Γιατί όλοι βγαίνουν στο Παγκράτι; 13 ψαγμένα μαγαζιά στον πιο hot προορισμό της Αθήνας | 0 bovary.gr
Γιατί όλοι βγαίνουν στο Παγκράτι; 13 ψαγμένα μαγαζιά στον πιο hot προορισμό της Αθήνας | 0 bovary.gr
01|03|2017 11:00
SHARE
ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Γιατί όλοι βγαίνουν στο Παγκράτι; 13 ψαγμένα μαγαζιά στον πιο hot προορισμό της Αθήνας


Τον τελευταίο καιρό όλοι οι 30something αυτής της πόλης  επιλέγουν για τη διασκέδασή τους το Παγκράτι.  Πέρα από το γεγονός  ότι πρόκειται για μια από τις  πιο ιστορικές και καλλιτεχνικές γειτονιές της Αθήνας -εδώ θα βρείτε μεταξύ άλλων  το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι-  το Παγκράτι  προσφέρει έντονη  νυχτερινή ζωή, με πολλές επιλογές, χωρίς όμως να γίνεται το αδιαχώρητο. Οπότε όσοι θέλουν κάτι πιο χαλαρό κι ήρεμο για να απολαύσουν την απογευματινή ή βραδινή τους έξοδο για καφέ, φαγητό ή ποτό, έρχονται εδώ, στην πλατεία Προσκόπων ή στην δημοφιλή Αρχελάου, κι έτσι η περιοχή πλέον έχει γίνει ένα από τους πιο hot προορισμούς.

  • Mystic Pizza

 

 

Σε ένα υπέροχο κτίριο  που στεγαζόταν μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας, ο Μεγαρίτης,  βρίσκεται αυτό το ιδιαίτερο εστιατόριο,  που φημίζεται για την πίτσα του με ινδική κάνναβη και το μενού του με υλικά εντελώς έξω τα καθιερωμένα (βιολογικό αλεύρι κάνναβης, αλεύρι ντίνκελ με ελάχιστη γλουτένη). Μπορείτε  όμως να βρείτε  και πιάτα  με ελληνικά χρώματα,  όπως κατσικάκι αλά Σαμοθράκη, παραδοσιακή καπνιστή μπριζόλα Χανίων με δαμάσκηνα και ανανά,  αλλά και κοκτέιλς με βότανα, κρητική ρακή ή δυνατό espresso με άρωμα κάνναβης. Επισκεφτείτε το κελάρι, που θα σας εντυπωσιάσει με την αισθητική του, αλλά και το χαριτωμένο Μπακαλικάκι.  Αν ο καιρός είναι καλός, ανεβείτε οπωσδήποτε στην ταράτσα, που πλέον είναι θερμαινόμενη. Κάποια βράδια γίνονται και live  με τζαζ μουσική, ενώ  στο  χώρο φιλοξενούνται και εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής.
Φερεκύδου 2

  • Βαλίτσα

 

 

 

 

 

 

 Ένα καλαίσθητο all day cafe, που άνοιξε ο  Σταύρος Παπουτσάς, παλιός διευθυντής φωτογραφίας. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο είναι έκδηλη  στη διακόσμηση του χώρου: θα δείτε δυο αυθεντικά κινηματογραφικά καθίσματα, έναν  προβολέα  και φυσικά μια κόκκινη βαλίτσα που κάποτε  μετέφερε μηχανή προβολής. Μασκότ του μαγαζιού ένας χνουδωτός γάτος, ο Βαλίτσος, που  σίγουρα θα έρθει στα πόδια σας. Απολαύστε τον καφέ τους ή ένα από τα υπέροχα τσάγια του μαγαζιού.  Αν είστε φοιτητές, δείξτε το πάσο σας και θα σας κάνουν μια γενναία έκπτωση.
Μελίσσου 6

  • Baba Ghanoush

 

 

 Ένα βραβευμένο  street foodαδικο, που σερβίρει στο πιάτο ή στο χέρι το καλύτερο φαλάφελ της Αθήνας.  Οι ιδιοκτήτες του,  ο Γιώργος Νούσιας και η Χριστίνα Ιωακειμίδη,  κινηματογραφιστές  και οι δυο, προσφέρουν εξαίσιες χορτοφαγικές γεύσεις που θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε  το Μπάμπα γκανούς,  ένα ορεκτικό πιάτο που τρώγεται στη Μέση Ανατολή και  φτιάχνεται από καπνιστή μελιτζάνα, σκόρδο και ταχίνι.  Επίσης  πολύ καλές επιλογές είναι το veggie burger  από  κινόα και γλυκοπατάτα, με κατσικίσιο τυρί, χαρίσσα και λεμόνι κονφί και η  αχνιστή σούπα ψητής γλυκοπατάτας.   Αν θέλετε να δροσιστείτε, παραγγείλτε  φρέσκια λεμονάδα με μέντα και τζίντζερ, ή  τη ροζ με  ο ρόδι  που φτιάχνεται επιτόπου στο μαγαζί.
Εμπεδοκλέους 25, πλατεία Βαρνάβα

