Pexels
Pexels
01|10|2018 13:00
SHARE
COFFEE TIME!

Εσπρέσσο, ελληνικός, καπουτσίνο -10 μαγαζιά στην Αθήνα για πραγματικό καφέ που σε τραβάνε από τη μύτη


Ο καφές στην ελληνική παράδοση κουβαλάει μια ολόκληρη φιλοσοφία: μερακλίδικος, με φουσκάλες ή χωρίς, από σπάνια χαρμάνια, στη χόβολη ή στο μπρίκι συντροφεύει την καθημερινότητα των ανθρώπων αιώνες.   

Σταδιακά, όμως, οι ρυθμοί της ζωής μάς έκαναν να ξεχάσουμε αυτή τη μικρή απόλαυση και ο καφές έγινε απλώς ένα άγευστο υγρό που πίναμε απλώς και μόνο για να ξυπνήσουμε. 

Σήμερα, όμως, οι νέες γαστρονομικές τάσεις επαναφέρουν τη μόδα του καφέ και δεν είναι λίγα τα μέρη στην πόλη που σερβίρουν εκλεκτά ροφήματα από ιδιαίτερες, ακόμα και πολύ σπάνιες ποικιλίες. Κι επειδή σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα του καφέ, εμείς σας προτείνουμε μέρη που σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσουν.

1) Mind the cup

Αυτό το υπέροχο καφέ, που κάνει λογοπαίγνιο με τη γνωστή φράση του μετρό, έχει βρεθεί στη λίστα του Βuzzfeed με τα «25 coffee shop που πρέπει να δει κανείς πριν πεθάνει». Εμείς, λοιπόν, είμαστε τυχεροί, γιατί δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερατλαντικό ταξίδι, αρκεί να φτάσουμε μέχρι το Περιστέρι. Εδώ το καβουρδιστήρι αλέθει ποικιλίες καφέ από όλο τον κόσμο και το μαγαζί γεμίζει μυρωδιές, στις οποίες δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Αιμιλίου Βεάκη 27, Περιστέρι, 21 0577 6010

2) Taf

Εδώ μιλάμε για τον ναό του καφέ, άλλωστε το μαγαζί δεν σερβίρει τίποτε άλλο! Η βιτρίνα της εταιρείας του Γιάννη Ταλούμη που είναι ένας από τους πρωτεργάτες του τρίτου κύματος καφέ θα σας ταξιδέψει σε όλες τις χώρες που παράγουν τους θαυματουργούς κόκκους.

Το όραμά τους, όπως οι ίδιοι λένε είναι να «μας προσφέρουν άφρυκτο καφέ μέσα από εντατική έρευνα και προτείνοντας μοναδικά γευστικά προφίλ καφέ, χάρη στη τεχνογνωσία και την μακρόχρονη εμπειρία που έχει η εταιρία στον τομέα της παραγωγής». Οπότε να ξέρετε ότι ό,τι πιείτε εδώ είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Εμμανουήλ Μπενάκη 7 Εξάρχεια, 21 0380 0014

3) Peek a blοom

Ένα από πιο ωραία μαγαζιά του κέντρου για να κάνετε ένα ωραίο διάλειμμα, το Peek the bloom που το όνομά του παραπέμπει στην αγγλική έκφραση για το κρυφτό, αλλά και στο λουλούδι που ανθίζει, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο μαύρο καβουρδιστήρι Giesen από την Ολλανδία. Εδώ, καβουρδίζονται οι εκλεκτοί σπόροι καφέ Wallace Family από την Κολομβία που καλλιεργούν με επιτυχία μια αρκετά μεγάλη οικογένεια σε υψόμετρο 1.800-2.000μ., παρά τις αντιξοότητες. Αυτός ο καφές στη συνέχεια «μεταμορφώνεται»  με τις μεθόδους V60, Chemex και Shyphon στο είδος που εσείς θα διαλέξετε. Μπορείτε να τον απολαύσετε με τη μέθοδο cold brew και κρύο.

Λέκκα 14, Σύνταγμα, 210-32.19.000   

4) KUDU

Η εταιρεία Kudu (που στα αιθιοπικά σημαίνει αντιλόπη) Coffee Roasters ιδρύθηκε από ανθρώπους με αγάπη και γνώση για τον καλό καφέ, οπότε οι κόκκοι που χρησιμοποιούνται επιλέγονται μετά από άπειρες γευσιγνωσίες και πειραματισμούς.

Ταυτόχρονα, για να διατηρούν αναλλοίωτα τα γευστικά χαρακτηριστικά τους προσφέρονται λίγες μέρες μόνο από το ψήσιμό τους. Εδώ ο κάθε καφές έχει τη δική του ιστορία και οι baristas του μαγαζιού είναι πρόθυμοι να σας την εξηγήσουν για να ξέρετε τι πίνετε. 

