Ο «Πλάτανος» στην Κυψέλη σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μακριά από την Αθήνα | 0 bovary.gr
Ο «Πλάτανος» στην Κυψέλη σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μακριά από την Αθήνα | 0 bovary.gr
23|08|2018 14:15
SHARE
ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Ο «Πλάτανος» στην Κυψέλη σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μακριά από την Αθήνα


Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιφρονά και Αγίας Ζώνης, στα βόρεια του Ασύλου Ανιάτων και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Και πώς δεν θα γινόταν άλλωστε, αφού ο πανύψηλος πλάτανος της Κυψέλης έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας τόσων ιστοριών. Εδώ και 250 χρόνια περίπου, μάλιστα, θεωρείται προστατευόμενο είδος και ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. 

Παλιότερα από το 1938, εδώ στεγαζόταν ένα αγαπημένο καφενείο των κατοίκων της περιοχής, που σίγουρα ξέρετε αν έχετε δει την ταινία «Η θεία από το Σικάγο».

«Σβίγκο» το έλεγαν τότε και πήρε το όνομά του από τους σβίγκους, τα παραδοσιακά γλυκίσματα που μοιάζουν με λουκουμάδες, τα οποία προσέφερε το κατάστημα. Στα τραπεζάκια του, ο Ορέστης Μακρής συζητούσε με τους φίλους του για το πώς θα παντρέψει τις τέσσερις κόρες του. Αργότερα έγινε οικογενειακή ταβέρνα με την ονομασία «Πλάτανος» και σήμερα αν κι έχει αλλάξει ιδιοκτήτες, συνεχίζει την παράδοση σερβίροντας τσιπούρα και μερακλίδικους μεζέδες όλη τη μέρα.

«Το σημείο είναι σημαντικό και πολλοί άνθρωποι μας επισκέπτονται με νοσταλγία. Εδώ, άλλωστε, μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Ίσως οι βέροι Κυψελιώτες να έχουν μετακομίσει πια, αλλά τώρα επανέρχονται και κάθονται να απολαύσουν το ουζάκι τους κάτω από τον πλάτανο», μας λέει η κυρία Γεωργακοπούλου η καινούργια κυρία του μαγαζιού. 

Η ίδια με την οικογένειά της έχει και το παραδίπλα ψητοπωλείο, τους «Μερακλήδες», που από το 1986, παρακαλώ, ψήνει το καλύτερο κοκορέτσι και φτιάχνει απίθανο γύρο. Όλοι τους αγαπούν την περιοχή και σεβόμενοι την παράδοση αλλά και την αύρα της συγκεκριμένης ταβέρνας, έβαλαν ωραία τραπέζια κάτω από τη φυλλωσιά του πλάτανου και καθημερινά υποδέχονται τους πελάτες τους με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές συνταγές.

Εδώ πραγματικά νομίζεις βρίσκεσαι σε κάποιο χωριό, γι’ αυτό κι οι επιλογές του μενού περιλαμβάνουν τοπικές λιχουδιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος, συνοδεία φυσικά καλής λαϊκής κι έντεχνης μουσικής. 

Η φιλοσοφία της κουζίνας βασίζεται σε ένα αρμονικό πάντρεμα της παράδοσης με τις νέες τάσεις, ενώ πρωταρχικό μέλημα των ιδιοκτητών είναι η επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών. Κι όπως λέει και ο σεφ στον πάγκο του «όλα είναι σπιτικά, δεν θα βρείτε ούτε μαγιονέζα από το σουπερμάρκετ».

Ο Πλάτανος ξεκινάει να σερβίρει από το πρωί οπότε εδώ μπορείτε να απολαύσετε και τον καφέ σας κι αργότερα ένα ουζάκι ή τσίπουρο που έρχεται με μεζέ. Μπορείτε, επίσης, να παραγγείλετε μια φρουτάλια, ή αυγά μάτια με σύγκλινο Μάνης πάνω σε κιμά, για ένα παραδοσιακό ελληνικό πρωινό.