 

  • Μαγεμένος αυλός

 

 

 Μαγαζί με ιστορία  καθώς εδώ έτρωγε ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά και όλη η αφρόκρεμα της παλιάς Αθήνας.  Η διεθνής κουζίνα  του με πιάτα όπως το φοντύ τυριών, η πικάτα, το τουρνεντώ σωτέ, το φιλέτο κόζακ ή  το βιενέζικο σνίτσελ  είναι αξεπέραστα, ενώ δεν λείπουν και  οι ελληνικές γεύσεις. Είναι το μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα που έχει ένα πλήρες φλαμπέ μενού,  το οποίο  μαγειρεύεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Η διακόσμηση των χώρων που χρονολογείται από το 1961, με έπιπλα σε κλασικό στιλ,  θα  σας ταξιδέψει στο χρόνο, ενώ  κάθε βράδυ μπορείτε να απολαύσετε  ζωντανή μουσική από μικρά σχήματα με φυσικό ήχο.
Αμύντα 4, πλατεία Μάνου Χατζιδάκι

  • Κατσούρμπος

 

 

Ο vintage χώρος  του παραπέμπει σε σαλόνι παλιού αρχοντικού και η  ρετρό διακόσμησή του θυμίζει κάτι από μπάκαλικο άλλης εποχής. Αυτό το εστιατόριο φημίζεται για την Κρητική κουζίνα του αλλά και την παραδοσιακή ρακή. Για όλα τα πιάτα χρησιμοποιούνται βιολογικά προϊόντα από μικρές μονάδες του νησιού, καθώς και φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο. Δοκιμάστε γαμοπίλαφο από τα Ανώγεια με κόκορα  ελευθέρας βοσκής, καλτσούνια με άγρια χόρτα αλλά και ζυμαρικά μούστου με ανθότυρο.  
 Αμύντα 2, πλατεία  Μάνου Χατζιδάκι

  • Paella Barcelona

 

 

Η ιστορία αυτού του αυθεντικού εστιατορίου ξεκινάει το 1982 στην όμορφη πόλη του Μεξικού,  αφού  οι ιδιοκτήτες του άνοιξαν εκεί το πρώτο τους μαγαζί.  Σερβίρει  παέγια που μαγειρεύεται σε γκάζι και όχι σε ηλεκτρικό, ώστε να διατηρείται το ρύζι σπυρωτό και να μη λασπώνει.  Ο κύριος Τίμος Αδραχτάς  που έμαθε τα μυστικά της ισπανικής κουζίνας  στη Βαρκελώνη,  χρησιμοποιεί παραδοσιακές συνταγές, προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική παράδοση.   Επιπλέον κάποιες μέρες το μενού εμπλουτίζεται με μεξικάνικα πιάτα. Συνοδεύστε το γεύμα σας με σανγκρία, που το χειμώνα σερβίρεται και ζεστή.
Βρυάξιδος 24
 

  • Μπρίκι

 

 

 Μικρό μπαράκι, που  οι θαμώνες κάθονται  στην μπάρα, από τα αγαπημένα στέκια των Αθηναίων. Η  Έλενα, η ιδιοκτήτριά του, είναι γνωστή στους ξενύχτηδες της  πόλης  για το χιούμορ και την  καλή σας παρέα, όποτε αν  θέλετε να  «εξομολογηθείτε » και να απολαύσετε καθαρά ποτά δεν έχετε παρά να την επισκεφτείτε.  Κάποιες μέρες της εβδομάδας μουσική παίζει ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου, όποτε το μαγαζί κατακλύζεται  κυριολεκτικά από κοριτσοπαρέες.
Φρύνης 18

  • Chelsea Hotel

Πήρε το όνομά του από το θρυλικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης,  που ενέπνευσε τον Κέρουακ να γράψει το «Στο δρόμο» και τον Γουίλιαμ Μπάροους  για το «Γυμνό γεύμα». Αυτό το κεφάτο μπαράκι  είναι γνωστό για την  ενέργειά του:  πραγματικά εδώ θα συναντήσετε  τις πιο ενδιαφέρουσες φατσούλες της πόλης και θα απολαύσετε το ποτό σας με καλή μουσική. Τα Σαββατοκύριακα είναι συχνό το φαινόμενο παρέες να ξεκινούν από  τις δώδεκα το μεσημέρι για καφέ και  να μένουν  μέχρι αργά το βράδυ,  γιατί κανείς δεν λέει να ξεκολλήσει από αυτή τη μποέμικη γωνιά του Παγκρατίου.  Από τα must  του μαγαζιού το ούζο με τον χυμό κράνμπερι και η  τάρτα με το μπρόκολο και το ζαμπόν.
 Αρχιμήδους  1 και Πρόκλου

  • Superfly

 

 

