Καφέ Μελίνα -Ρετρό διακόσμηση με αντικείμενα της Μερκούρη, καλό φαγητό, κατάλογος με 23 γλυκά!  | 0 bovary.gr
Καφέ Μελίνα -Ρετρό διακόσμηση με αντικείμενα της Μερκούρη, καλό φαγητό, κατάλογος με 23 γλυκά! | 0 bovary.gr
23|11|2016 11:41
SHARE
ΚΑΦΕ ΜΕΛΙΝΑ

Καφέ Μελίνα -Ρετρό διακόσμηση με αντικείμενα της Μερκούρη, καλό φαγητό, κατάλογος με 23 γλυκά!


Στην οδό Λυσίου, σε μια από τις πιο ζωντανές της πλευρές της Πλάκας, δίπλα στα σκαλάκια όπου γυρίστηκαν μερικές από τις πιο παθιασμένες κινηματογραφικές σκηνές της «Στέλλας», βρίσκεται το «Καφέ Μελίνα».

Ένας ιδιαίτερος χώρος, αφιερωμένος φυσικά στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών , αλλά και στέκι πολλών επωνύμων από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Τη ρετρό του διακόσμηση συμπληρώνουν οι φωτογραφίες και τα αντικείμενα της « μεγάλης Ελληνίδας θεάς» - όλα παραχώρηση του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Αυτό το μέρος θα μπορούσε να είναι το μποντουάρ της και η ίδια σίγουρα θα το λάτρευε, όπως άλλωστε κι ο Ζυλ Ντασέν , που συχνά το επισκεπτόταν μέτα το θάνατό της.

 

 

A photo posted by LeenLauryssen (@lle_enn) on Mar 19, 2016 at 10:38am PDT

 

 

A photo posted by Vee Bougani (@bouganis) on Sep 14, 2016 at 4:10am PDT

 

Η φιλική ατμόσφαιρα του μαγαζιού φυσικά οφείλεται στον ιδιοκτήτη του τον κύριο, Ανδρέα Μαρτζάκλη, που έφτιαξε αυτό το μέρος με αγάπη, για να «περνάμε καλά» , όπως λέει, αλλά και για να τιμήσει την αγαπημένη του Μελίνα.Η ιστορία αυτού του θρυλικού πια μαγαζιού είναι πολύ παλιά και ξεκίνησε όταν ο κύριος Μαρτζάκλης εργαζόταν ως γενικός μετρ στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είχαμε μια άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού , όπου τότε ήταν υπουργός η Μελίνα», μου αφηγείται. «Κάναμε μαζί κάποια ταξίδια στο εξωτερικό. Σε ένα από αυτά, εκείνη ήταν ήδη άρρωστη. Εγώ δεν ήξερα τίποτα βέβαια και της είπα κάποια στιγμή: « Κυρία υπουργέ, όταν φύγετε από τη ζωή, θα κάνω ένα μαγαζί στη μνήμη σας». Εκείνη εκνευρίστηκε, άρχισε να με κυνηγάει και να μου λέει ότι θα με πετάξει από το αεροπλάνο. Εμένα όμως μου είχε σφηνωθεί η ιδέα. Αργότερα, αφού «έφυγε», αποφάσισα να φτιάξω αυτό το μαγαζί στη μνήμη της. Πήγα το 1996 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, που ήταν πρόεδρος ο αδερφός της, ο Σπύρος Μερκούρης, και ζήτησα άδεια για να χρησιμοποιήσω το όνομα. Πράγματι πήρα τη συνηγορία με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών. Μάλιστα το Ίδρυμα μου παραχώρησε και όλο το υλικό της Μελίνας που υπάρχει εδώ».

