Tζάκι σε καφέ. Φωτογραφία: Shutterstock/Marko Poplasen
Tζάκι σε καφέ. Φωτογραφία: Shutterstock/Marko Poplasen
08|01|2019 12:04
SHARE
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Τα καλύτερα μέρη στην Αθήνα για να πιεις τον καφέ σου δίπλα στο τζάκι


Μία ο Ραφαήλ μία η Σοφία και ο Τηλέμαχος, ο καιρός έκλεισε στα σπίτια τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.

Επειδή όμως η κακοκαιρία φαίνεται να μην τελειώνει ακόμα, δεν υπάρχει λόγος να αποξενωθούμε. Οπότε οργανώνουμε παρέες, βρίσκουμε μέρη ζεστά και χουχουλιάρικα και πίνουμε έναν καφέ δίπλα στο τζάκι.

 

 Γιασεμί

Από τα πιο γνωστά καφέ της Πλάκας, ρομαντικό και vintage, το Γιασεμί είναι διάσημο εντός κι εκτός συνόρων.  Αυτό όμως που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι διαθέτει και τζάκι, όπως πολλά από τα παλιά σπίτια των Αθηνών . Το πρωί εδώ μπορείτε να απολαύσετε και vegetarian πρωινό από μπουφέ, να πιείτε φυσικά το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, το τσάι γιασεμί και να φάτε την συγκλονιστική χειροποίητη πορτοκαλόπιτα. Ε, μετά από όλα αυτά, σίγουρα θα έχετε ξεχάσει το κρύο!

Μνησικλέους 23, Πλάκα, 213 0417937

Τα Αναφιώτικα

Λίγο πιο πάνω, στη χαρακτηριστική γειτονιά της Αθήνας, θα βρείτε και τα Αναφιώτικα. Σίγουρα το καλοκαίρι θα έχετε δροσιστεί στα τραπεζάκια αυτού του παραδοσιακού καφενείου-μεζεδοπωλείου, αλλά πρέπει να ξέρετε πως και τον χειμώνα η εσωτερική του σάλα διαθέτει τζάκι, το οποίο «στεφανώνεται» από μια τοιχογραφία των Αναφιώτικων. Απολαύστε αχνιστό, μυρωδάτο καφέ από νωρίς το πρωί, ενώ αργότερα, αν πεινάσετε, μπορείτε να παραγγείλετε ουζάκι με λαχταριστές ποικιλίες.

Μνησικλέους 24Β και Λυσίου, Πλάκα,  210 3244428

Γεασεμί. Φωτογραφία: Facebook/Γιασεμί
Γεασεμί. Φωτογραφία: Facebook/Γιασεμί

Το καφενείο

Στεγάζεται σε ένα κτίριο 400 χρόνων στην Πλάκα, που αποτελούσε κατοικία πολλών Ελλήνων γνωστών και μη. Ρετρό έπιπλα και μια αισθητική που σε ταξιδεύει στον χρόνο, ενώ σε περίοπτη θέση ξεχωρίζει το τζάκι, που  θερμαίνει με τις φλόγες του το κατάστημα. Στη θράκα του ψήνονται πατάτες που στην συνέχεια ανοίγονται και γεμίζονται με φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας, τυρί και μπαχαρικά, ενώ από τον κατάλογο μπορείτε να διαλέξετε έξτρα μεζεδάκια, γιατί ως γνωστόν το κρύο ανοίγει την όρεξη.

Επιχάρμου 1, Πλάκα, 2103246916

Σπείρα

Στέκι της νεολαίας στα Εξάρχεια, που φημίζεται για τις  χαμηλές τιμές του -εδώ θα πιείτε καφεδάκι με δυο ευρώ-  που χωρίζεται σε δυο ορόφους.  Στον δεύτερο βρίσκεται και το τζάκι το οποίο τις κρύες μέρες ανάβει και ζεσταίνει τις καρδιές των θαμώνων. Επίσης στο κατάστημα υπάρχει και τάβλι, όποτε μπορείτε να ξεχαστείτε, παίζοντας καμιά παρτίδα.

