«Δωμάτια απόδρασης», η τρέλα που κατέκτησε και την Αθήνα -Τα 5 πιο δημοφιλή | 0 bovary.gr
«Δωμάτια απόδρασης», η τρέλα που κατέκτησε και την Αθήνα -Τα 5 πιο δημοφιλή | 0 bovary.gr
20|03|2017 11:39
SHARE
ΕSCAPE ROOMS

«Δωμάτια απόδρασης», η τρέλα που κατέκτησε και την Αθήνα -Τα 5 πιο δημοφιλή


«Πάμε να παίξουμε;». Πόσο καιρό έχετε να ακούσετε αυτή τη φράση; Αν είστε πάνω από 18, μάλλον  χρόνια. Εδώ και αρκετό καιρό όμως  μια νέα μορφή διασκέδασης φαίνεται πως έχει κερδίσει μια μεγάλη μερίδα του κοινού: τα escape rooms, δηλαδή τα δωμάτια απόδρασης, που καλούν ομάδες να παίξουν όλες μια  για μια ώρα αναζητώντας τη λύση σε μυστήρια και γρίφους.

Η μόδα των διαδραστικών αυτών παιχνιδιών ξεκίνησε το 2007 στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου άνοιξε το πρώτο δωμάτιο απόδρασης για 5-6 παίκτες και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό διαφυγής. Η καταπληκτική αυτή ιδέα γρήγορα βρήκε θαυμαστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου και σήμερα υπάρχουν πάνω από 3. 000 χώροι σε όλο τον πλανήτη.  Στην Ελλάδα ο πρώτος χώρος δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2013. Είναι το  περίφημο  «Athens Clue», που στεγάστηκε σε μια παλιά, ατμοσφαιρική πολυκατοικία του 1930 πίσω από το Χίλτον. Οι Αθηναίοι λάτρεψαν  αυτή τη live action εκδοχή διάσημων βιντεοπαιχνιδιών και γρήγορα αποκτήσαμε πάνω από 100 δωμάτια απόδρασης. Στη συνέχεια τη μόδα ακολούθησαν κι άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μιας και φαίνεται πως το παιχνίδι είναι αυτό που λείπει από την καθημερινότητα των ενηλίκων.

Τι συμβαίνει στα Εscape Rooms;

Θα βρεθείτε σε ένα δωμάτιο με θεματική δική σας επιλογής- υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες  ανάμεσα στις οποίες μπορείτε να διαλέξετε-, θα μεταφερθείτε σε  άλλη εποχή και θα πρέπει να αναζητήσετε στοιχεία, να λύσετε γρίφους ή να εξιχνιάσετε κάποιο έγκλημα, προκειμένου να μπορέσετε να διαφύγετε. Υπάρχουν δωμάτια εμπνευσμένα από διάσημες ιστορίες, όπως ο Κόμης Δράκουλας ή ο Σέρλοκ Χολμς, δωμάτια που βασίζονται σε σενάρια ταινιών ή σειρών, αλλά και πρωτότυπα θέματα που μπορεί να σας εμπνεύσουν.  Τώρα για όσους έχουν θέματα κλειστοφοβίας, μην αγχώνεστε:  αν σας συμβεί κάτι, κανείς δε θα σας κρατήσει κλειδωμένους. Μπορείτε απλώς να πατήσετε το ειδικό κουμπί και οι πόρτες θα ανοίξουν για εσάς.  Να θυμάστε όμως ότι μετά δεν θα μπορείτε να επιστρέψετε.

Συνήθως στα δωμάτια απόδρασης πρέπει να πάτε με παρέα. Ο ιδανικός αριθμός είναι τα έξι με οκτώ άτομα, αν και υπάρχουν κάποιες εκδοχές που μπορούν να παίξουν μόνο δυο παίκτες. Σε κάποια μέρη μπορείτε να βρείτε εκεί παρέα, αν κανείς από τους φίλους σας δεν προτίθεται να σας συνοδεύσει, πράγμα μάλλον απίθανο: μόλις ρίξετε την ιδέα στο τραπέζι συνήθως προκαλείται μεγάλος ενθουσιασμός. Πρέπει να κάνετε κράτηση από νωρίς, ώστε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας. Ο χρόνος του παιχνιδιού κυμαίνεται ανάλογα με την τιμή του εισιτηρίου και τον χώρο. Μπορείτε να βρείτε παιχνίδια από τριάντα ή σαράντα πέντε λεπτά, αλλά το καλύτερο είναι να πάρετε αυτά που κρατάνε τουλάχιστον μία ώρα. Μέσα σε αυτό τον χρόνο λοιπόν μπορείτε να κινηθείτε με ευστροφία, παρατηρητικότητα και πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να βρείτε το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες. 

