Big Mouth
Big Mouth
19|08|2018 12:00
SHARE
ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ

Τα πιο νόστιμα σαντουιτσάδικα της Αθήνας -Από το ψωμάκι μέχρι τις πρώτες ύλες, όλα τέλεια


Δεν είναι σίγουρο αν η γέννηση του αγαπημένου μας σνακ οφείλεται πράγματι στον κόμη Σάντουιτς που το εμπνεύστηκε προκειμένου να μην χρειαστεί να σταματήσει την χαρτοπαιξία, όπως λέγεται, ή αν πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το σάντουιτς παραμένει το πιο αγαπημένο fast food σε όλο τον κόσμο.

Γρήγορο, όμως, φαγητό, πλέον, δεν σημαίνει απαραίτητα πρόχειρο και χαμηλής ποιότητας και πέντε καταστήματα στην Αθήνα το αποδεικνύουν έμπρακτα, κάνοντας τα σάντουιτς το πιο γκουρμέ έδεσμα, που μπορείτε να απολαύσετε στο χέρι.

1) Just Made 33

Όπως δηλώνει και το όνομά του, εδώ θα βρείτε χειροποίητες δημιουργίες που θα σας εντυπωσιάσουν. Τον κατάλογο έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος σεφ Αντρέας Λαγός. Από τα must του είναι και τα melted ή τα κλασικά σάντουιτς που γίνονται ανάρπαστα.

Το ψωμί φτάνει καθημερινά από τους τρεις καλύτερους φούρνους του κέντρου- τον Τάκη, την Πνύκα και τον Λυκαβηττό - το λάδι έρχεται από την Πύλο, και τα αλλαντικά είναι από τον διάσημο Αραπιάν. Ό,τι κι αν διαλέξετε, συνοδεύστε το με εξαιρετικό καφέ, την επιμέλεια του οποίου έχει ο βραβευμένος barista Αντώνης Καριώτης. Μάλιστα εδώ θα βρείτε και μερικά πολύ σπάνια blends.

Eυαγγελιστρίας 33 Αθήνα, 21 5525 8062

2) Big Mouth

Σε αυτή τη μικρή γωνιά στο κέντρο, σίγουρα δεν θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, αντίθετα, μάλλον θα το ανοιγοκλείνετε συνέχεια για να γευτείτε μέχρι τελικής πτώσεως τα λαχταριστά του σάντουιτς. Όλα από υλικά πρώτης ποιότητας σε μοναδικούς συνδυασμούς , που προέκυψαν μετά από αμέτρητους πειραματισμούς του Κώστα και του Νίκου Ισταυρίογλου, των δυο ιδιοκτητών του. Το ψωμί τους είναι από την «Πνύκα», ενώ τα αλλαντικά από τον Αραπιάν και τον Ζαρκαδίαν-  από τον τελευταίο προμηθεύονται και εξαιρετικό τυρί. Από τα best seller του καταλόγου είναι το Italiano, με ελληνικά κεφτεδάκια σε ιταλική σάλτσα, τυρί, πίκλες, κρεμμύδι και dijonese, το Chicken Deli ( με κοτόπουλο και μπέικον), το Pastoyrmaly με παστουρμά, αυγό τηγανητό και κασέρι, αλλά και το Belle Monto με καπνιστό μπούτι χοιρινό, μπέικον, μανιτάρια και κρεμμύδια σωτέ, σπανάκι, μουστάρδα και δυνατή σος blue cheese.

Πραξιτέλους 20, Αθήνα, 21 0325 0449

3) Σαν Φρανσίσκο

Μπορεί ο ιδιοκτήτης του ο Βασίλης Ραβέλας να το ονομάζει αναψυκτήριο, όπως θα δείτε όταν το επισκεφτείτε στην τζαμαρία-  μαζί με το όνομα φιγουράρει και μια ζωγραφιστή American style γέφυρα- όμως, εδώ μιλάμε για τον ναό του σάντουιτς. Πράγματι θα βρείτε πάνω από είκοσι πέντε διαφορετικές  παραλλαγές.  

Τα εξαιρετικά ψωμάκια που ο Βασίλης έψαξε να βρει πολύ και πλέον προμηθεύεται από τον «Ρίζο» τον Βοτανικό, η μυστική σος Σαν Φρανσίσκο, αλλά και τα αλλαντικά χωρίς MSG, που παίρνει από μια επιχείρηση στη Δράμα, αποτελούν σήμα κατατεθέν της ποιότητας των υλικών. Επιπλέον, αν δεν θέλετε να φάτε στο πόδι, μπορείτε να καθίσετε στο αναπαυτικό vintage καθιστικό στο βάθος, που θυμίζει το σαλόνι της γιαγιάς. Το κάθε σάντουιτς έχει το όνομα μιας γειτονιάς του Σαν Φρανσίσκο και σίγουρα θα δυσκολευτείτε να αποφασίσετε ποιο  να παραγγείλετε.    

Εμείς, πάντως, με κόπο διαλέξαμε το Στόους Τάουν με τυρί τσένταρ, αβοκάντο, μπέικον και σος φυσικά και το Αλκατράζ με χοιρινό με βότανα τυρί γκούντα, σως μουστάρδα –μέλι και σως μπάρμπεκιου, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει και το χορτοφαγικό Σλαουθ Μπιτς με ψητή φέτα, βιολογική ομελέτα και ντομάτα. 

