Το Νοel αποκτά... άρωμα Μεξικού -Σομπρέρο και τεκίλα στο μαγαζί που αξίζει να μπεις και μόνο για να το... χαζέψεις! | 0 bovary.gr
Το Νοel αποκτά... άρωμα Μεξικού -Σομπρέρο και τεκίλα στο μαγαζί που αξίζει να μπεις και μόνο για να το... χαζέψεις! | 0 bovary.gr
04|11|2016 13:57
SHARE
ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το Νοel αποκτά... άρωμα Μεξικού -Σομπρέρο και τεκίλα στο μαγαζί που αξίζει να μπεις και μόνο για να το... χαζέψεις!


Στο Μεξικό «Agaveria Noel»  ονομάζεται η «Ημέρα των Νεκρών».

Γιορτάζεται δύο μέρες, την 1η Νοεμβρίου και την 2η Νοεμβρίου και σύμφωνα με την παράδοση, τότε επιστρέφουν οι νεκροί στη γη και τα αγαπημένα τους πρόσωπα τους υποδέχονται με κεράσματα και δώρα. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στη χώρα και την τιμούν πανηγυρικά. Μοιάζει κάπως με το δυτικότροπο Halloween, που τελευταία έχει έρθει και στην Ελλάδα. Η λαϊκή αυτή παράδοση πάντως  έχει ιστορία  3.000 χρόνων, χρονολογείται από την   εποχή των Αζτέκων, οι οποίοι γιόρταζαν τον ένατο ημερολογιακό τους μήνα  προς τιμή της θεότητας Miccailhuitontli , της Κυρίας των Νεκρών, ή αλλιώς Catrina. 

Το Νoel (Κολοκοτρώνη 59Β) αποφάσισε να  τιμήσει αυτή την πανάρχαια παράδοση και να μας μυήσει στα μυστικά της μεξικανικής κουλτούρας. Έτσι μετατρέπει όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου (6, 13, 20 & 27) μετά τις 19:00, τον  εντυπωσιακό χώρο του Μπλε, σε ένα Pop Up Bar και μας ταξιδεύει. 

Ξεθάψτε  λοιπόν το σομπρέρο σας. Ξεσκονίστε τους δίσκους mariachi κι ετοιμαστείτε για  μεξικάνικη φινέτσα.  Εδώ θα μάθετε τα πάντα για την αγαύη.  Όχι, δεν πρόκειται για την τραγική βασίλισσα, αν και σε αυτήν χρωστάει το όνομά της,  αλλά για το αγαπημένο φυτό των Μεξικανών, απ’ όπου παράγεται το μεσκάλ και η τεκίλα.  Στην Ελλάδα, η αγαύη είναι γνωστή ως αμάραντος. Η τεκίλα παράγεται από τους χυμούς μιας συγκεκριμένης ποικιλίας, της μπλε αγαύης,  και μάλιστα βάσει νόμου, ενώ  το μεσκάλ παρασκευάζεται από 30 διαφορετικές ποικιλίες.  Αυτή είναι και η βασική τους διαφορά.  

Κάθε Κυριακή, στο Noel  θα έχετε την  ευκαιρία να  γνωρίσετε την μεξικάνικη κουλτούρα,  δοκιμάζοντας  αποστάγματα τεκίλας και  μεσκάλ. Θα βρείτε πάνω από 12 και ετικέτες μεσκάλ, διάφορες ποικιλίες αγαύης, αλλά  12 και πλέον ετικέτες τεκίλα, όλες προερχόμενες από διάφορα χωριά και μέρη του Μεξικού. Τα αποστάγματα θα σερβίρονται σε μερίδες των 30ml,  αλλά και των 60ml.  

Ακόμα, θα υπάρχουν 3 διαφορετικές γευστικές δοκιμές (tasting flights), σε ειδικές τιμές, που σας δίνουν  την δυνατότητα να δοκιμάσετε παράλληλα  3 ή 4 διαφορετικά premium αποστάγματα, που θα κατηγοριοποιούνται με βάση κάποιο χαρακτηριστικό τους: Tεκίλες από 30ml το κάθε ποτήρι,  ή διαφορετικά μεσκάλ  από την ίδια ποικιλία αγαύης μεν,  αλλά από διαφορετικές περιοχές

Παράλληλα, η ομάδα των εφευρετικών bartenders του Noel  θα δημιουργήσει  8  κοκτέιλ,  με βάση το μεσκάλ και την τεκίλα.  Επίσης για πρώτη φορά θα  έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στη  Αθήνα και την μπίρα Pulq, που περιέχει  μεσκάλ  και ζυμώνεται  στους 10,5 αλκοολικούς βαθμούς. 

Φυσικά θα υπάρχει και μεξικάνικο φαγητό, για να μην ζαλιστείτε. Το  μενού της  βραδιάς θα επιμεληθεί ο Γιώργος Κωφός.  

Tips για να απολαύσετε τη βραδιά ως γνήσιο Μεξικανοί

Στο Μεξικό,  η τεκίλα  πίνεται ως έξης:  Γλείφοντας το αλάτι  πρώτα  από  το σφηνοπότηρο με τον δείκτη και τον αντίχειρα,  για να μειωθεί το «κάψιμο» της αλκοόλης,  κι έπειτα δαγκώνοντας  μια φέτα λεμονιού  ή λάιμ, που ενισχύει τη γεύση. Βέβαια η αλήθεια είναι πως το λάιμ και το αλάτι  κατά βάση χρησιμοποιούνται  για  να ξεγελούν  τους άπειρους πότες,  ώστε να ανέχονται  τα κατώτερα ποιοτικά ποτά. Όμως η πραγματική τεκίλα έχει τέλεια γεύση από μόνη της και δε χρειάζεται  γαρνιτούρες. Οπότε εδώ στο Νoel τολμήστε τη σκέτη. Θα σας πρότεινα μάλιστα να τη ζητήσετε σε ποτήρι κονιάκ, για να τη μυρίσετε καλύτερα. 

Πριν πιείτε μια γουλιά, υγράνετε τη γλώσσα σας και πάρτε μια μικρή ανάσα.  Στη σκουρόχρωμη τεκίλα συνηθίζεται η προσθήκη μιας φέτας πορτοκαλιού.  

Υπάρχουν  τρεις βασικοί τύποι τεκίλας ανάλογα με το χρόνο «ωρίμανσης» που απαιτούν: η Blanco (λευκή), η οποία εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξή της ή μέσα σε 60 μέρες, η Reposado,  που  έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά λιγότερο από ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια,  και η Anejo, η οποία έχει ωριμάσει για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά λιγότερο από τρία, σε μικρά δρύινα βαρέλια.   Μπορείτε να δοκιμάσετε και τις τρεις και να διαλέξετε ποια ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας. Salud!

Και επειδή μια βόλτα στο Noel δεν είναι ποτέ βαρετή: