Vittoria Gati: Το νέο μαγαζί του Γιώργου Παπακώστα φέρνει ιταλικό αέρα με νότες Νέας Υόρκης στη Γλυφάδα   | 0 bovary.gr
Vittoria Gati: Το νέο μαγαζί του Γιώργου Παπακώστα φέρνει ιταλικό αέρα με νότες Νέας Υόρκης στη Γλυφάδα | 0 bovary.gr
08|12|2018 11:23
SHARE
VITTORIA GATTI

Vittoria Gati: Το νέο μαγαζί του Γιώργου Παπακώστα φέρνει ιταλικό αέρα με νότες Νέας Υόρκης στη Γλυφάδα


Το Vittoria Gati, που βρίσκεται στην πλατεία Νυμφών στη Γλυφάδα, είναι πραγματικά λόγος για να κατεβείτε στα νότια προάστια.

Η επιτυχία δεν είναι τυχαία, καθώς ο Γιώργος Παπακώστας που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα, έχει μακρά και μεγάλη ιστορία στον χώρο της εστίασης. Γιος του Γιάννη Παπακώστα, που πρώτος άνοιξε το Casa di pasta στο Κολωνάκι και σύστησε στους Αθηναίους μία άλλη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας, ο Γιώργος από μικρός μεγάλωσε μέσα σε εστιατόρια μαζί με τα αδέρφια του, τον Θανάση και τον Θεοφάνη. Έτσι, οι τρεις τους, αλλά πάντα υπό το άγρυπνο μάτι του πατέρα τους, πρωτοπορούν ακόμα μία φορά.   

«Χωρίς τις συμβουλές του πατέρα μας, νομίζω ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ξέρεις, ξεκίνησε από λαντζέρης στη Νέα Υόρκη και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να ανοίξει τέσσερα εστιατόρια. Αυτή η εμπειρία είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη», μας λέει ο Γιώργος που επιβλέπει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το όνομα του νέου εστιατορίου, επίσης, έχει τη δική του ιστορία: το Vittoria προέκυψε από μία μηχανή εσπρέσο μάρκας Vittoria Arduino που είχαν στο πρώτο τους μαγαζί στο Κολωνάκι. Ο Γιώργος εκεί έφτιαξε τον πρώτο espresso σε ηλικία 10 χρονών. 

«Ήταν η πρώτη μου δουλειά και έτσι τιμής ένεκεν αποφασίσαμε με τα αδέρφια μου να δώσουμε αυτό το όνομα στο μαγαζί. Το Gatti προέκυψε από έναν συνδυασμό των αρχικών μας, δηλαδή Γιώργος, Αθανάσιος, Θεοφάνης και Ιωάννης. Λειτουργούμε πάντα ως οικογένεια, όσα κάνουμε είναι προϊόν και αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας», μας εξηγεί.

Ο Γιώργος ξεκίνησε σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα, αλλά μία μέρα μετά από το μάθημα, τηλεφώνησε στον πατέρα του και του είπε ότι θέλει να φύγει για Αμερική. Εκεί άλλωστε μεγάλωσε. Ο κύριος Παπακώστας είπε αμέσως το ναι και έτσι βρέθηκε να σπουδάζει στο διάσημο French Culinary Institute στο Soho. Στη συνέχεια, έμεινε στη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε για μία δεκαετία.

«Η Νέα Υόρκη είναι μία μεγάλη εμπειρία, ένα πανεπιστήμιο από μόνη της, όμως, είναι δύσκολο εκεί πλέον να ανοίξεις ένα δικό σου εστιατόριο, σχεδόν ακατόρθωτο. Γι’  αυτό επέστρεψα, συν ότι γενικώς είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι αλλαγές. Δεν μπορώ να μείνω σε ένα σημείο. Έτσι, γύρισα στην Αθήνα και ανοίξαμε το Burger Joint στη Γλυφάδα και δύο χρόνια μετά, το δεύτερο μαγαζί στο Νέο Ψυχικό. Επίσης, λατρεύω την ιταλική κουζίνα. Από μικρός μεγάλωσα τρώγοντας ιταλικά πιάτα. Γι’ αυτό φέτος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Vittoria Gatti, φέρνοντας μία διαφορετική βερσιόν της ιταλικής κουζίνας, πιο φρέσκια πιο μοντέρνα, στο πνεύμα περισσότερο των ιταλικών ρεστοράν πού θα βρει κανείς στη Νέα Υόρκη. Επόμενος σταθμός ελπίζω να είναι κάτι μεξικάνικο», μας εξομολογείται.

Την διακόσμηση του χώρου έχει επιμεληθεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Desani London. Φωτεινό και ψηλοτάβανο με υπέροχους καναπέδες, το μαγαζί αποπνέει έναν lifestyle χαρακτήρα, ανοίγει από νωρίς το πρωί με επιλογές για πρωινό, ενώ σύντομα, τα Σαββατοκύριακα θα σερβίρει και αμερικάνικο brunch! 

«Βασικά είναι ένα μαγαζί για τις γυναίκες. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που λατρεύουν οι κυρίες, γιατί εμείς οι άνδρες ένα πράγμα θέλουμε: να είστε ικανοποιημένες», μας λέει γελώντας ο Γιώργος, που χαιρετάει την μητέρα του, η οποία πέρασε να τους πει ένα γεια, γιατί έχει μέρες να τους δει από κοντά.

To μενού που επιμελείται ο ίδιος κι εκτελεί ο Νίκος Κωστόπουλος με την δημιουργική ομάδα της κουζίνας είναι εποχιακό και θα αλλάζει κάθε τρεις μήνες, ενώ οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται εδώ έρχονται από την Ιταλία κι από μικρούς επιλεγμένους Έλληνες  παραγωγούς.
Τα πιάτα που θα βρείτε στον κατάλογο τα έχει εμπνευστεί ο Γιώργος, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με πιο σύγχρονες τεχνικές, ενώ πολλά αυτά από αυτά κουβαλούν τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα κι ολόφρεσκα, τα κρεατικά δικής τους εισαγωγής (Black Angus, Wagyu) και οι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ζύμη ωρίμανσης, εντυπωσιάζοντας με τους συνδυασμούς τους.

Ξεκινήστε με μια από τις ευφάνταστες σαλάτες, όπως την Kale με φρέσκα λαχανικά, πλιγούρι, φιστίκι Αιγίνης, αβοκάντο, citrus vinaigrette, ή την Spinaci Bambino με baby σπανάκι, crostini κατσικίσιου τυριού, καραμελωμένο φουντούκι, crispy pancetta και  vinaigrette μέλι.  

Από ορεκτικά, ξεχωρίζουν τα κεφτεδάκια, με σάλτσα marinara και mozzarella, αλλά και τα μύδια, με γλυκό σκόρδο, chili και limoncello. Στις πίτσες θα βρείτε έξι διαφορετικές παραλλαγές. Εμείς δοκιμάσαμε την Carciofi με αγκινάρα, fior di latte, provolone, μανιτάρια, κρέμα, ρόκα, salam, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι και η Porcini με fontina, fior di latte και τρούφα.

Συμπληρώστε την απόλαυση με μια pasta, όπως την Paccheri alla Vodka (σάλτσα marinara, κρέμα, vodka) που σερβίρεται σε δυο εκδοχές: με κοτόπουλο ή σολομό gravlax, την Spaghetti Gamberi (γαρίδες, marinara, αστεροειδή γλυκάνισο, pernod) ενώ δεν λείπουν και πιο κλασικά πιάτα, όπως οι Pappardelle Bolognese.

 

Ο Γιώργος πάντως αγαπάει ιδιαιτέρως το Reginette Cacio Pepe, με σπασμένο πιπέρι και pecorino Sardo, που θεωρεί ότι κρίνει την τεχνική ενός σεφ, καθώς μόνο από δυο υλικά πρέπει να φτιαχτεί η τέλεια μακαρονάδα.

Στα κυρίως πιάτα, θα βρείτε Wagyu Short Rib με sauce Bordelaise και πουρέ πατάτας, το Piccatina al Limone (μοσχαρίσια φιλετάκια γάλακτος, λεμόνι, πουρέ πατάτα) που είναι και το αγαπημένο του Γιώργου, καθώς ήταν από τα πιάτα που έτρωγε ως παιδί, μια εξαιρετική Tagliatta με μανιτάρια pleurotus, φλέβες παντζάρι και salsa verde, ενώ αν προτιμάτε τα ψάρια μπορείτε να επιλέξετε ένα λαβράκι, με φινόκιο, κάπαρη, τομάτα cherry, και καραμελωμένο cipollini, ή σολομό με πουρέ πατάτας και vinaigrette τομάτα.

 

Το Vittoria Gatti διαθέτει και μια εντυπωσιακή μπάρα, όπου μπορείτε να απολαύσετε signature cocktails, όπως το Yellow Dawn με μαρμελάδα κάππαρης ή ένα Bellini με σπιτικό πουρέ από ροδάκινο, ενώ θα βρείτε μια εξαιρετική ποικιλία από επιλεγμένες, ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. 

Είκοσι από αυτές σερβίρονται και σε ποτήρι, ενώ συχνά με τη μέθοδο corovin θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ σπάνιες ποικιλίες σε προσιτές τιμές.

Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, 21 0894 4491