Akrovatis/Facebook
Akrovatis/Facebook
ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ

4 αθηναϊκά στέκια στα οποία γυρίστηκαν επιτυχίες του σινεμά


Διαμάντια του ελληνικού σινεμά γυρίστηκαν σε θρυλικά μαγαζιά στην καρδιά της Αθήνας.

Μαγαζιά που έχουν ακόμα το άρωμα μιας άλλης εποχής, αυτής που οι νεότεροι σε ηλικία δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν. Η ΒΟVARY κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τότε που ο «Ζήκος» εξυπηρετούσε τους πελάτες στο μπακάλικο του κυρ Παντελή, ο «Ηλίας του 16ου» έμπλεκε σε παρεξηγήσεις και κατάστρωνε σχέδια με τους φίλους του και ο «Μεθύστακας» με τον αξεπέραστο Ορέστη Μακρή σεργιάνιζε στα σοκάκια της παλιάς Αθήνας. Και φτάνουμε στο σήμερα και στην ιστορία αγάπης των πρωταγωνιστών της ταινίας «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με φόντο την Πλάκα.

Ακολουθούν ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας που έχουν φιλοξενήσει γυρίσματα ταινιών που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο και υπάρχουν ακόμα...

1) Ακροβάτης:

Η ταινία «Της κακομοίρας» (σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη) με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο που υποδύθηκε τον ρόλο του «Ζήκου», -του επαρχιώτη από το Καρπενήσι που δούλευε ως υπάλληλος στο μπακάλικο του κυρ Παντελή- γυρίστηκε στον σημερινό «Ακροβάτη» που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ψαρών 26 και Μαιζώνος στο Μεταξουργείο. Πολλά έχουν αλλάξει στο μαγαζί από τότε, αλλά η ατμόσφαιρα με άρωμα από το χθες παραμένει αναλλοίωτη. Tραπεζάκια και καρέκλες και πόρτες ξύλινες, πέτρινοι τοίχοι. Γεύσεις παραδοσιακές.

Φωτογραφίες: Akrovatis/Facebook

Δια του λόγου το αληθές...

 

2) Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Γι' αυτούς που έχουν γνώσεις για την παλιά Αθήνα, τα «Μπακαλιάρακια του Δαμίγου» δεν χρειάζονται συστάσεις.

Η επιχείρηση άνοιξε το 1865 και η σταθερή διαδρομή της στο χρόνο, είναι η αδιάψευστη απόδειξη της επιτυχία της.

Η πλακιώτικη ταβέρνα της οικογένειας Δαμίγου στο υπόγειο του αριθμού 41 της οδού Κυδαθηναίων κρατά ακόμα και σήμερα την παράδοσή της.

Εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Ο Μεθύστακας» με τον Ορέστη Μακρή να υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο.

Ας θυμηθούμε θρυλικές σκηνές της ταινίας...

 

 

Φωτογραφίες: Τα Mπακαλιαράκια του Δαμίγου 1865/ Facebook

 

3) Διόνυσος

Στην ταινία «Ο Ηλίας του 16ου» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, η υπόθεση θέλει τον άνεργο σερβιτόρο Ηλία να ψάχνει για δουλειά και να ζητά βοήθεια από τον φίλο του Βαγγέλη που δουλεύει σε ένα καφενείο.

Αυτό το μαγαζί υπάρχει ακόμα. Στον Διόνυσο σήμερα απολαμβάνεις παραδοσιακές γεύσεις από ψητά και μαγειρευτά και η διακόσμηση του μαγαζιού φέρνει αναμνήσεις εκείνης της εποχής. Βρίσκεται στην οδό Ιθάκης 9 & 12, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην  Κυψέλη.

 

Και η επαλήθευση...

 

 

 

Φωτογραφίες: Διονυσος ψητοπωλειο εστιατοριο/ Facebook

 

4) Γιασεμί

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την κινηματογραφική του επιτυχία «Αν» φαίνεται ότι έδωσε άλλη πνοή στο «Γιασεμί» που βρίσκεται Μνησικλέους 23 στην Πλάκα.

Το μαγαζί με τον μυρωδάτο καφέ και τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά έγινε το τέλειο φόντο στο love story των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας, του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και της Μαρίνας Καλογήρου. Η γραφική του διακόσμηση και το εκλεκτό σημείο στο οποίο βρίσκεται (χαρίζοντάς του μια υπέροχη θέα) το κάνει να ξεχωρίζει.

Λίγες σκηνές από την ταινία...

 

 

Φωτογραφίες: Yiasemi/ Facebook