Φάληρο, θα νιώσεις ότι τρως σαν βέρα Ναπολιτάνα | 0 bovary.gr
04|08|2018 13:33
SHARE
DA BRUNO

Στο Da Bruno, στο Φάληρο, θα νιώσεις ότι τρως σαν βέρα Ναπολιτάνα


Tο καλοκαίρι και η μεσογειακή κουζίνα πάνε σίγουρα μαζί, ειδικά αν βρεθείτε στη δροσερή αυλή του Da Bruno -μια αληθινή όαση γεμάτη δέντρα και μπουκαμβίλιες- στο Παλαιό Φάληρο.

Σε μια παλιά μονοκατοικία, στεγάζεται «ο ναός της ιταλικής γεύσης», όπως τον αποκαλούν όσοι γνωρίζουν καλά την κουζίνα της γείτονας χώρας, αφού εδώ μέσα από αυθεντικές συνταγές που έρχονται σχεδόν όλες τις περιοχές, θα  γνωρίσετε στην καλύτερη εκδοχή της τη γαστρονομική παράδοση της χερσονήσου. Αφού να φανταστείτε ότι μέχρι κι η ιταλική πρεσβεία έχει πιστοποιήσει την αγαπημένη μας τρατορία ως «αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο». Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο γίνεται το αδιαχώρητο, οπότε καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση για να βρείτε τραπέζι, ειδικά αν θέλετε να καθίσετε έξω.
Για την ιστορία, αξίζει να ξέρετε ότι το πρώτο εστιατόριο Da Bruno ξεκίνησε στην Ιταλία από την οικογένεια Bruno Ortolano. Αργότερα επεκτάθηκε στη Γερμανία. Το 1980 εμφανίζεται στον ελληνικό χώρο, πρώτα στην Κηφισιά και από 1984 στο Παλαιό Φάληρο, όπου παραμένει εδώ και είκοσι τρία χρόνια. Με το μεράκι της Φαμίλιας Ortolano και τους Ιταλούς συνεργάτες σεφ Sergio, Andriano, Martselo, Roberto και Giovanni, συνεχίζει έως και σήμερα να μας μυεί στα μυστικά της ιταλικής παράδοσης. Ο  ιδιοκτήτης του φυσικά, ο κύριος Δημήτρης Τσουκάρης, αλλά και το ευγενέστατο προσωπικό είναι πάντα εκεί για να σας εξηγήσουν και να σας προετοιμάσουν για το γευστικό σας ταξίδι.

Το Da Bruno είναι γνωστό για τα χειροποίητα ζυμαρικά του, την αστακομακαρονάδα, την κολοχτύπα Δωδεκανήσου, το fileto Alta mira που ψήνει ο ίδιος ο κύριος Δημήτρης στην πέτρα, αλλά και έναν πλούσιο κατάλογο με παραδοσιακές συνταγές. Πολλά προϊόντα έρχονται από την Ιταλία,   ενώ το μενού αλλάζει τέσσερις φορές τον χρόνο μιας κι ακολουθεί την εποχικότητα, οπότε τώρα το καλοκαίρι θα βρείτε αρκετά πιάτα με όστρακα και θαλασσινά.

Φυσικά οφείλετε να ξεκινήσετε, όπως οι Ιταλοί, με  ένα πιάτο μπρουσκέτες (με τόνο, ρόκα και σάλτσα σκόρδου, με μοτσαρέλα και ντομάτα, με ψητά λαχανικά και παρμεζάνα, ή με προσούτο και καπνιστή μοτσαρέλα). Συνεχίστε με κάποια από τα ορεκτικά, όπως την τηγανιτή μελιτζάνα παναρισμένη με προσούτο και τυρί σκαρμότσα, τα σπαράγγια με προσούτο και κρέμα παρμεζάνας, τις υγιεινές αγκινάρες στη σχάρα με λεμόνι και μυρωδικά, αλλά και τα νιόκι με περουβιανή πατάτα με φασολάκι, προσούτο και μυρωδικά.