Το βασικό σε αυτά τα παιχνίδια είναι να μην αγχώνεστε. Ο χρόνος είναι αρκετός και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Ελέγξτε με προσοχή τον χώρο  και χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και τη λογική σας για να βρείτε τη λύση. Πολύ συχνά κάποιες παρέες  μοιράζουν ευθύνες, αλλά αυτή η μέθοδος δεν αποφέρει αποτελέσματα, γιατί σε κάποιον μπορεί να διαφύγει μια λεπτομέρεια. «Τα πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα, όπως και τα πολλά μάτια βλέπουν περισσότερα». Οπότε το καλύτερο είναι να κινείστε ομαδικά για να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Το κυριότερο,όμως, είναι να περάσετε καλά, άλλωστε αυτό που μετράει είναι το παιχνίδι πάνω απ’ όλα. Στα δωμάτια απόδρασης μπορούν να συμμετέχουν οι πάντες, ακόμα και παιδιά, εκτός από μερικά δωμάτια που είναι αρκετά τρομακτικά,  όποτε απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των δεκαπέντε χρόνων. Δεν χρειάζεται να φοράτε κάτι ειδικό, αλλά προτιμήστε τα άνετα ρούχα και παπούτσια. Μπορείτε να έχετε μαζί το κινητό σας, αλλά δεν επιτρέπεται να τραβήξετε φωτογραφίες ή βίντεο. Μέσα στο δωμάτιο υπάρχουν συνήθως και ηθοποιοί, οι οποίοι έχουν ρόλους μέσα στην ιστορία που καλείστε να εξιχνιάσετε και θα σας βοηθήσουν. Μπορείτε να διαδράσετε μαζί τους και να τους ρωτήσετε ό,τι θέλετε, αλλά οι απαντήσεις τους είναι  αινιγματικές.  Εσείς πρέπει να καταλάβετε τι κρύβετε πίσω από τις λέξεις.

 Μάλιστα πολλές εταιρείες διοργανώνουν επισκέψεις σε τέτοια δωμάτια, προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις των εργαζομένων και να καλλιεργήσουν ανάμεσά τους τη συνεργατικότητα. Παίζοντας μαζί οι εργαζόμενοι, αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης , που έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρονται και στο γραφείο. Τα σενάρια στα δωμάτια απόδρασης ανανεώνονται αρκετά τακτικά, οπότε μπορείτε να τα επισκεφτείτε πολλές φορές. Το καλύτερο είναι να μπείτε στις ιστοσελίδες των χώρων που σας ενδιαφέρουν για να δείτε τι επιλογές έχετε τη συγκεκριμένη περίοδο που σας ενδιαφέρει.

