Puppeteria, το βασίλειο της κούκλας στη Ν.Σμύρνη -Παιχνίδι, κουκλοθέατρο και μαθήματα από τους δημιουργούς της Φρουτοπίας | 0 bovary.gr
Puppeteria, το βασίλειο της κούκλας στη Ν.Σμύρνη -Παιχνίδι, κουκλοθέατρο και μαθήματα από τους δημιουργούς της Φρουτοπίας | 0 bovary.gr
24|11|2016 10:38
SHARE
PUPPETERIA

Puppeteria, το βασίλειο της κούκλας στη Ν.Σμύρνη -Παιχνίδι, κουκλοθέατρο και μαθήματα από τους δημιουργούς της Φρουτοπίας


Ένας ιδιαίτερος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης θα υποδέχεται πλέον παιδιά και ενήλικες στην Νέα Σμύρνη.

Λέγεται «Puppeteria» και η πρωτοβουλία γι’ αυτό το μαγικό βασίλειο της κούκλας ανήκει στην αγαπημένη μας Οικογένεια Σοφιανού, γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την κουκλοθεατρική της σκηνή, αλλά και για τα τηλεοπτικά της προγράμματα για παιδιά κι ενήλικες. Σίγουρα ως παιδιά θα παρακολουθούσατε την «Φρουτοπία», « Του Κουτιού τα Παραμύθια» με την μικρή Παρασκευούλα, ή την «Ψαροκωστούλα». Πίσω από αυτές όλες αυτές τις εκπομπές, που είναι συνδεδεμένες με τις μνήμες της παιδικής μας ηλικίας, βρίσκεται η οικογένεια Σοφιανού ( δηλαδή ο Δήμος, η Μπριγκίτε, ο Φαίδων και η Ήβη Σοφιανού) . Στην «Puppeteria» λοιπόν θα έχετε την ευκαιρία να μυηθείτε στα μυστικά της κουκλοθεατρικής τέχνης. Αν ,όμως, θέλετε ξαναδείτε τους ήρωες των παιδικών σας χρόνων και να τους γνωρίσετε στα παιδιά σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το μουσείο της οικογένειας στο Κορωπί.

Η ιστορία της πιο γνωστής οικογένειας παραμυθάδων στη χώρα μας ξεκίνησε από το Δήμο Σοφιανό το 1953 στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά ο θίασος ονομαζόταν «Μικρή Σκηνή». Το 1960 η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου η Μικρή Σκηνή παρουσίαζε τα έργα της στο Ινστιτούτο Γκαίτε για μεγάλους και μικρούς. Από το 1974 ξεκινά και η τηλεοπτική της παρουσία. Η οικογένεια λαμβάνει μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις για τις σειρές της. Η πιο μεγάλη, όμως ,από όλες ήταν και παραμένει πάντα η αγάπη των παιδιών.

Η «Φρουτοπία» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της, που σφράγισε την ελληνική τηλεόραση. Όλες οι κούκλες και τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν ήταν χειροποίητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πολυάριθμα ντεκόρ με έμφαση σε λεπτομέρειες . Η μουσική ήταν αυθεντική, γραμμένη σε τζαζ και ροκ μονοπάτια από το Φαίδωνα Σοφιανό. Στη σειρά είχαν δανείσει τις φωνές τους μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το Μήλο), ο Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), η Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα η Ντομάτα), η Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη το Σπαράγγι) και ο Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης ο Μανάβης).

Τη δεκαετία του ’90, η οικογένεια Σοφιανού παρουσίασε τη σειρά Disney Club, με σκετς ανάμεσα σε κινούμενα σχέδια και παρουσιαστές τους Λυκούργο και Καρολίνα για 8 χρόνια.

Στη συνέχεια – και για 3 χρόνια- την παρουσίαση ανέλαβαν ο Μιχάλης, ο Χρήστος και ο Άκης. Την επιτυχία της συνέχισε η οικογένεια Σοφιανού με την οικογενειακή εκπομπή «Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα», ένα χιουμοριστικό πρωινό οικογενειακό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η στήλη για τις κατασκευές θεωρήθηκε από τις πιο πετυχημένες και πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν χειροποίητα πράγματα στο σπίτι, εμπνεόμενοι από τις ιδέες της εκπομπής. Επίσης δημιούργησε την πρωινή οικογενειακή εκπομπή «Κουκλομέγαλοι και πολυσπόρια» , με κατασκευές, κουκλοθέατρο, συζητήσεις με τα παιδιά και τραγούδια.

Μέχρι το 2010, η Οικογένεια Σοφιανού παρουσίαζε την καθημερινή σατιρική σειρά «Κρα», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σε σκηνοθεσία του Φαίδωνα και της Ήβη Σοφιανού.

Στην «Puppeteria» μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά τακτά διαστήματα παραστάσεις κουκλοθεάτρου για παιδιά. H πρώτη παράσταση του χώρου είναι «Ο Σκούφης στην Αφρική» που θα παίζεται τις Κυριακές στις 17:00 το απόγευμα. Εδώ ο Σκούφης κι ο Φάνης , οι δύο κεντρικοί ήρωες, ζουν τρομερές περιπέτειες στην Αφρική, με το φαφούτικο λιοντάρι, το ορφανό ελεφαντάκι, τον φτωχό πρίγκιπα Αμπού και την πριγκίπισσα Μπαάνο. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων που με αφορμή μια χούφτα καραμέλες έχει ένα χαρούμενο τέλος και χαρίζει σε όλους ένα πολύ χρήσιμο μήνυμα.

Παράλληλα σε καθημερινή βάση, διοργανώνονται από τα μέλη της οικογένειας Σοφιανού, αλλά και στενούς συνεργάτες τους απογευματινά εργαστήρια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες. Στόχος των εργαστηρίων -πέρα από την γνωριμία με το αντικείμενο του κουκλοθεάτρου , τις γνώσεις και τεχνικές του- είναι να συνεργαστούν όλες οι ομάδες για ένα κοινό έργο, που μπορεί να είναι μια θεατρική παράσταση, κάποιο έργο κουκλοθεάτρου, μια συναυλία, μια έκθεση γλυπτών ή ζωγραφικής, ακόμα και η παρουσίαση ενός βιβλίου.

Τέλος στο χώρο μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε χειροποίητες κούκλες για εσάς και τα παιδιά σας.

  • Puppeteria
  •  Αφροδίτης 5, 17123, Νέα Σμύρνη