Facebook /Spondi Restaurant
Facebook /Spondi Restaurant
19|03|2017 11:00
SHARE
ΑΣΤΕΡΑΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα 5 εστιατόρια της Αθήνας που κέρδισαν αστέρια Michelin -Πήγαμε, είδαμε, προτείνουμε


Πριν  από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες τα βραβευμένα εστιατόρια στις κύριες πόλεις της Ευρώπης, αυτά δηλαδή που μπαίνουν στον οδηγό Michelin και παίρνουν το πολυπόθητο αστέρι.

Εδώ και εκατό χρόνια, η γαλλική εταιρεία μοιράζει τις διακρίσεις της στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Οι κριτικοί, οι «επιθεωρητές» όπως λέγονται,είναι πάντα ανώνυμοι, ενώ τα γεύματά τους και τα έξοδα καλύπτονται από την εταιρία κι όχι  από τα εστιατόρια, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητά τους. Άλλωστε ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα καταφτάσουν και ποιοι είναι.

Οι βραβεύσεις της φετινής χρονιάς δεν επιφύλασσαν τρομερές εκπλήξεις και η  Αθήνα παραμένει στην ίδια γαστρονομική κλίμακα, αποσπώντας  7 αστέρια συνολικά: 2  για το Funky Gourmet, 2  για τη Σπονδή και από 1  για το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρουτο Botrini’s του Έκτορα Μποτρίνι και τη Hytra.

  • Varoulko Seaside

Ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου έμαθε  τα μυστικά της κουζίνας από τον πατέρα , του που ήταν μάγειρας στα καράβια. Ο ίδιος όμως ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, επεκτείνοντας τις γαστρονομικές του γνώσεις, κι από το 1987  άνοιξε το πρώτο Βαρούλκο , που βρισκόταν τότε στον Πειραιά, στην  οδό Διστόμου.  Η πρωτοτυπία του εστιατορίου  ήταν ότι  ειδικεύτηκε στη μαγειρευτή θαλασσινή κουζίνα, πράγμα  που εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε μενού γαστρονομικού εστιατορίου στην Ελλάδα. Παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, ο Λαζάρου έβγαλε από την αφάνεια ψάρια άγνωστα και ταπεινά  κι έφτιαξε πιάτα δημιουργικά,  που σήμερα παραμένουν κλασικά στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Το Βαρούλκο έκτοτε μετακόμισε δύο φορές και πλέον έχει εγκατασταθεί  στην πανέμορφη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα.   Για το μεσημεριανό σας γεύμα, ο κύριος  Λαζάρου προτείνει πιάτα πιο απλά, καθημερινά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, το ξιδάτο χταπόδι, το σπανακόρυζο με σουπιές, ή τα κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, τα οποία συνοδεύει ιδανικά η νέα λίστα ούζων και ελληνικών αποσταγμάτων , αλλά και η λίστα κρασιών,  όπου μπορείτε να βρείτε πολλές ελληνικές ετικέτες και κρασιά σε ποτήρι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Αν πάλι, θέλετε  να βιώσετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου , μπορείτε να απολαύσετε το βραδινό σας δείπνο στο ξύλινο deck,  δοκιμάζοντας σύνθετες, δημιουργικές γεύσεις. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ζυμαρικά, ριζότο αλλά και κυρίως πιάτα όπου ξεχωρίζει  η  φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα) μαγειρεμένη σε κενό αέρος με baby λαχανικά και καραμελωμένη σάλτσα καραβίδας,  ή   αυτή  με  το τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα.

Και από τα δυο μενού δεν λείπουν ευφάνταστες θαλασσινές σούπες, όπως αυτή  με  μελάνι σουπιάς, κρουτόν και κρέμα παντζάρι,  αλλά και  μια συγκλονιστική κακαβιά με στείρα ή ροφό, μύδια, κυδώνια και γαρίδες.  Μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα από τα επιδόρπια που επιμελείται ο σεφ-πατισιέ Δημήτρης Χρονόπουλος.