Πέντε δημοφιλή venues στην Αθήνα

The MindTrap: Θα βρείτε πάνω από 27 θεματικά δωμάτια μυστηρίου και  αποτελεί το μεγαλύτερο παιχνίδι βιωματικής απόδρασης στην Ευρώπη.  Υπάρχουν δωμάτια και στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή,  τα Γιάννενα,  τη Λάρισα και  τη Χίο. Στην Αθήνα υπάρχουν στο κέντρο 6 δωμάτια και ακόμα 7 στον Πειραιά.  Ένα από τα δύσκολα δωμάτια,  για προχωρημένους παίχτες,  είναι το «Αsylum», όπου θα πρέπει να σώσετε τους ασθενείς από τον παράφρονα διευθυντή μιας ψυχιατρικής κλινικής. Υπάρχουν, όμως και άλλα δωμάτια με μεγάλο ενδιαφέρον. Πχ. Στο δωμάτιο «Pirates of the Caribbean»», οι περιπέτειές στα νερά της Καραιβικής σας έφεραν ενώπιον του διάσημου Μαύρου Διαμαντιού (ένα πειρατικό πλοίο προσαραγμένο σε ένα απόμερο λιμάνι, καλά κρυμμένο για χρόνια). Στόχος σας είναι να πάρετε το θησαυρό που ίσως κρύβει. Μπαίνοντας στην καμπίνα του καπετάνιου... κλειδώνεστε μέσα και έπειτα ξεκινά η περιπέτεια: θέλετε να ελευθερωθείτε και να κάνετε δικό σας τον θησαυρό! Στο δωμάτιο «Dexter», είστε μια ομάδα ανεξάρτητων ντετέκτιβ στο Μαιάμι. Μετά από έρευνες, είστε σχεδόν σίγουροι ότι εντοπίσατε τον ένοχο για μια σειρά από ειδεχθείς δολοφονίες μεγάλων εγκληματιών, οι οποίοι δεν είχε συλληφθεί. Εκείνος, σας ανακάλυψε και σας απήγαγε και αυτό που θέλει είναι να εξαφανίσει εσάς και τα στοιχεία που έχετε συλλέξει και τον ενοχοποιούν. Κλεισμένοι στο δωμάτιο που διαπράττει τις δολοφονίες ψάχνετε ένα τρόπο διαφυγής. Στο δωμάτιο «Alcatraz», μετά από σχεδιασμό μηνών, έχετε ανακαλύψει μια ανεξερεύνητη διόδο που ξεκινά από το μπουντρούμι της απομόνωσης και οδηγεί έξω από τη φυλακή. «Στήνετε» ένα πειθαρχικό παράπτωμα για να οδηγηθείτε στην απομόνωση και πλέον έχετε μπροστά σας τη μόνη ευκαιρία για ελευθερία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ανακαλύψετε το μυστήριο και να αποδράσετε. Στο δωμάτιο «The Exorcism» η νύχτα έχει πέσει και σας βρίσκει παγιδευμένους σε ένα σπίτι που φαντάζει στοιχειωμένο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κατευνάσετε τα πνεύματα και να βγείτε... «ζωντανοί»! Στο δωμάτιο «Da Vinci Code», ένα μυστικό κρύβεται στα έγκατα του μουσείου του Λούβρου. Κατέχετε στοιχεία για μια μυστικιστική αίρεση που καταστρώνει μοχθηρά σχέδια για την ανθρωπότητα. Στο δωμάτιο «Τhe Prestige» αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επισκευάσετε μια μηχανή τηλεμεταφοράς πριν προλάβει αυτή να σας εξαφανίσει για πάντα! Στο δωμάτιο «1408», κανείς δεν έμεινε στη «σουίτα 1408» για περισσότερο από μια ώρα. Εσείς θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τα όρια;.

Μητροπόλεως 74, 210 3254850 / Πραξιτέλους 183& 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς, 210 4297097,

The MindTrap (Μοναστηράκι)/ Facebook
The MindTrap (Μοναστηράκι)/ Facebook

Escaped: Ζωντανά δωμάτια απόδρασης , βασισμένα σε αληθινές ιστορίες με απίστευτη διακόσμηση και πρωτότυπους γρίφους,  που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι πρωταγωνιστείτε σε ταινία δράσης. Τα σενάρια πρωτότυπα και μοναδικά, όλα εμπνευσμένα και κατασκευασμένα από τους ιδιοκτήτες του χώρου,  οι οποίοι είναι λάτρεις των διαδραστικών παιχνιδιών. Ξεχωρίσαμε μερικά από τα δωμάτιά του...

Στο «Room 101- Τhe Dead Diva's Room», βρισκόμαστε στο καμαρίνι της νεκρής ντίβας. Εχετε μπει στο καμαρίνι της πρωταγωνίστριας Heidelinde Weis για να πάρετε αυτόγραφο. Ομως, η πόρτα πίσω σας κλειδώνει, δυνατές φωνές αντηχούν στο διάδρομο και σταματούν απότομα. Καλείστε να λύσετε τον γρίφο του φόνου πριν επιστρέψει ο δολοφόνος και έχετε μια ώρα στη διάθεσή σας γι'αυτό.

Στο «δωμάτιο 102- A weird student», μπαίνετε στη χρονομηχανή και ταξιδεύετε πίσω στο 1998. Ο συμφοιτητής σας στο MIT, Philip έχει εξαφανιστεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η συμπεριφορά του τον τελευταίο καιρό ήταν περίεργη. Μια επίσκεψη στο δωμάτιό του στη φοιτητική εστία θα σας μεταφέρει στο δικό του κόσμο και μπορεί να σας δώσει στοιχεία για το πού βρίσκεται. Ομως ο Philip δεν ήθελε επισκέπτες στο δωμάτιό του και γι'αυτό έχετε παγιδευτεί.

Στο «Room 104: Joker's Crypt» είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις τις φάσες του Joker; Στη μυστική του κρύπτη, ο Joker προσπαθεί να φτιάξει το αντίδοτο της ουσίας που τον μετέτρεψε σε τέρας. Απειλεί σε 60 λεπτά να εξαπολύσει τοξικά αέρια γέλιου σε όλη την πόλη γιατί δεν μπορεί άλλο την σοβαροφάνεια. Θα καταφέρεις με τη βοήθεια της Dr. Young να βρεις το αντίδοτο που θα τον κάνει καλά ή θα σε πείσει να γίνεις κι εσύ... βοηθός στο σχέδιό του;

Στο «Room 201: World of Magic», στο σαλόνι του Μάγου Saga έχουν βρεθεί τα τελευταία 500 χρόνια μάγοι και ταχυδακτυλουργοί. Ενα λάθος ξόρκι σε παγίδευσε στο χρόνο. Φτάσε στο θρόνο του μεγάλου Μάγου, βρες σε ποια χρονολογία βρίσκεσαι και πάρε το κλειδί που θα σε οδηγήσει στην πραγματικότητα.

