Mastello
Mastello
10|02|2019 12:00
SHARE
MASTELLO

Mastello: Το φημισμένο εστιατόριο της Άνδρου με τα θαλασσινά πιάτα ήρθε στην Αργυρούπολη


Όσοι έχετε επισκεφτεί την πανέμορφη Άνδρο, αποκλείεται να μην έχετε ακούσει για το Μastello, ένα μοναδικό εστιατόριο στο Μπατσί που ειδικεύεται στα θαλασσινά.  

Δημιούργημα τριών φίλων, του Στέλιου Δρόσου, του Μιχάλη Σάτμαρη, που στην αθηναϊκή εκδοχή έχει και την επίβλεψη της κουζίνας, και του Παναγιώτη Δεκαβάλλα, το Μastello ήρθε να καλύψει ένα κενό στη γαστρονομική σκηνή του νησιού, όπου αφθονούν οι παραδοσιακές ταβέρνες, αλλά έλειπε ένα εστιατόριο με δημιουργική ελληνική κουζίνα και θαλασσινές γεύσεις.

Και φαίνεται πως τα κατάφεραν, αφού το μαγαζί της Άνδρου έχει κερδίσει Xρυσή Yποψηφιότητα για το «Gold Award of Quality & Taste 2019» στον Πανελλαδικό Θεσμό Βραβείων ποιότητας και γεύσης των Estiatoria.gr Premium Awards στην κατηγορία «Ψάρι-Θαλασσινά», βάζοντας το νησί στον χάρτη της υψηλής γαστρονομίας.

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα χώρο, όπου κάποιος μπορεί να έρθει να πιει το τσίπουρο ή το ούζο και να το συνοδεύσει με ένα ιδιαίτερο πιάτο», μου εξηγεί ο Στέλιος.

Ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.

Μάλιστα, πολλοί από τους πελάτες μας μάς έλεγαν συνέχεια να ανοίξουμε κι ένα κατάστημα στη Αθήνα.

Οπότε όταν βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος, είπαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η βασική μας φιλοσοφία στηρίζεται στο καλό φαγητόστην ψαροφαγία, φυσικά, και τα ανδριώτικα προϊόντα.

Η αθηναϊκή εκδοχή του Μastello βρίσκεται στην Αργυρούπολη.

Στον χώρο αυτό παλιότερα υπήρχε ένα σουβλατζίδικο, αλλά τα παιδιά το ανακαίνισαν από την αρχή, μόνοι τους, υιοθετώντας ένα μοντέρνο μίνιμαλ στυλ που συνδυάζεται ευφάνταστα με νησιώτικα στοιχεια.

Οι αποχρώσεις, φυσικά, κινούνται στους τόνους του γαλάζιουτα λευκά τραπέζια και οι καρέκλες συνθέτουν μια κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, ενώ τα φωτιστικά είναι φτιαγμένα από ξύλινα δοχεία, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του μαγαζιού-  το μαστέλο είναι ένα ξύλινο δοχείο.

Οι μεγάλες τζαμαρίες και  οι τέντες που τώρα είναι κατεβασμένες, το καλοκαίρι ανοίγουν, δημιουργώντας στην ουσία ένα είδος εξωτερικού χώρου.

 Κι επειδή είπαμε ότι το Μastello επιμένει ελληνικά, από τα ηχεία θα ακούσετε έντεχνη ελληνική μουσική.

Την επιμέλεια του καταλόγου έχει ο έμπειρος Γιάννης Στανίτσας, ο οποίος πειράζει δημιουργικά παραδοσιακές συνταγές.

Φυσικά, οι πρώτες ύλες έρχονται από την Άνδρο και μικροπαραγωγούς με τους οποίους το εστιατόριο έχει σταθερή συνεργασία -όσο για τα θαλασσινά που θα τα επιλέξετε από μια εκπληκτική ψαριέρα –βαρέλι, φτάνουν από διάφορα μέρη των Κυκλάδων κι ακολουθούν σαφώς την εποχικότητα, όποτε αυτή την περίοδο μην ζητήσετε σαρδέλες στα κάρβουνα, γιατί δεν θα βρείτε.

 Ξεκινήστε με ένα τσίπουρο και με μια τριλογία του ταραμά που προτείνουν οι σεφ για ορεκτικό, ή το τηγανιτό χταπόδι με μαρμελάδα ντομάτας.

Από τα κυρίως πιάτα, ξεχωρίζουν το μυλοκόπι φρικασέ με καυκαλίθρες, ένα ιδιαίτερο πιάτο που κατά βάση γίνεται με κρέας, εδώ, όμως, αλλάζει χαρακτήρα, διατηρώντας τα  βασικά του χαρακτηριστικά, ένα εξαίσιο φιλέτο λαβράκι που σερβίρεται με ξινό τραχανά, η ροφομακαρονάδα με το ζουμί του ροφού και αυγοτάραχο, μια ψαρόσουπα βελουτέ – θα λέγαμε ότι μοιάζει με πηχτή ψαριού-, αλλά και ριζότο καραβίδας με μελάνι σουπιάς. 

Φυσικά, αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε το ψάρι της επιλογής σας, να σας το φτιάξουν όπως εσείς επιθυμείτε, ενώ οι λάτρεις της κρεατοφαγίας θα βρουν παραδοσιακές ανδριώτικες συνταγές: η μία με κατσικάκι και η άλλη με κόκορα κοκκινιστό.

Στην κάβα, θα βρείτε αποστάγματα και παλαιωμένα τσίπουρα ή ούζα, δώδεκα ετικέτες από λευκό κρασί, πέντε σε κόκκινο και τρεις σε ροζέ- όλες από ελληνικούς αμπελώνες-, ενώ για επιδόρπιο, δοκιμάστε μια ιδιαίτερη πανακότα με σως ούζου, μόλε σοκολάτας, ή  χαλβά με αποξηραμένα φρούτα.

Στο τέλος, περάστε από το delicatessen του μαγαζιού, όπου θα βρείτε εκλεκτά προϊόντα από το όμορφο νησί της Άνδρου φτιαγμένα από το γυναικείο συνεταιρισμό του νησιού, κι αγοράστε για το σπίτι  νόστιμα τοπικά εδέσματα, όπως τυριά, μαρμελάδες, τσίπουρο, ακόμα και κάπαρη.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Σάββατο: 14.00-00.00

Κυριακή: 13.00-00.00

Τιμή ανά άτομο: 20-30 ευρώ

Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη 210-9944466