Φωτογραφία: Shuterstock/Desislava Lyungova
Φωτογραφία: Shuterstock/Desislava Lyungova
31|07|2018 11:55
SHARE
ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ

Δύο στοές στην Αθήνα που κρύβουν φθηνά μερακλίδικα μεζεδοπωλεία


Η Αθήνα είναι γεμάτη κρυμμένες γωνιές με καλομαγειρεμένο φαγητό που απογειώνει τη γεύση και περιμένουν να τις ανακαλύψετε -αν δεν τις έχετε επισκεφθεί ήδη σε κάποια διαδρομή σας στο κέντρο της πόλης.

Είτε σας αρέσουν οι κρεατομεζέδες, είτε προτιμάτε τα θαλασσινά, σε αυτά τα δύο μεζεδοπωλεία θα βρείτε πολλούς λόγους που θα σας κάνουν να τα επιλέξετε σε κάποια έξοδό σας. Στη «Στοά» μαγειρεύεται «οτιδήποτε μπορεί να συνοδεύσει ένα καραφάκι ούζο»: είναι μονίμως κατάμεστη από κόσμο που απολαμβάνει γνήσιες ελληνικές γεύσεις.

Το «Υποβρύχιο» είναι ονομαστό για την βαλκανική του κουζίνα και περιλαμβάνει όλα τα γνωστά, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που ετοιμάζει η μαμά μας, με ένα διαφορετικό twist που τα ξεχωρίζει.

Γνωρίστε τα δύο value for money μεζεδοπωλεία του κέντρου.

Η Στοά

Οι πιστοί του κέντρου αλλά και όσοι λατρεύουν ένα ουζάκι με καλό μεζέ, αποκλείεται να μην ξέρουν τη Στοά στη Θεμιστοκλέους. Κλεισμένη με μία γυάλινη πόρτα από το ’90 και μετά, είναι μονίμως κατάμεστη από κόσμο που απολαμβάνει τα θαλασσινά και τους κρεατομεζέδες.

Παλιότερα λεγόταν Καφενές. Πρωτοάνοιξε τον Φεβρουαρίο του 1995 από τον Κώστα και τον Διονύση κι είχε ελάχιστα τραπεζάκια στο βάθος. Οι δυό τους άρχισαν να μαγειρεύουν σε ένα πετρογκάζ και τα πρώτα πιάτα τους ήταν γαύρος τηγανητός, πατατούλες κομμένες στο χέρι, ομελέτες και φυσικά παστό χοιρινό με αυγά και καγιανά με παστό, την λεγόμενη στραπατσάδα, μιας και η καταγωγή τους είναι από τη Μεσσηνία. 

Σιγά σιγά το έμαθαν οι άνθρωποι της περιοχής, και το μαγαζί γέμισε με δικηγόρους, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργάτες, συνταξιούχους, που έρχονταν εδώ για να απολαύσουν το ουζάκι τους. 

Το 2004, η Στοά μεγάλωσε, απέκτησε περισσότερα τραπέζια, ενώ, πλέον ο κατάλογος ανανεώθηκε κι ενισχύθηκε.

Έτσι το 2012, όταν άδειασε το διπλανό κατάστημα, τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία, το πήραν και το ανακαίνισαν, κρατώντας βέβαια πάντα το γραφικό στυλ ενός παραδοσιακού μεζεδοπωλείου και έτσι γεννήθηκε η Νέα στοά.

Ο Διονύσης λέει ότι μαγειρεύουν οτιδήποτε μπορεί να συνοδεύσει ένα καραφάκι ούζο, γι’ αυτό, άλλωστε, ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά πυκνά, χωρίς, όμως, να αλλάζει χαρακτήρα κι ύφος.

Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το μανιάτικο παστό τους, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε κι η διάσημη λεύκη ταραμοσαλάτα τους. 

Πέρα από αυτά, εδώ  θα βρείτε καθημερινά θαλασσινούς μεζέδες και ψάρια όπως αθερίνα, γαύρο, μαρίδα, μπακαλιάρο, γαρίδες, μυρωδάτα μύδια- εξαιρετικό το μυδοπίλαφο-, μαλακά καλαμαράκια- δοκιμάστε τα γεμιστά με ντομάτα και τυριά- αλλά και υπέροχη καραβιδόψυχα.