Κωνσταντινουπόλεως 65, Aιγάλεω, Τηλ. 213 035 6553

Φωτογραφίες: Escaped - Live Escape Rooms/Facebook

Great Escape

Η δημιουργική ομάδα του έχει δημιουργήσει 7 πρότυπα δωμάτια, τα οποία θα σας ταξιδέψουν σε έναν φανταστικό κόσμο για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η ομάδα έχει στη διάθεσή της κάποιες βοήθειες, οι οποίες δίνονται από τον game master, εφόσον χρειαστεί για την ολοκλήρωση της ιστορίας του δωματίου. Ξεχωρίσαμε μερικά δωμάτια...

Schindler's list Escape Room: Εδώ βρισκόμαστε στο 1939, στο γραφείο του Οσκαρ Σίντλερ. Στόχος σου είναι να βρεις την λίστα του και να την παραδώσεις στα σωστά χέρια σώζοντας την ζωή εκατοντάδων αθώων.

The Survivor Escape Room: Aρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω δωμάτιο δεν ενδείκνυται για άτομα με υψοφοβία, η αθλητική ενδυμασία κρίνεται απαραίτητη, απαιτούνται βασικές σωματικές ικανότητες και στους συμμετέχοντας προτείνεται να έχουν μαζί τους 2ο ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες. Λόγω της τηλεοπτικής προβολής του reality παιχνιδιού Survivor, η ζήτηση για το εν λόγω escape room έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θα είστε τυχεροί αν βρείτε θέση στην μεγάλη λίστα αναμονής. Εδώ ταξιδεύετε στο 1865, στη Λατινική Αμερική. Εσύ και η ομάδα σου απαρτίζετε μια ομάδα εξερευνητών. Στα χέρια σας έχετε έναν χάρτη που απεικονίζει ένα μυστηριώδες νησί στο οποίο υπάρχει ένας αμύθητος θησαυρός. Παίρνετε την απόφαση να φτάσετε στο νησί με ένα αερόστατο που χρησιμοποιείτε για τις εξερευνήσεις σας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πέφτετε σε μια καταιγίδα και χάνετε τον προσανατολισμό σας. Μεσολαβούν 4 ημέρες ταξιδιού στο άγνωστο. Το αερόστατο πέφτει στη θάλασσα, κοντά σε μια ακτή. Μετά από μάχη με τα κύματα, φτάνετε στην ακρή ενός νησιού-μυστηρίου, που φαίνεται ακατοίκητο. Μετά από 2 μήνες διαμονής στο νησί και έχοντας εξαντληθεί από τις δύσκολες συνθήκες, παίρνετε την απόφαση να χρησιμοποιήσετε μια σχεδία την οποία έχετε κατασκευάσει για να φύγετε από το νησί. Μια ξαφνική κακοκαιρία έχει αποτέλεσμα να σας ξεβράσει στη βόρεια πλευρά του νησιού... Βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια εκπληξη.

The Perfect Crime Escape Room: Είστε μέλη μιας ομάδας ντετέκτιβ που προσπαθούν να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα. Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να βρουν στοιχείο κάποιου δολοφόνου. Ολοι μιλάνε για το «τέλειο έγκλημα»! Θα καταφέρετε να ρίξετε φως στην υπόθεση;

 

Λεπενιώτου 12, Ψυρρή, Τηλ. 213 035 4432

Great Escape Rooms/ Facebook

 Sir Lock’s House

Υπάρχουν τρία δωμάτια απόδρασης στα Εξάρχεια, που φιλοξενούν ομάδες  από τρία έως πέντε άτομα. Η εταιρεία μάλιστα  κάνει ειδικές τιμές για φοιτητές κι ανέργους. Ιδιαίτερο το concept των δωματιών του εν λόγω escape room. Στο δωμάτιο «Da Vinci», βρίσκεστε στο γραφείο ενός ερευνητή που αφοσιώθηκε στη μελέτη των έργων του εφευρέτη-ζωγράφου. Εχετε μια τελευταία ευκαιρία να ερευνήσετε το έργο μιας ζωής. Καλείστε να λύσετε τα αινίγματα πίσω από τα έργα του, όσο και το μυστήριο που κρύβεται στο γραφείο του ερευνητή. Θα καταφέρετε να αποδράσετε εγκαίρως από το γραφείο του;