 

 

 

A photo posted by ANGELIKI (@shopangeliki) on Jun 1, 2015 at 6:23pm PDT

 

 

Το « Καφέ Μελίνα» είναι απαραίτητος σταθμός σε κάθε βόλτα στην Πλάκα. Όταν το επισκεφτείτε, πραγματικά δώστε σημασία στα εκθέματα, γιατί όλα κρύβουν σημαντικές πληροφορίες, όχι μόνο από τη ζωή και την καριέρα της μεγάλης σταρ, αλλά και από την ιστορία της Ελλάδας. Θα δείτε ανάμεσά τους πολλές φωτογραφίες από τις παραστάσεις, τις ταινίες, αλλά και το προσωπικό της αρχείο, όπου είχε φωτογραφηθεί με όλες τις προσωπικότητες της εποχής, από τον Κέννεντι ως τον Ωνάση. Επίσης εδώ υπάρχει ένα μοναδικό συλλεκτικό κομμάτι από το γραφείο της, ένα ερμάρι με τα σερβίτσια της. Και φυσικά τα μικρά αγγελάκια που η Μελίνα αγαπούσε με πάθος.

 

 

A photo posted by eftichaki (@eftichaki) on Oct 15, 2014 at 11:25pm PDT

 

 

 

A photo posted by Philhellene (@alexandros1973) on Dec 5, 2015 at 2:20am PST

 

Ο κύριος Ανδρέας μού εξηγεί πως το μαγαζί του «είναι αποδεκτό από τη γειτονιά της Πλάκας, γιατί η Μελίνα είχε κάνει και το περίφημο διάταγμα του ‘81, που έδωσε στην περιοχή πολιτιστική αξία. « Παλιά, η Πλάκα ήταν Τρούμπα. Με αυτό το διάταγμα εκκαθαρίστηκε και απέκτησε το χαρακτήρα που έχει σήμερα. Η Μελίνα έλεγε ότι η Πλάκα είναι η συνοικία των αγγέλων και των θεών και πρέπει να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Εδώ τότε μπορούσαν να λειτουργούν μόνο τα μαγαζιά που είχαν πάρει άδεια πριν από το 1967. Δεν υπήρχε νόμος για να πάρεις άδεια, αλλά έμενα μου την έδωσαν με το χαρτί του Ιδρύματος Μερκούρη, με πολιτική απόφαση», συνεχίζει.

 

 

A photo posted by Aigli Arg (@aigliarg) on Oct 9, 2016 at 8:14am PDT

 

Σήμερα στη « Μελίνα» μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα υπέροχο γεύμα, βασισμένο στην ελληνική κουζίνα. Το μενού το επιμελείται με προσοχή ο κύριος Ανδρέας. «Εμείς έχουμε ως βάση την παραδοσιακή κουζίνα και τις γεύσεις που άρεσαν στη Μελίνα. Ξέρετε, αγαπούσε το ελληνικό φαγητό: ντολμαδάκια , κεφτεδάκια, κόκορα με μακαρόνι χοντρό, που είναι και το αγαπημένο μου. Επειδή εδώ έρχονται πολλοί επώνυμοι- επιχειρηματίες , εφοπλιστές, καλλιτέχνες συχνά με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε «τι θα μας φτιάξεις σήμερα» και τους ετοιμάζω ανάλογα με τις προτιμήσεις τους από λαγό, αγριογούρουνο, κουνέλι, ψάρι, ότι μπορείς να φανταστείς».

 

 

A photo posted by Γιαννης Β. (@giannis_lab) on Feb 14, 2016 at 4:28am PST

 

Συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα καλό κρασί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μπορείτε να διαλέξτε ανάμεσα σε επώνυμες ετικέτες από γνωστούς ελληνικούς αμπελώνες, αλλά και γαλλικά κρασιά. Για τους πιο εκλεκτικούς, ο κύριος Ανδρέας προτείνει σαμπάνια.

Βέβαια, το κατάστημα λειτουργεί και ως μπαρ και το must είναι τα κοκτέιλ του: μπορείτε να βρείτε 12-14 διαφορετικά signature και να χαλαρώσετε στην πιο ιστορική γωνία της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

Αν βρεθείτε στο μαγαζί για καφέ, μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα γλυκά του. Ο κατάλογος του περιλαμβάνει είκοσι τρία διαφορετικά είδη, που σερβίρονται πάντα φρέσκα. Γλυκά κουταλιού που αρέσουν στους τουρίστες, χειροποίητα, τα οποία τα φτιάχνουν στο μαγαζί, γλυκά ταψιού, μια συγκλονιστική καρυδόπιτα, λεμονόπιτα για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, και φυσικά εκμέκ, που θα σας ταξιδέψει σε γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.