 Τα ψάρια τα προμηθεύονται από την κεντρική αγορά από ψαράδες με τους οποίους συνεργάζονται χρόνια, ενώ τα κατεψυγμένα τους προϊόντα είναι πρώτης ποιότητας.

Αν πάλι προτιμάτε τα κρεατικά, υπάρχουν εκλεκτοί μεζέδες όπως κεφτεδάκια, μπριζολάκια ή μπιφτέκια,  ακόμα και χωριάτικο λουκάνικο. 

Όσο αφορά στις τιμές μην ανησυχείτε καθόλου, καθώς η Στοά είναι αυτό που θα λέγαμε value for money, αφού εδώ μπορείτε να βρείτε καλό φρέσκο ψαράκι σε γενναίες μερίδες, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

Θεμιστοκλέους 11,  Αθήνα, 210 382 5961

 

Το Υποβρύχιο

Θα το βρείτε περπατώντας στην Αιόλου στον αριθμό 102, αλλά θα πρέπει να κατεβείτε μερικά σκαλιά για να φτάσετε σε αυτό το παραδοσιακό καφενείο, γνωστό για την βαλκανική του κουζίνα.

Τα πράσινα τραπέζια που έχουν ζωγραφιστεί στο χέρι αποτελούν σήμα κατατεθέν του, ενώ οι εικόνες του βυθού στους τοίχους θα σας παραμυθιάσουν ότι βρίσκεστε σε Υποβρύχιο.

Ο Μιλέν από τη Βουλγαρία, εδώ και χρόνια, δημιουργεί με κέφι τα πιο όμορφα πιάτα και σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, που θα σας μείνει αξέχαστο.

Αν, μάλιστα, δουλεύετε στην περιοχή, μπορούν να σας φέρουν το γεύμα σας και στο γραφείο, σερβιρισμένο σε πορσελάνινα πιάτα.

Το μενού με τα μαγειρευτά καθημερινά αλλάζει- όλα αναρτώνται σε ταμπέλα αλλά και στη σελίδα του μαγαζιού στο facebook- ανάλογα με τη διάθεση της μέρας και το τι θα βρεθεί στην αγορά.

Θα λέγαμε ότι κατά βάση περιλαμβάνει όλα τα γνωστά ελληνικά πιάτα που ετοιμάζει και η μαμά μας,  με ένα twist διαφορετικό που τα κάνει ξεχωριστά και στη γεύση αλλά συχνά και στην εμφάνιση, μιας κι ο Μιλέν μαγειρεύει  επηρεασμένος από τις ρίζες του.

Για παράδειγμα εδώ o μουσακάς είναι πιο ελαφρύς, η ακριβής ονομασία του είναι μάλιστα  «πατάτες με κιμά ογκρατέν», όπως ακριβώς δηλαδή τον φτιάχνουν στην Βουλγαρία. 

Πάντως αν πετύχετε το λαχανορύζο, τη μελιτζάνα βεντάλια  ή τις φωλιές με σπανάκι με τρία αυγά  μην παραλείψετε να τα παραγγείλετε- θα εκπλαγείτε με το πώς ο σεφ  απογειώνει γευστικά πιάτα που πολλοί δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και μεγάλη ποικιλία σε κρέατα και ψάρια της ώρας, μακαρονάδες  a la minute και διάφορα ορεκτικά, αν προτιμάτε τις πιο κλασικές γεύσεις. 

Αν, πάντως, θέλετε να μυηθείτε στη βαλκανική κουζίνα, δοκιμάστε το πικάντικο αλλαντικό καρνάτσε,  ή τη σαλάτα λάβα που πραγματικά θα σας κάψει, μιας κι έχει καυτερή κόκκινη πιπεριά. 

Το Υποβρύχιο είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:30 το πρωί μέχρι και τις 8:30 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 8:30 μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα.

Αιόλου 102, Αθήνα, 210 3239960