Στο δωμάτιο «The Titanic», είστε κι εσείς μέρος του διασημότερου πλοίου όλων των εποχών. Τι θα γινόταν αν βρισκόσασταν στο πλοίο μερικά λεπτά πριν βυθιστεί; Θα καταφέρετε να βοηθήσετε τους επιβάτες και το πλήρωμα και ταυτόχρονα να διαφύγετε; Στο δωμάτιο «Murder on Βaker Street» ταξιδεύετε στο Λονδίνο του 18ου αιώνα για διαλευκάνετε την ανεξιχνίαστη υπόθεση ενός φόνου και να αποδώσετε δικαιοσύνη!Το θύμα είναι ένας υποψήφιος δήμαρχος με βρώμικο παρελθόν που διοργανώνει στην έπαυλή του μια δεξίωση ανοιχτή στους επισκέπτες. Τι γίνεται όταν όλοι οι ύποπτοι έχουν αδιάσειστα άλλοθι;

Πρόσφατα άνοιξε κι ένα ακόμα στον Πειραιά, όπου θα κληθείτε να  διαρρήξετε το γραφείο του διαβόητου κακοποιού Μοριάρτι και να βοηθήσετε τον Σέρλοκ να σώσει την ανθρωπότητα από τα σατανικά του σχέδια.

Εμμανουήλ Μπενάκη και Δερβενίων 41, 21 5525 4200 / +30 695 300 6555- Καραΐσκου 137,  Πειραιάς , 2114040675 

The Box

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, που  βασίζεται αποκλειστικά σε ιδέες του δημιουργού της, του κυρίου Στάθη Κοκκινάκη, τα πλεονεκτήματα του μέρους, είναι οι χαμηλές τιμές αλλά και η  κινηματογραφική παρουσίαση των παιχνιδιών, που ξεκινά από τους χώρους υποδοχής και συνεχίζεται και στα δωμάτια. Το.. «σενάριο» πίσω από κάθε δωμάτιο έχει και εδώ ενδιαφέρον:

The Museum Box: Εδώ ο στόχος είναι να μπείτε στο μουσείο και να κλέψετε το χρυσό τουβλάκι. Μπαίνοντας στο δωμάτιο, μπροστά στα μάτια σας, αυτό γυαλίζει και σας «προκαλεί» να το πιάσετε! Αυτό, όμως δεν είναι εύκολο! Υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσετε... Υπάρχει φύλακας, υπάρχουν κάγκελα και λέιζερ.

Τhe Ηaunted Box: Eδώ καλείστε να λύσετε το μυστήριο του στοιχειωμένου δωματίου. Με το που κλειδώνει η πόρτα πίσω σας, ξεκινά η περιπέτεια για να βγείτε έξω. Κάποιος σας ακολουθεί ή είναι ιδέα σας; Η ώρα μετρά αντίστροφα και δεν είναι με το μέρος σας...

Τhe Τemple Box: Eδώ καλείστε να εξερευνήσετε τον αρχαίο ναό των Maya και να επιβιώσετε. H έρευνά σας για τον θαυμαστό και χαμένο στη ζούγκλα πολιτισμό των Μάγιας, σας οδήγησε στην αποκρυπτογράφηση του μυστηριώδους κώδικα που άφησαν πίσω τους και είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε το ταξίδι που έχετε ονειρευτεί για να ανακαλύψετε τον πολύτιμο θησαυρό τους. Ενας πιλότος θα σας βοηθήσει να φτάσετε μέχρι την είσοδο του ναού. Ομως, οι δικές σας δυνάμεις θα καταφέρουν να σας βοηθήσουν στο μαγικό ταξίδι στο χρόνο και στην περιπέτεια που ξεκινάει.

Τhe Time Box: Επιστροφή στο παρελθόν για το συστατικό του φίλτρου. O διεθνούς φήμης επιστήμονας είναι ένα βήμα πριν την ανακάλυψη του μαγικού φίλτρου που θα είναι σωτήριο για όλη την ανθρωπότητα. Και ξαφνικά χάνεται αφήνοντας πίσω του πολυετείς έρευνες. Εκεί θα μπείτε εσείς με την παρέα σας και θα συνεχίσετε την μισοτελειωμένη χρονομηχανή του για να επιστρέψετε στην εποχή που βρισκόταν το μοναδικό συστατικό. Ενα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Λεωφόρος Ηρακλείου 197, Ν. Ιωνία,  210 279 9427