 

 

Ένα μπαράκι γεμάτο memorabilia περασμένων δεκαετιών,  που θα  σας ξυπνήσει αναμνήσεις  της εφηβείας σας, αν είστε πάνω από τριάντα,  τότε που τα μπλουζ ήταν το πικ των πάρτι και η Μανίνα το αγαπημένο περιοδικό.  Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και παράλληλα να παίξετε   Arcade Pac-Man,  Bubble Buster, Street Fighter και άλλα παιχνίδια χωρίς να χρειάζεται να βάλετε  κέρμα, να δείτε  βιντεοκασέτες  με ψαγμένες σινεφίλ επιλογές  ή να ξεφυλλίσετε vintage περιοδικά, γιατί στο Superfly είναι σαν να μπαίνεις σε χρονοκάψουλα.
Εμπεδοκλέους 28

  • Pink Freud

 


Ένα πολύ χαλαρό μαγαζί που συνδυάζει ψυχολογία και μουσική.   Από το πρωί  είναι ανοιχτό  και μπορείτε  να απολαύσετε τον καφέ σας μαζί με  κάποιο σάντουιτς ή την πίτα της ημέρας.  Το βράδυ μετατρέπεται σε ένα κεφάτο μπαράκι, με ελληνικές  μπύρες  από  μικρές ζυθοποιίες  και εκπληκτικά κοκτέιλ:  δοκιμάσετε το Citrus Caipirinha με περγαμόντο και  το Pink Lemonade με φράουλα.  Πολλά βράδια διοργανώνει εξαιρετικά live, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Αρχελάου 7

 

  • Small 8

 

 

 

 

Άνοιξε  το 2012 και μέσα σε ένα χρόνο επεκτάθηκε,  καθώς ήταν πολύ μικρό - εξ ου και η ονομασία του. Θα συναντήσετε πολύ κόσμο από το  θέατρο Skrow, του Βασίλη Μαυρογεωργίου,  πριν ή και μετά την παράσταση.   Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας  στο πάρκινγκ που βρίσκεται λίγο παρακάτω  και θα σας  κάνουν έκπτωση.  Δοκιμάστε τα κοκτέιλς του  όπως και μερικά ελαφριά πιάτα, όπως μπρουσκέτες.  Οι μουσικές επιλογές κινούνται από funky, soul  και   jazz,  ενώ τα πάρτι του συγκεντρώνουν νεολαία.
Αρχελάου 8
 

  • Μαύρο Πρόβατο

 

 

 


Από τα πιο διάσημα εστιατόρια της πόλης, που πρέπει να κλείσεις τραπέζι για να πας. Το «Μαύρο Πρόβατο» του Press Café   σερβίρει καλή ποιοτική κουζίνα,  εμπνευσμένη  από τη γαστρονομία της Ελλάδας με έμφαση στα ντόπια και ποιοτικά υλικά από  διάφορες περιοχές, όπως  ξυνομυζήθρα από την Κρήτη, ή λουκάνικο καραμαλίδικο από βοδινό κρέας καπνισμένο σε ξύλο οξιάς από τη Δράμα σε απίστευτους συνδυασμούς δια χειρός του σεφ Νίκου Μεντή. Τραπέζια μέσα και έξω  και  η  μουσική, ελληνική και όχι μόνο,  σε έναν υπέροχα διακοσμημένο  χώρο,  που θα σας κάνει να νιώσετε σαν το σπίτι σας. Δοκιμάστε «Το μαύρο πρόβατο»  (αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολα με μυρωδικά, που συνοδεύεται από πατάτες φούρνου) ή  την  Τσουχτή  (λιγκουίνι με καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό), αν και εδώ ό,τι και να διαλέξετε είναι εγγύηση.
Αρριανού 31
 

 

  • Fish point

 

 

 


 Ένα ιδανικό στέκι για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, που σερβίρει εντυπωσιακά πιάτα σε πολύ καλές τιμές.  Καλαίσθητος χώρος, όπου υπάρχει και ψαράδικο για να αγοράσετε προϊόντα για το σπίτι. Αν θέλετε μάλιστα   μπορείτε να  ζητήσετε να σας τα ψήσουν ή να σας τα καθαρίσουν.  Θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας ψητά φιλέτα, μαριναρισμένα ψάρια, παραδοσιακά ελληνικά φαγητά  όπως χταπόδι στιφάδο αλλά και  sushi.
 Αρχιμήδους 8

Αν θέλετε να ανακαλύψετε την περιοχή, αυτό το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 οι atenistas   διοργανώνουν μια βόλτα που θα εξελιχθεί σε αθηναϊκή γιορτή. Ο περίπατος  ξεκινά στις 11 το πρωί με σημείο εκκίνησης την πλατεία Προσκόπων, όπου θα μοιράζονται χάρτες, και θα ολοκληρωθεί στις 3 το μεσημέρι, με στάσεις  σε 18 καίρια σημεία της συνοικίας.