25ης Μαρτίου 22, Αθήνα, 21 7722 3040

5) Warehouse

To 2014 άνοιξε το πρώτο Warehouse στα Εξάρχεια, με πολλή αγάπη για τον speciality καφέ, το κρασί, την καλή κουζίνα και τα cocktail. Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου γωνία θα βρείτε, λοιπόν, έναν all-day χώρο στη λογική των speciality blends. Eδώ ο καφές ψήνεται στην Wisecup και προέρχεται από speciality, origin και premium ποικιλίες από όλο τον κόσμο, αν και οι ιδιοκτήτες δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στα χαρμάνια που έρχονται από τη Λατινική Αμερική και την Αιθιοπία.

Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου 21, Eξάρχεια, 215 540 8002

6) Kaya

Κρυμμένο σε μια στοά επί της οδού Βουλής, αυτό το χαριτωμένο μπαρ, που σερβίρει καφέδες μόνο στο χέρι, αξίζει να το ανακαλύψετε, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις του εσπρέσο, που κατά κοινή ομολογία είναι από τους καλύτερους της Αθήνας. Η φιλοσοφία του ακολουθεί κυρίως τα ιταλικά πρότυπα κι έχει μεγάλη ποικιλία σε χαρμάνια από Αιθιοπία, Ελ Σαλβαδόρ, Βραζιλία, Κολομβία κ.α. σε καλές τιμές, γι' αυτό και θα βρείτε μάλλον μια μεγάλη ουρά να περιμένει.

Βουλής 7 (εντός Στοάς Μπολάνη), Αθήνα, 2130284305

7) Mr Bean Coffee Roasters

Τρεις φίλοι δημιούργησαν αυτό το speciality espresso bar που θα σας κερδίσει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Εδώ θα γευτείτε καφέδες από την Αιθιοπία, το Μπουρούντι, το Ελ Σαλβαδόρ, ή την Κολομβία, που ανακαλύπτει και καβουρδίζει ο roaster της παρέας, ο Κωνσταντίνος Περπινιάς. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε τους καφέδες που σας άρεσαν για το σπίτι ή το γραφείο σε πολύ ξεχωριστές νέες συσκευασίες.

Εμμανουήλ Μπενάκη 20, Αθήνα, 21 0381 0899

8) The Underdog

Σε αυτόν τον υπέροχο χώρο στο Θησείο, που διαθέτει και μια κρυφή αυλή στο πίσω μέρος, θα πιείτε βραβευμένο καφέ. Ο αεικίνητος Τάσος Δεληχρήστος, Barista, roster αλλά και παγκόσμιος πρωταθλητής του «Coffee in Good Spirits» το 2008, έστησε μια δυνατή ομάδα σε έναν ναό του καφέ.

Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το espresso n’ tonic: είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει η ονομασία του, δηλαδή με tonic και δίπλα ένα μπουκαλάκι καφέ, που το συνδυάζετε μόνοι σας, ανάλογα με τα γούστα σας. Συχνά εδώ διοργανώνονται και σεμινάρια για baristas.  

Ηρακλειδών 8, Θησείο, 213 0365393.

9) Qahwa

Το όνομά του προέρχεται από την αραβική λέξη Qahwa (Κάφφα), που είναι παραφθορά τμήματα της αρχικής Αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-bunn, (κρασί του κόκκου), που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Το σήμα του καταστήματος προέρχεται από τη χημική ένωση της καφεΐνης και εναρμονίζεται πλήρως με την όλη του τη φιλοσοφία. Oι ιδιοκτήτες του είναι βραβευμένοι coffee specialists και ο κατάλογός του περιλαμβάνει μονοποικιλιακούς καφέδες και προσεκτικά επιλεγμένα ποιοτικά blends.

Από τα ατού του, το flat white στην κρύα εκδοχή του, αλλά και η μεγάλη ποικιλία χαρμανιών από την εταιρία Samba. Μπορείτε, αν θέλετε, να αγοράσετε καβουρδισμένο καφέ για το σπίτι.

Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω,  210 5695933.

10) Redd

Ο Ανδρέας Καροτσιέρης, roster και ιδιοκτήτης αυτού του καλαίσθητου μαγαζιού, μετράει πάνω από μια δεκαετία στον χώρο, και έχει εμμονή με τον καφέ, γι 'αυτό και πειραματίζεται αδιάκοπα για να προσφέρει και στους πελάτες του το καλύτερο. Εισάγει αυστηρά μικρές ποσότητες καφέδων τελευταίας σοδειάς, που καβουρδίζονται στο χέρι και αμέσως μετά αμέσως μετά χαρμανιάζονται, οπότε η γεύση είναι ασυναγώνιστη.

Εδώ, επίσης, όλοι οι πράσινοι καφέδες βρίσκονται σε προστατευμένη ατμόσφαιρα (σάκοι GrainPro ή  Vacum) και μόλις ανοιχθούν καβουρδίζονται σε λίγες μόνο ημέρες. Τέλος, θα βρείτε και ελληνικό με ελαφρά αρώματα από ξηρούς καρπούς.

Διονυσίου Σολομού 9, Ψυχικό, 210 6928050