Από το μεσημέρι και μετά, ο Μιχαλης Ζάχαρης, ένα νέο παιδί με γνώση, διάθεση κι έμπνευση, μπαίνει στην κουζίνα, ανάβει τις φωτιές του κι ετοιμάζει απίθανα πιάτα.

Στον κατάλογο θα βρείτε από φάβα παντρεμένη με μανιάτικο σύγκλινο και χταπόδι με πλιγούρι μέχρι πιάτα με θαλασσινά, όπως γιουβέτσι με γαρίδες παντρεμένες με ούζο για γεύση, καλαμάρι γεμιστό με κιμά θαλασσινών και ρύζι, που σερβίρεται με βλίτα, ταραμά και λαδολέμονο εσπεριδοειδών, ντολμαδάκια θαλασσινών, φασόλια μαυρομάτικα με καλαμάρι και άρωμα ούζο, ή σαρδέλα γεμιστή, παντρεμένη με αλιάδα και κρεμμύδι.

Υπάρχει και μια ψητή παραλλαγή με σκορδαλιά, ιδανική για τσίπουρο. Σίγουρα συνοδεύστε το γεύμα σας με το διάσημο τζατζίκι του Πλάτανου, αλλά και μια φοβερή σαλάτα δικής τους έμπνευσης, που μοιάζει με την ελληνική αλλά είναι πολύ προχωρημένη.

Για τους κρεατοφάγους, προτείνουμε ανεπιφύλακτα αρνάκι τσιγαριαστό, σβησμένο με ρακή, κότσι χοιρινό με πατάτες τηγανητές – όχι τις συνηθισμένες αλλά ολόκληρες!-  και σος μπάρμπεκιου, αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια και πεκορίν, χοιρινή τηγανιά με κόλιαντρο και πιπεριές, ή κανταΐφάκια με παστουρμά.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σπεντζοφάι: τελείως  διαφορετικό από αυτό που ξέρετε και ολίγον πικάντικο αφού περιλαμβάνει λουκάνικο, λίγο παστουρμά και γαρίδες, ενώ εξαιρετικό είναι και το μαριναρισμένο  κοτόπουλο με ελληνικό γιαούρτι, μπύρα και χυμό λεμονιού, ή το συκώτι στη σχάρα με ντρέσινγκ σύκου, που αρέσει πολύ και στον υπεύθυνο του μαγαζιού, τον κύριο Δημήτρη Κωστούλα.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και πιάτα ημέρας, για τα οποία πρέπει να ρωτήσετε το ευγενέστατο προσωπικό.

Στο τέλος, αφήστε χώρο για ένα σπιτικό επιδόρπιο.

Έχουμε και λέμε: μιλφέιγ με παγωτό, αφρό σοκολάτας και παραδοσιακό ραβανί με παγωτό. Ενίοτε η κουζίνα βγάζει και νέες γεύσεις ανάλογα με τις διαθέσεις. Το βράδυ, πάντως, μπορείτε  να επισκεφτείτε τον Πλάτανο και για ένα ποτήρι  κρασί – εκτός από το πολύ καλό χύμα, θα βρείτε και λίγες εκλεκτές ετικέτες,-  ή ένα δροσερό κοκτέιλ. 

Σίγουρα, όμως, οι περισσότεροι θαμώνες του Πλάτανου προτιμούν  το ούζο που έρχεται από τη Μυτιλήνη και το τσίπουρο από την Άρτα, ενώ φυσικά υπάρχουν και εμφιαλωμένα.

Το ιδανικό μέρος για να τελειώσετε ευχάριστα μια καλοκαιρινή σας έξοδο στη Αθήνα που περιμένει υπομονετικά τους κατοίκους της να επιστρέψουν.

Τιμή ανά άτομο: 15- 20 ευρώ με ποτό

Aγίας Ζώνης 43 , Κυψέλη, 21 0861 2749