Κεραμεικού 99, Αθήνα, 215 55 12 845

4) New York Sandwitches

 Άνοιξαν το 2011 και έμαθαν στους Αθηναίους πώς είναι το αυθεντικό Νεοϋορκέζικο σάντουιτς, μιας και στο Μεγάλο Μήλο το συγκεκριμένο πιάτο θεωρείται κανονικό γεύμα. Με δυο υποκαταστήματα τα-το ένα στους Αμπελόκηπους, το δεύτερο στο Σύνταγμα-  σερβίρει μοναδικά σάντουιτς και burgers αλλά και μοναδικό brunch.

Δοκιμάστε το Philly Chicken, με λεπτοκομμένο φιλέτο κοτόπουλο, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρι σωτέ, πράσινες πιπεριές και λιωμένο τυρί προβολόνε σε μαλακό πανίνι, ή το εκλεκτό Pastrami regular, με βοδινό delicatessen, σος μουστάρδας  και πίκλες σε φρέσκο χωριάτικο ψωμί. 
Αν πάλι θέλετε απλώς να κολατσίσετε, προτιμήστε μια Phlladelphia bagel, με γαλοπούλα, παστράμι, τυρί Φιλαδέλφεια ή φυστικοβούτυρο.

Σινώπης 3,  Αμελόκηποι, 21 0777 8475

Νίκης 23, Σύνταγμα, 21 0321 600

5) Guarantee

Στο Κουκάκι από το 1988, ο κύριος Κώστας-πρώην ανθυπολοχαγός- ψήνει μαζί με τη γυναίκα του την κυρία Χαρούλα τα πιο νόστιμα σάντουιτς της Αττικής.  

Εδώ μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας συνδυασμό, επιλέγοντας ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία υλικών: θα βρείτε  σπάνια τυριά και αλλαντικά, πολλά είδη ψωμιού (από λαγάνες μέχρι φραντζολάκια καμπαγιού και dunkel χωρίς γλουτένη), σπιτικές σάλτσες από τα χεράκια της κυρίας Χαρούλας  φρέσκα λαχανικά, αλλά και υλικά δικής του έμπνευσης, όπως ρόζμπιφ, αρνάκι ψητό,  χειροποίητες σαρδέλες, ή φιλεταρισμένο σολομό με μυρωδικά, θυμάρι και ροδάκινο.

Φυσικά στον κατάλογο θα βρείτε και προτεινόμενες παραλλαγές, σε περίπτωση που μπερδευτείτε και δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Δοκιμάστε την καμπαγιού με προσούτο, λεμόνι, σαλάτα  Κορέας και μαγιονέζα αβοκάντο, ή τη λαγάνα με τυρί καπνιστό πατάτες και τυροσαλάτα. 

Μην παραλείψετε να παραγγείλετε μαζί κι έναν φυσικό χυμό.

Βεΐκου 41, Κουκάκι, 210 9226.924

6) 7cactus

Σ’ αυτό το greek deli που έχει την υπογραφή του food blogger Γαβριήλ Νικολαϊδη, θα βρείτε σάντουιτς με πολλά, διαφορετικά είδη από ψωμί (καμπαγιού λευκή και μαύρη, ψωμί από καλαμπόκι, μικρασιάτικο κουλούρι), καθώς και ελληνικά τυριά και αλλαντικά. Δοκιμάστε τη λευκή καμπαγιού  με χούμους, λουκάνικο πράσου σε ροδέλες, λιαστή τομάτα και φέτα, την  καμπαγιού μαύρη με ουρά μοσχαρίσια, μαύρες ελιές, βασιλικό και πινακοτύρι, το  καλαμποκένιο ψωμί με καραμελωμένο κρεμμύδι, προσούτο Ευρυτανίας, γραβιέρα Νάξου και τοματίνια, ή το Μικρασιάτικο κουλούρι με κρέμα τυριών, αυγό τηγανητό και καπνιστό μπούτι. Η Veggie πρόταση του μαγαζιού είναι με ψωμί από καλαμπόκι με ταλαγάνι, μαρμελάδα τομάτας και φύλλα βασιλικού.

 Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, 21 3045 2865

7) Τυροκομείο Κωσταρέλου

Γνωστό για τυριά του και τα εκλεκτά ελληνικά του προϊόντα, το ντελικατέσεν του Κωσταρέλου στο Κολωνάκι, συνεργάζεται με τον γνωστό σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκου, που έχει να μας προτείνει απίθανους συνδυασμούς για γευστικά σάντουιτς. Δοκιμάστε αυτό με τη γραβιέρα, την καπνιστή μπριζόλα Δράμας και τη φρέσκια μπεσαμέλ μέσα σε ζεστό σταρένιο ψωμί, το Muffaletta µε μπριζόλα καπνιστή, μοσχάρι με πάπρικα και σαρδινέλα Δράμας και σαλάμι αέρος Λευκάδας με τάπεναντ από ελιές σε μπαγκέτα μπριός, αλλά και τσλαφούτι με φέτα Κωσταρέλου, μαζί  με ψητά λαχανικά, ρομέσκο και βασιλικό σε λευκή χωριάτικη μπαγκέτα.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι,. 210 7259000.