Δοκιμάστε επίσης τη διάσημη πλέον signature πίτσα με μαύρο ζυμάρι, που έρχεται σε δύο εκδοχές: με φρέσκια ντομάτα, μοτσαρέλα, καπνιστό σολομό και αβοκάντο, αλλά και με ντομάτα, πεκορίνο, παρμεζάνα, βόνγκολε, μύδια, γαρίδες γυαλιστερές, σκόρδο και μαιντανό.

Πολύ καλοκαιρινά πιάτα είναι το κριθαρότο με φρέσκα όστρακα, σκόρδο, μαϊντανό, καυτερή πιπεριά και σάλτσα λευκού κρασιού, οι φρέσκες, λεπτές μαύρες ταλιατέλες αρωματισμένες με κρόκο Κοζάνης, σφυρίδα, κολοκύθι κι ελιές, αλλά και τα σπιτικά τορτελίνια από μελάνι σουπιάς γεμιστά με σολομό και ρικότα, που σερβίρονται με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, ντοματίνια, χαβιάρι, σπαράγγια και καπνιστό σολομό. Αν πάλι σας αρέσουν οι πλούσιες γεύσεις, επιλέξτε τα σπιτικά νιόκι από πατάτα με φρέσκια ντομάτα, βουβαλίσια μοτσαρέλα, παρμεζάνα, κουκουνάρι και πέστο βασιλικού, ή τα φρέσκα σπιτικά ραβιόλια γεμιστά με μανιτάρια πορτσίνι, καπνιστή μοτσαρέλα, σάλτσα από παρμεζάνα και λίγη κρέμα.

Ρωτήστε επίσης για τα πιάτα ημέρας, ενώ συχνά γίνεται κι αφιέρωμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ή σε κάποιο προϊόν -για παράδειγμα, ο  Ιούλιος είναι αφιερωμένος στη μαύρη καλοκαιρινή τρούφα από την Άλμπα. Πάντως, το χειροποίητο σπαγγέτι σε κεφάλι βιολογικής παρμεζάνας τριάντα μηνών, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Ιταλών που όμως δεν θα συναντήσουμε συχνά σε ελληνικά εστιατόρια,  είναι από τα must - δεν θα εντυπωσιαστείτε μόνο από τη γεύση του, αλλά και από το σερβίρισμά του!

Για τους κρεατοφάγους, ιδανική επιλογή είναι τα σκαλοπίνια από μοσχαράκι γάλακτος με προσούτο και σάλτσα λευκού κρασιού με φασκόμηλο, τα χοιρινά φιλετάκια ψαρονέφρι με σάλτσα βασιλικού και παρμεζάνα, ή το φιλέτο κοτόπουλο με ψητή μελιτζάνα, καπνιστή μοτσαρέλα και σάλτσα κρασιού.

Πέρα όμως από τις la carte προτάσεις του καταλόγου, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα μενού του μήνα που μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πολλά πιάτα, καθώς προσφέρουν σε καλές τιμές μια ποικιλία προτάσεων (οι μερίδες είναι λίγο μικρότερες, αλλά πάντα ποιοτικές και με έμφαση στα προϊόντα εποχής).

Στην κάβα θα βρείτε περίπου ογδόντα πέντε ετικέτες επιλεγμένων ιταλικών κι ελληνικών κρασιών, αλλά και μια ολόκληρη συλλογή από digestifs -άλλωστε το εστιατόριο έχει βραβευτεί το 2009 για την καλύτερη οινική λίστα. Στο τέλος, αφήστε χώρο για το επιδόρπιο, γιατί σας περιμένει ένα   Semifreddo με γεύση αμυγδάλου και σοκολάτας, αλλά και το παραδοσιακό τιραμισού, όπως δεν το φτιάχνει  κανείς άλλος στην Ελλάδα.

Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο,  210 9818959