Πίνεις καφέ διαβάζεις και βιβλίο -6 art cafe στην Αθήνα | 0 bovary.gr
Πίνεις καφέ διαβάζεις και βιβλίο -6 art cafe στην Αθήνα | 0 bovary.gr
18|11|2016 11:30
SHARE
COFFEE & BOOKS

Πίνεις καφέ διαβάζεις και βιβλίο -6 art cafe στην Αθήνα


«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», έλεγε ο Κικέρωνας, για να τον συμπληρώσει μερικούς αιώνες μετά ο Μπόρχες, γράφοντας πως φαντάζεται τον παράδεισο σαν μια βιβλιοθήκη.

Εμείς λοιπόν βρήκαμε τα πιο όμορφα και κομψά βιβλιοπωλεία-καφέ στην Αθήνα και σας προτείνουμε να τα επισκεφτείτε. Δεν ξέρω αν θα βρείτε τον παράδεισο, αλλά σίγουρα θα αναζωογονηθείτε.

Βιβλιοθήκη ΒΟΛΑΝΑΚΗ

Σε ένα μικρό στενό πάνω στη Στουρνάρη , στον αριθμό 11 ,πολύ κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, θα βρείτε αυτό το καλόγουστο καφέ που ιδρύθηκε από την Εταιρεία Φίλων του Μίνου Βολανάκη. Μπορεί να μπει κανείς επιλέγοντας μία από τις δύο εισόδους του: είτε από τη Στουρνάρη 11, όπου μια μικρή στοά οδηγεί σε έναν κηπάκο, είτε από τη Σολωμού 12. Εδώ θα έχετε πρόσβαση στην πλούσια βιβλιοθήκη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, που έζησε για πολλά χρόνια στην περιοχή. Πέρα από θεατρικά έργα και μεταφράσεις, περιλαμβάνει και λογοτεχνικά βιβλία: ψάξτε στα ράφια της και θα ανακαλύψετε σπάνια βιβλία με ιδιόχειρες αφιερώσεις του Ζενέ ,του Κανέτι του Οδυσσέα Ελύτη ή του Εγγονόπουλου. Ο χώρος και η εταιρεία διοργανώνουν συζητήσεις πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, φιλολογικές βραδιές, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει να εκδίδουν και βιβλία.

Στουρνάρη 11, Εξάρχεια

Art bar «Poems 'n Crimes»

Ένα πανέμορφο νεοκλασικό σπίτι στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης επέλεξαν οι εκδόσεις Γαβριηλίδη για να στεγάσουν αυτό τον πολυχώρο πολιτισμού. Ο αρχιτέκτονας Νίκος Χαραλαμπίδης, που ανέλαβε την αναστήλωση του κτιρίου, αποκάλυψε την ομορφιά του, χωρίς να αλλοιώσει τον αρχικό του χαρακτήρα. Στον ζεστό και φωτεινό χώρο του ισογείου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας , ενώ το μεσημέρι η κουζίνα προσφέρει μακαρονάδες, σούπες, σαλάτες, πίτες και χοιρινό φούρνου. Πάνω στα τραπέζια του θα βρείτε πάντα βιβλία, ενώ κάτω από το τζάμια τους είναι απλωμένα τα χειροποίητα χαρτιά που φέρνει ο Δημήτρης Τσοκάκης από το Νεπάλ. Αν ανεβείτε τη βαριά βιομηχανική σκάλα, θα βρεθείτε στον πρώτο όροφο, στα Ποιήματα δηλαδή. Εκεί γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων ή αφιερωματικές βραδιές. Τα βράδια βέβαια το σκηνικό αλλάζει και ο χώρος μετατρέπεται σε φιλόξενο μπαράκι με καλές μουσικές επιλογές, κυρίως τζαζ.

Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι

 

Ευριπίδης

Ένα από τα καλύτερα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία των βορείων προαστίων, ο Ευριπίδης μετράει πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας. Οι πιστοί του θαμώνες το θεωρούν ένα κέντρο πολιτισμού στην καρδιά του Χαλανδρίου κι έχουν δίκιο. Στους τέσσερις ορόφους του μπορείτε να χιλιάδες τίτλους ελληνικών και μεταφρασμένων βιβλίων. Μπορείτε να μελετήσετε, απολαμβάνοντας τον καφέ σας είστε στην καφετέρια του ισογείου, ή στο μίνι αναγνωστήριο στον πρώτο όροφο. Επίσης λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκης, ενώ συχνά μπορείτε να πετύχετε παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα αφιερώματα.

Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι

Little Tree Books & Coffee

Ένας υπέροχος χώρος βιβλίου και χαλάρωσης στην Ακρόπολη με καλαίσθητο design, που το δημιούργησε μια παρέα φίλων, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους: άλλοι ασχολούνται με το βιβλίο, άλλοι με το interior design, κάτι που είναι άλλωστε εμφανές σε αυτό το κατάστημα στην Διονυσίου Αεροπαγίτου. Θα βρείτε ενδιαφέρουσες επιλογές βιβλίων στους πάγκους του, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και ωραίες εσωτερικές γωνιές για διάβασμα και κουβέντα. Δοκιμάστε τις χειροποίητες αλμυρές τάρτες και μην ντραπείτε να πιάσετε κουβέντα τους υπόλοιπους θαμώνες. Το σύνθημα εδώ είναι: βιβλία, καφές και συζήτηση.

Καβαλλώτη 2, Ακρόπολη

 

Ιανός

Απ' τα πρώτα βιβλιοπωλεία-καφέ στην Αθήνα, οπότε δικαιωματικά μπορούμε να πούμε πως ο Ιανός έφερε μια «νέα εποχή στην ανάγνωση». Το café του βιβλιοπωλείου είναι ατμοσφαιρικό, ζεστό, ενώ στα τραπεζάκια του μπορείτε να συναντήσετε αρκετούς ανθρώπους της διανόησης και του πνεύματος. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ τακτικότατα -από παρουσιάσεις βιβλίων, επιστημονικές συζητήσεις, ζωντανές συνεντεύξεις, μέχρι μουσικές βραδιές - είναι πλέον τόσο δημοφιλείς, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Σταδίου 24, Αθήνα

Έναστρον Βιβλιοκαφέ

Ένας πραγματικά υπέροχος χώρος, με ζωντανά χρώματα, που συνδυάζει το ρετρό με έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό αέρα. Εγκαινιάστηκε το 2009 στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου, όπου στεγάζονταν οι εκδόσεις Παπαδημητρόπουλου, στον αριθμό 101 της οδού Σόλωνος. Αγαπημένο στέκι του φοιτητόκοσμου που μαζεύεται εδώ για να γράψει τις εργασίες του και να μελετήσει. Παράλληλα ο χώρος φιλοξενεί βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες ανθρώπων που επιλέγουν να συναντηθούν και να συζητήσουν σε ένα ωραίο περιβάλλον με ατμοσφαιρική μουσική και κυρίως καλά βιβλία, για αγορά ή δανεισμό.

Σόλωνος 101, Εξάρχεια