Μεσολογγίου 5, Αθήνα, 21 5505 2827

 Άρωμα Πλατείας

Ένας υπέροχος πολυχώρος στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με καλόγουστη διακόσμηση και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς χώρους, με τη δική του αισθητική ο καθένας- το τζάκι βρίσκεται στο κάτω μπαρ-  όπου μπορείτε να πιείτε καφέδες, να δοκιμάσετε σπιτικά γλυκά, burgers, pizza, αλλά και barfood υπό τους ήχους jazz-blues το πρωί. Το βράδυ το σκηνικό αλλάζει, από τα ηχεία ακούγονται μουσικές επιλογές soul-funk-rock που επιμελούνται γνωστοί DJs, οπότε το Άρωμα πλατείας μετατρέπεται σε ένα cozy μπαράκι για να απολαύσετε το ποτό σας.

25ης Μαρτίου 19, Νέα Σμύρνη, 21 0935 7505

Παλιάτσος. Φωτογραφία: Facebook/Παλιάτσος
Παλιάτσος. Φωτογραφία: Facebook/Παλιάτσος

 Παλιάτσος

Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια, θα βρείτε στον Παλιάτσο, στην Πεντέλη, ένα  all day music restaurant, που θυμίζει ευρωπαϊκό μπιστρό, και είναι γεμάτο  σπάνια αντικείμενα και έπιπλα που έχει μαζέψει ο ιδιοκτήτης του, ο κύριος Λουκάς από τα πολλά ταξίδια του ανά την υφήλιο. Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα με ένα καλό πρωινό ή brunch, το μεσημέρι να δοκιμάσετε τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του σεφ, ενώ το βράδυ πιείτε το ποτό σας, ακούγοντας καλή  μουσική. Tο μαγαζί μάλιστα φιλοξενεί εκπληκτικά lives και διοργανώνει ξεσηκωτικά πάρτι. Αν έχετε παιδιά,     υπάρχει και το Παλιατσάκι, που υποδέχεται τους μικρούς του φίλους σε έναν χώρο που μοιάζει με παραμύθι, ενώ συχνά εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και παραστάσεις.

Πλατεία Αγίας Τριάδος, Παλαιά Πεντέλη, 210 8100889

Safe house

Αναμφίβολα το απόλυτο χειμωνιάτικο στέκι που βρίσκεται στον Διόνυσο, όποτε αυτές τις μέρες αν το επισκεφτείτε θα δείτε χιόνι! «Α place to relax», το ονομάζουν οι ιδιοκτήτες του και γι’ αυτό έχουν φροντίσει στον χώρο να βρίσκονται μαξιλάρες αλλά και δυο αναμμένα τζάκια που δίνουν την αίσθηση ενός σαλέ στο βουνό. Δοκιμάστε το ρόφημα τζίντζερ με κανέλα, ή μια χορταστική σούπα μεταξύ άλλων, ενώ αργότερα διαλέξετε ένα από τα ζεστά in house cocktails του!

Λεωφόρος Διονύσου και Βακχών, Διόνυσος, 210 8005693

Καταφύγιο Μπάφι

Αν έχετε διάθεση για μια μικρή εκδρομή, μπορείτε να πάτε μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, όπου θα βρείτε το φιλόξενο καταφύγιο Μπάφι. Προσοχή βέβαια αυτές τι μέρες, καλό είναι να έχετε ενημερωθεί πριν ξεκινήσετε για την κατάσταση του δρόμου και να έχετε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα (γκέτες, ζεστά  ρούχα και μπατόν, αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία). Απολαύστε σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, χειροποίητες χωριάτικες πίτες, γλυκά ταψιού και ζεστά ροφήματα. Από τα must η φασολάδα και η χορτόσουπα. Πιείτε ένα ρακόμελο, ή ένα τσάι του βουνού και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, 2102403556