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς, 210-5228400

Facebook /Βαρούλκο Restaurant
Facebook /Βαρούλκο Restaurant
  • Σπονδή

 Από το 1996 το εστιατόριο του   Απόστολου Τραστέλη αποτελεί ορόσημο  για την  πόλη μας,  καθώς φημίζεται για την κομψότητα του, την υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί  και την εντυπωσιακή παρουσίαση των πιάτων του.   Βρίσκεται σε  ένα πανέμορφο νεοκλασικό στο Παγκράτι,  το  οποίο αρχικά  προοριζόταν για μπιραρία.   Ο κύριος Τραστέλης, καλώντας αρχικά ξένους σεφ να  εργαστούν σε συμβουλευτικό επίπεδο στο εστιατόριό του και παράλληλα ταξιδεύοντας  διαρκώς , γνώρισε σε βάθος  τη  διεθνή γαστρονομική σκηνή.   Ο ίδιος επιβλέπει  άγρυπνα τα πάντα, φροντίζει να ενημερώνεται  συνεχώς  και καταφέρνει να δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, που κάνει τη Σπονδή  διάσημη  όχι μόνο στη χώρα μας,  αλλά και στο εξωτερικό.

Με κουζίνα που ακροβατεί  ανάμεσα στην   κλασική και τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα,  ο σεφ Άγγελος Λάντος και η  ομάδα του δημιουργούν  πιάτα με ιδιαίτερο χρώμα και γεύση.   Από τα πιο διάσημα είναι η καραβίδα με  χαβιάρι Daurenki Petrossian, γκρέιπφρουτ και σέλερι και γεντιανή,  το καβούρι με ρέβα, μέλι ακακίας,  εστραγκόν και φρούτα του  πάθους, αλλά και η σοκολάτα αλπάκο από το Εκουαδόρ, με  κρεμέ, σαμπλέ κανέλα, μαλακή καραμέλα, παγωτό φιστίκι Αιγίνης και αλατισμένα φιστίκια.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 210 7564021

Facebook /Spondi Restaurant
Facebook /Spondi Restaurant
  • Funky Gourmet

 Αυτό το μίνιμαλ και κομψό εστιατόριο άνοιξε το Νοέμβριο του 2009 και το  2012 βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin, μια διάκριση που κράτησε για δύο χρόνια, ενώ το 2014 κατέκτησε και δεύτερο . Οι σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος,  μαζί με την  Αργυρώ  Χιλιαδάκη,   επενδύουν σε  μια  δημιουργική κουζίνα με νέες γεύσεις,  που δεν φοβάται τους πειραματισμούς, αλλά πάντα ικανοποιεί   τους απαιτητικότερους επισκέπτες.  Οι δυο  σεφ μάλιστα πρόσφατα επέκτειναν τις δραστηριότητές τους και στο  Λονδίνο, δημιουργώντας  το Opso, ένα εστιατόριο  που εστιάζει  στο  street food. 

Το Funky Gourmet βρίσκεται στην καρδιά της  Αθήνας,   στον Κεραμεικό , σε έναν  ζεστό χώρο  που αποτελείται από δύο επίπεδα. Η κύρια αίθουσα στον πρώτο όροφο  μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30 άτομα, ενώ ο ισόγειος χώρος  έχει χωρητικότητα για  14 άτομα.

Εδώ  μπορείτε να απολαύσετε  δυο μενού γευσιγνωσίας - a la carte στο Funky Gourmet  δεν υπάρχει -  που αποτελούνται από   δεκαπέντε πιάτα το καθένα,  εμπνευσμένα από μοναδικά Ελληνικά προϊόντα.  Κοστίζουν   αντίστοιχα 150 και 120 ευρώ ανά άτομο, χωρίς κρασί και ποτό, κι ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πέρα από τις   προχωρημένες συνταγές, που προέρχονται μετά από πολλές ώρες δουλειάς και πειραματισμών πριν φτάσουν  στον πελάτη, εντυπωσιακό είναι και το σερβίρισμα:  το κάθε πιάτο  πραγματικά μοιάζει με ένα μικρό έργο τέχνης, σε τέτοιο βαθμό που θα λυπηθείτε να το φάτε.

Το μενού ισχύει για όλο το τραπέζι  και αναλυτικές πληροφορίες για τα πιάτα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του καταστήματος.  Αν θέλετε να επισκεφτείτε  το συγκεκριμένο εστιατόριο, πρέπει να κάνετε κράτηση  μέχρι 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία ενδιαφέροντος,  ενώ θα πρέπει να ενημερώσετε για τυχόν διατροφικές προτιμήσεις και ευαισθησίες  το προσωπικό,  προκειμένου να   προσαρμόσουν τα πιάτα στις ανάγκες σας.

Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 210 5242727

Facebook /Funky Gourmet
Facebook /Funky Gourmet
  • Botrini’s

Σε μια όμορφη μονοκατοικία με κήπο,  στεγάζει το μεγάλο όνειρο  ο Ιταλοκερκυραίος   Έκτορας Μποτρίνι , που έμαθε την τέχνη  της κουζίνας  δίπλα στον   σεφ και πατέρα του Etrusco Botrini.   Η οικογενειακή τους επιχείρηση στην Κέρκυρα,  το εστιατόριο «Etrusco» , έχει βραβευτεί  επίσης πολλές φορές από οδηγούς γευσιγνωσίας. Το Βotrinis, όπως λέει ο ιδιοκτήτης του,   δημιουργήθηκε για να ανοίξει ένα δρόμο προς τη μαγειρική σε νέα παιδιά, που αναζητούσαν μια επαγγελματική ευκαιρία στη ζωή τους, γι’ αυτό και στην κουζίνα  του δουλεύουν πολλοί νέοι σεφ.   Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα  πιάτα που προτείνει ο κύριος Μποτρίνι,   σε μικρά μενού, ή το μεγαλύτερο της dégustation, όπου θα βρείτε  συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική  και ιταλική κουζίνα, ή παραδοσιακές  γεύσεις,  σερβιρισμένες με ευφάνταστο τρόπο.  Μοναδική εμπειρία είναι να κλείσετε το chef’ s table, ένα prive τραπέζι (  μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα) με θέα την κουζίνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εμπειρία γευσιγνωσίας, ειδικά σχεδιασμένη για εσάς από το σεφ και την ομάδα του. Το μενού δημιουργείται – αποκλειστικά την ημέρα της κράτηση σας – από τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες της εποχής και μαγειρεύεται μπροστά σας.

 Βασιλέως Γεωργίου Β' 24B, Χαλάνδρι, 210 6857323-4

Facebook /Botrini's restaurant
Facebook /Botrini's restaurant
  • Hytra

Tο εστιατόριο «Hytra», το όνομα του οποίου προέρχεται από  το αρχαίο ελληνικό πήλινο αγγείο, αρχικά άνοιξε το 2004 στου Ψυρρή   και πήρε  το πρώτο του αστέρι Michelin τo 2010,  το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα. Πλέον έχει μεταφερθεί   στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Λεωφόρο Συγγρού ,  ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει  στον 7ο όροφο του κτιρίου,   όπου μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας με πανοραμική θέα  στην  Ακρόπολη   και στο λόφο του Λυκαβηττού .  Το 2012  το εστιατόριο «Γαλάζια Hytra», που φιλοξενείται στο Westin Resort στην Αθήνα,   βραβεύτηκε με ένα δεύτερο αστέρι Michelin.

 Ο σεφ Τάσος Μάντης επιμελείται δύο μενού: το  «Hytra», ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ ή δεκατεσσάρων  πιάτων συνοδεία κρασιού, που  προσφέρει ελληνικές γεύσεις  μαγειρεμένες με  ιδιαίτερες τεχνικές και το «Hytra apla», που συνδυάζει αρμονικά και σε προσιτές τιμές   εγχώριες γεύσεις και προϊόντα  στη  λογική του street food.   Φυσικά υπάρχουν κι επιλογές,  που είναι διαθέσιμες στο μενού a la carte .  Υπάρχει  μάλιστα και ειδικό χορτοφαγικό μενού, για  όσους  απέχουν από το κρέας.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει  και το Hytra Bar, όπου   οι barmen  δημιουργούν μοναδικά cocktail, χρησιμοποιώντας φρεσκοστυμένους χυμούς φρούτων και χειροποίητα σιρόπια και λικέρ, που βασίζονται σε παλιές παραδοσιακές συνταγές,  φτιαγμένες με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές. Η εντυπωσιακή και διαρκώς ανανεωμένη λίστα cocktail  δημιουργείται για να συνδυάσει τα πιάτα των δύο μενού και συμπληρώνει την εκτενή λίστα από προσεγμένες επιλογές εκλεκτών κρασιών,  η οποία  αποτελείται από 70 διαφορετικές ετικέτες , κυρίως από Έλληνες παραγωγούς.

Λεωφόρος  Συγγρού 107-109, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Νέος Κόσμος, 210-3316767 

Facebook /Hytra Restaurant & Bar
Facebook /Hytra Restaurant & Bar