Σερμπετόσπιτο: Ο παράδεισος των γλυκών βρίσκεται στου Ψυρρή -Ουρές για ένα γλυκό (σοκολάτα) της αγάπης | 0 bovary.gr
Σερμπετόσπιτο: Ο παράδεισος των γλυκών βρίσκεται στου Ψυρρή -Ουρές για ένα γλυκό (σοκολάτα) της αγάπης | 0 bovary.gr
13|10|2016 12:02
SHARE
ΣΕΡΜΠΕΤΟΣΠΙΤΟ

Σερμπετόσπιτο: Ο παράδεισος των γλυκών βρίσκεται στου Ψυρρή -Ουρές για ένα γλυκό (σοκολάτα) της αγάπης


Το Σερμπετόσπιτο εδώ και τρία χρόνια επανέφερε μια παλιά συνήθεια: Tις εξόδους για γλυκό.  Αυτό το μαγαζί, που οι  γλυκατζήδες της πόλης το θεωρούν δεύτερο σπίτι τους, βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων στην καρδιά του Ψυρρή.

Τα  τραπέζια του είναι πάντα γεμάτα,  ακόμα και τον Αύγουστο, που η Αθήνα αδειάζει. Οι θαμώνες του είναι κάθε ηλικίας και σίγουρα όποιος έρθει εδώ μια φορά  θα πάθει εθισμό. 

Ψυχή του μαγαζιού είναι φυσικά η Νάνσυ και ο σύζυγός, ο Σεραφείμ. Η Νάνσυ είναι μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα που έμαθε την τέχνη των γλυκών από την Πολίτισσα γιαγιά της. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στην Ιστορία της τέχνης στην Ιταλία.

Εκεί γνώρισε τον Σεραφείμ , που τότε ασχολούταν  με την εστίαση. Έτσι συνδύασαν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ενός με τη  δημιουργικότητά του άλλου και δημιούργησαν το Σερμπετόσπιτο.

«Τα γλυκά είναι σαν παιδιά μου», μας λέει η Νάνσυ, που πραγματικά εργάζεται νυχθημερόν και πάντα με το χαμόγελο για να προσφέρει στους πελάτες της το καλύτερο. Τα υλικά  της είναι πρώτης ποιότητας. Άλλωστε και η συμβουλή της ίδιας για όσους φτιάχνουν γλυκά στο σπίτι «είναι να μην επιλέγουν ποτέ δεύτερης διαλογής  πρώτες ύλες». 

Τα γλυκά του μαγαζιού χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Τα παραδοσιακά σιροπιαστά και τα γλυκά που έχουν ως βάση τη σοκολάτα κι αποτελούν δημιουργίες της ιδιοκτήτριας. Μετά από πολύ ψάξιμο, μελέτη και ταξίδια,  η Νάνσυ έχει φτιάξει πρωτότυπες συνταγές, που σερβίρονται σε πραγματικά χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.

Όλα  τα εδέσματα έχουν μια προσωπική ιστορία, όπως το «γλυκό της αγάπης»,  που γίνεται ανάρπαστο.  Είναι  ουσιαστικά μια σοκολατόπιτα με γεύση πραλίνα και το είχε παρασκευάσει  η Νάνσυ αποκλειστικά για τον Σεραφείμ, επειδή του αρέσει η σοκολάτα.  Του το σέρβιρε  μια Κυριακή, ενώ το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο. Εκείνος της είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να το εντάξουν στον κατάλογο. Στην αρχή  είχε τις επιφυλάξεις, αλλά τελικά όταν είδε την τρέλα που επικράτησε με το συγκεκριμένο  γλυκό, το κράτησε και του έδωσε αυτό το όνομα.

Αυτό όμως που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της είναι το γαμήλιο γλυκό, μια μπισκοτόπιτα που είχε φτιάξει η ίδια στον γάμο της, επειδή δεν ήθελε μια παραδοσιακή τούρτα.

Εγώ προσωπικά είμαι φανατική του κιουνεφέ, που έχει πάρει και δυο βραβεία γεύσης στην Κωνσταντινούπολη. Η Νάνσυ μού εξομολογείται ότι ταξίδεψε πολύ για να βρει την κατάλληλη συνταγή και να πετύχει  το αποτέλεσμα που ήθελε, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο. Σερβίρεται με αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, όπως και πολλά άλλα γλυκά, και είναι σκέτος πειρασμός. 

Δεν θα βρείτε μεγάλη ποικιλία  σε γεύσεις παγωτών,  γιατί η Νάνσυ επιμένει ότι το καϊμάκι συνοδεύει καλύτερα τις γεύσεις της.

Υπάρχει ένα πολύ δροσερό σορμπέ φράουλα  για τη φραουλόπιτα  και μια σοκολάτα πραλίνα, που την εισήγαγε πειραματικά αυτό το καλοκαίρι.

Το κατάστημα δέχεται παραγγελίες, αλλά  η Νάνσυ δεν  παρασκευάζει ποτέ κάτι που δεν της αρέσει: Μην της ζητήσετε δηλαδή μια τούρτα με Πόκεμον, γιατί δεν θα σας τη φτιάξει. Είναι  όμως πρόθυμη να πειραματιστεί και πολλές φόρες ζητάει από τους τακτικούς πελάτες να της φέρουν από τα ταξίδια τους φρούτα ή καρπούς για τα  γλυκά του κουταλιού της, που είναι εξαιρετικά.

Όλα τα προϊόντα  παρασκευάζονται καθημερινά και στο μαγαζί κι σε ένα προσωπικό εργαστήριο που έχουν οι ιδιοκτήτες τους και είναι πάντα φρέσκα.

Όμως τα σιροπιαστά γλυκά  σερβίρονται μετά από μερικές μέρες, γιατί  το μυστικό σε αυτή τη κατηγορία γλυκών είναι να δέσουν τα υλικά. Στο μπαϊράμι, ας πούμε, καλός μπακλαβάς θεωρείται αυτός που έχει φτιαχτεί μια εβδομάδα πριν.

Το Σερμπετόσπιτο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση,  που ξεχειλίζει από την αγάπη και το μεράκι της Νάνσυς και του Σεραφείμ, γι' αυτό αρνούνται πεισματικά να κάνουν  franchise.  Οι υπάλληλοι του καταστήματος είναι ευγενέστατοι και χαμογελαστοί.  Η Νάνσυ θεωρεί ότι δεν είναι  σερβιτόροι , αλλά πωλητές  της δουλειάς της, γι’ αυτό όλοι βάζουν τη ψυχή τους.

Θα σας εξηγήσουν με λεπτομέρεια κάθε γλυκό, αν θέλετε, και θα σας κεράσουν λικέρ μαστίχα. Αν αποφασίσετε να πάρετε και για το σπίτι, περιμένοντας στην ουρά μπορεί να δοκιμάσετε ζεστή αυθεντική σοκολάτα και να απολαύσετε λουκουμάκι Τσάρλεστον, εκείνα τα ωραία ροζ ζαχαρωτά με άρωμα τριαντάφυλλο που τρώγαμε όταν ήμασταν μικροί.

 Το Σερμπετόσπιτο, όπως λέει η Νάνσυ, πάνω απ’ όλα είναι ένα μαγαζί για να περνάει ο κόσμος καλά. Και  φαίνεται ότι έχει πετύχει  το στόχο του.