Cat cafes: Πίνεις τον καφέ σου παρέα με ναζιάρες γάτες | 0 bovary.gr
Cat cafes: Πίνεις τον καφέ σου παρέα με ναζιάρες γάτες | 0 bovary.gr
07|01|2017 18:34
SHARE
CAT CAFE

Cat cafes: Πίνεις τον καφέ σου παρέα με ναζιάρες γάτες


Tα conceptual μπαρ καφέ είναι της μόδας τελευταία, αλλά σίγουρα τα πιο χαριτωμένα της κατηγορίας είναι τα cat caféw, μέρη δηλαδή οπού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να παίξετε με μια όμορφη και ναζιάρα γατούλα.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή του ανθρώπου με τις γάτες βοηθάει στην χαλάρωση και στην ψυχική ευεξία, καθώς  το «γουργουρητό» τους όχι μόνο χαλαρώνει τα νεύρα, αλλά χαμηλώνει την πίεση και ενδυναμώνει τα οστά!  Είναι άλλωστε γνωστό πως   οι τετράποδοι φίλοι μας συμβάλλουν στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης . Όμως η θεαματική τους επίδραση δεν σταματάει εδώ, αφού σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα,  διαπιστώθηκε ότι όσοι έχουν γάτα είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Αυτά φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι πρώτοι εμπνευστές της ιδέας των cat cafes και άνοιξαν το πρώτο κατάστημα  στην Ταϊβάν  το 1998, που λεγόταν Flower Garden (αν και, οι απόψεις διίστανται –  κάποιοι θεωρούν ότι η πρώτη τέτοια προσπάθεια έγινε στην Αυστρία!).  Το όλο εγχείρημα  είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που σύντομα  ένας επιχειρηματίας από την Οσάκα της Ιαπωνίας το μετέφερε κι εκεί, όποτε η φήμη του εκτοξεύτηκε, μιας και στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου  τόσο οι γάτες όσο και τα θεματικά καφέ έχουν μεγάλη απήχηση.

 

A photo posted by Shina Wasan (@shinawasan) on Jan 3, 2017 at 11:44pm PST

 

 

A photo posted by Monica (@songofstark) on Jan 3, 2017 at 5:44pm PST

Σύντομα αυτό που ξεκίνησε ως μια επιχείρηση που θα παρείχε στους κατοίκους των πόλεων  την ευκαιρία να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα , πίνοντας τον καφέ τους περιστοιχιζόμενοι από τα συμπαθή τετράποδα,  έγινε ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο. Στην ιδιότυπη αλλά πολύ δημοφιλή αυτή "κούρσα της γάτας" , ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη με πόλεις όπως το Βερολίνο, το Παρίσι, το Τορίνο και πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή της τάσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν πολλές φιλοζωικές οργανώσεις που αντιδρούσαν στο γεγονός ότι τα ζώα χρησιμοποιούνται  ως προϊόν , κι έτσι βρέθηκε μια χρυσή τομή  για τις ιδιαίτερες αυτές καφετέριες: ονομάστηκαν  στέγες υιοθεσίας ζώων. Οπότε οι πελάτες μπορούν να πάνε εκεί και να παίξουν  με τις όμορφες γάτες –οικοδεσπότες  και να αποφασίσουν να υιοθετήσουν μία. Τα Cat Café σέβονται απόλυτα τους κανόνες υγιεινής, μιας και υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους.  Οι χώροι τους είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε οι γάτες να μην πλησιάζουν  στην κουζίνα ή στο μέρος, όπου γίνονται οι παρασκευές των τροφίμων και των ποτών,  ενώ  υπάρχουν και χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για την ξεκούραση και τις «ανάγκες» των ζώων, με ελαφρά ηχομόνωση και ειδικό εξαερισμό. Επειδή τα καταστήματα αυτά κυρίως υπόσχονται στιγμές χαλάρωσης, συνήθως οι πελάτες πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους και να περπατήσουν  σε μαλακές , μοκέτες, με ή χωρίς παντοφλάκια,  ώστε να ξεκουραστούν  και να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό ρυθμό της καθημερινότητας.

Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι  ίδιες με  οποιαδήποτε άλλη καφετέρια. Για να καλύπτονται τα έξοδα για την υγεία και ευζωία των γατιών, υπάρχει ένα σύστημα χρονοχρέωσης ανάλογα με την παραμονή του πελάτη στην καφετέρια. Αρκετές έχουν ένα γενικό εισιτήριο εισόδου,αλλά συνολικά το κόστος δεν είναι υπερβολικό.

Οι γάτες του Cat Café  είναι  στην ουσία οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού. Γι΄ αυτό συνήθως δεν επιτρέπεται να φέρει κάποιος  τη δική του γάτα στο χώρο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπημένη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ζώων του μαγαζιού.

Ήδη γίνονται και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για να ανοίξει ένα τέτοιο καφέ,  αλλά φαίνεται να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πραγμάτωση του σχεδίου. Βέβαια στην Ελλάδα μας σε πολλά μέρη, κυρίως εστιατόρια, οι γάτες αφθονούν και  απολαμβάνουμε την παρέα τους , τρώγοντας, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει μία συντονισμένη κίνηση. Φαίνεται πάντως πως η ιδέα έχει αρκετούς υποστηρικτές και δεν αποκλείεται σύντομα να αποκτήσει και η Aθήνα  το δικό της cat café.

 

 

TAGS